Vanilkové tartaletky s ovocem jsou taková klasika, která mě ale nikdy neomrzí. Je to lehký dezert, a kombinace vanilkového krému s ovocem je prostě vždycky super! 😀 Ovoce můžete samozřejmě použít dle chuti, já mám ale nejraději jahody, maliny nebo borůvky 😉 Tento moučník je původem z Francie, kde ho můžete najít na všechny způsoby. Já dělám taky tartaletky docela často, protože to jsou vlastně takový malý koláčky a když peču jen pro mě a přítele, tak mi přijde zbytečné dělat velký koláč 😊 Základem tartaletek je Pâte sucrée – takové naše linecké těsto a krém Pâtissiere – tedy základní vanilkový krém 🙂 Už hodně zajímám o francouzské dezerty, protože jsem naprosto unešená – takže se postupně spolu podíváme na všechny francouzské klasiky 🙂 Teď už ale jdeme na to!
Suroviny na 4 tartaletka:
Na Pâte sucrée:
- 200 g hladké mouky
- 20 g mandlové mouky
- 40 g krupicového cukru
- lžička vanilkové pasty
- špetka soli
- 125 g másla
- 1 velký žloutek
Na kréme Pâtissiere:
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 velká vajíčko
- 2 žloutky
- lžička vanilkové pasty
- 100 g cukru krupice
- 25 g škrobu
+ maliny a moučkový cukr
Postup:
Nejdříve začneme s těstem. V robotu či ručně smícháme mouku, mandlovou mouku, vanilku, sůl a cukru, poté přidáme máslo a zapracováváme, dokud se nám nevytvoří taková drobenka. Pokud těsto děláte ručně, nejlépe to jde špičkami prstů 😉
Nyní přidáme žlutek a vypracujeme hladké a tuhé těsto. Pokud se vám ho nedaří zapracovat, přidejte lžíci studené vody 😊 Těsto přendáme na pomoučněnou pracovní plochu, a ještě chvilku ho zpracováváme rukama. Nakonec z těsta uděláme kuličku, obalíme ho potravinářskou fólií a přesuneme do lednice alespoň na 1 hodinu.
Nyní se můžeme vrhnout na krém. Mléko nalijeme do rendlíku společně s vanilkou a pomalu přivedeme k varu. Mezi tím si v míse smícháme vajíčko, žloutek, cukr a škrob. Když se mléko začne vařit, stáhneme z plotny a nalijeme ke žloutkové směsi. Mícháme, dokud se vše nespojí. Poté krém opět vrátíme do rendlíku na plotnu a pomalu za stálého míchání přivedeme k varu. Krém by nám měl zhoustnout, vaříme ještě tak dvě tři minutky, abychom odstranili pachuť škrobu 😊 Poté krém nalijeme do čisté mísy, přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby se zcela dotýkala krému (aby se k němu nedostal žádný vzduch) a necháme vychladnout, poté přesuneme do lednice.
Když je těsto odleželé, vyndáme ho z lednice a formičky vymažeme máslem. Těsto na pomoučněné pracovní ploše rozválíme a poté ho opatrně přesuneme do formiček. Nejlepší je si těsto vždy namotat na váleček a pak ho rozmotat přes formičku, poté ho prsty lehce zatlačit do formičky a formičku párkrát přejet válečkem, tak se vám udělají hezké okraje 😊 Když máme připravené formičky s těstem, šoupneme je ještě na 30 minut do lednice. Po 30 minutách si předehřejeme troubu na 180, do formiček s těstem nasypeme fazole či rýži na zatížení a pečeme 15 minut. Po 15 minutách je vyndáme a odstraníme z nich zatížení (tedy například fazole) a pečeme dalších 10 minut nebo dokud lehce nezezlátnou 😉 Poté je vyndáme, necháme lehce vychladnout ve formičkách, poté vyklopíme a necháme zcela vychladnout na mřížce. Vyndáme i krém z lednice a necháme vše dojít na pokojovou teplotu. Poté tartaletky rovnoměrně naplníme krémem, přidáme maliny a na závěr lehce posypeme moučkovým cukrem 😉 A je hotovo!