For English scroll down. 🙂
Velikonoce jsou pro mě svátky jara a mazanec k nim neodmyslitelně patří. Tenhle je krásně měkkoučký a voňavý! Na tento skvělý a jednoduchý mazanec mám také video na Instagramu, tak na něj určitě mrkněte. 🙂
Pečete ho také?
Na těsto:
- 20 g sušeného droždí
- 160 g mléka
- 300 g hladké mouky
- 70 g krupicového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 110 g rozehřátého másla
- 2 žloutky
- vajíčko
- lžíci rumu
- špetku soli
- 40 g mandlových plátků
- 50 g rozinek
Na závěr:
- prošlehané vajíčko na potření
- 25 g rozpuštěného másla
Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Ve velké míse smícháme droždí, polovinu vlažného mléka, lžíci hladké mouky a cukru. Vše promícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek. Když je kvásek aktivní a krásně nabublaný, přidáme zbytek mouky, cukru a mléka, máslo, žloutky, kůru z citronu i pomeranče, rum, vanilkovou pastu a špetku soli.
Vypracujeme tuhé a hladké těsto. Těsto hněteme alespoň 8 minut v robotu, pokud ho nemáme, hněteme těsto ručně ještě déle. Správně uhnětené těsto poznáme tak, že se již nelepí na mísu ani na hák, je krásně pružné a lesklé. V tuto chvíli přidáme polovinu mandlových plátků a veškeré rozinky a opět řádně zapracujeme do těsta.
Z těsta uděláme kouli, lehce poprášíme moukou, zakryjeme mísu utěrkou a necháme na teplém místě kynout alespoň 60 minut. Když nám těsto znásobí svůj objem, vyklopíme ho na lehce pomoučněný vál, a ještě párkrát prohněteme. Z těsta uděláme hezky pravidelný bochánek a položíme ho na plech vyložený pečicím papírem. Zakrytý utěrkou necháme kynout dalších 60 minut.
Když nám mazanec nakynul, předehřejeme si troubu na 200 °C na horkovzduch, potřeme vajíčkem a posypeme zbylými mandlemi. Abychom měli jistotu, že se mazanec nerozjede do stran, doporučuji ho propíchat špejlemi.
Vložíme do rozpálené trouby na 10 minut, poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších zhruba 35 minut, dokud nám hezky nezezlátne na povrchu. Před vytažením z trouby zkontrolujeme, zda je opravdu dopečený pomocí špejle, ta by měla být po vytažení zcela suchá. Pokud není, zakryjeme alobalem a pečeme dalších 5-10 minut.
Po vytažení z trouby ihned potřeme rozpuštěným máslem, přesuneme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Mazanec – Sweet Easter Bread
Easter and mazanec are simply inseparable. This one is beautifully soft and fragrant!
Give it a try.
For the dough:
- 20 g fresh yeast (or 7 g dried yeast)
- 160 g milk
- 370 g all-purpose flour
- 80 g caster sugar
- 110 g softened butter
- 4 egg yolks
- lemon zest
- peel from 1/2 orange
- tablespoon of rum
- tablespoon of vanilla paste
- a pinch of salt
- 40 g almond slices
- 50 g raisins
To finish:
- whisked egg
- 25 g melted butter
First, weigh all the ingredients. In a large bowl, mix the yeast, half of the lukewarm milk, a spoonful of flour and sugar. Stir everything together and leave to rise for 15 minutes. Add the rest of the flour, sugar and milk, the butter, egg yolks, lemon and orange zest, rum, vanilla paste and a pinch of salt. Make a stiff, smooth dough. Knead the dough for at least 8 minutes in a food processor, if you don’t have one, knead it by hand for longer. You can tell the dough is properly kneaded once it no longer sticks to the bowl or the hook and it is elastic and shiny. At this point, add half of the almond slices and all of the raisins and work into the dough again. Form the dough into a ball, dust lightly with flour, cover the bowl with a tea towel and leave to rise in a warm place for at least 60 minutes. When the dough has multiplied in volume, turn it out onto a lightly floured surface and knead a few more times. When the dough has risen, preheat the oven to 200 °C, brush with egg and sprinkle with the remaining almonds. To make sure your mazanec doesn’t fall apart, I recommend using skewers. Place your mazanec in a hot oven for 10 minutes, then reduce the temperature to 150 °C and bake for a further 35 minutes or so, until nicely golden on top. Before taking it out of the oven, use a skewer to check that it is really done, it should be completely dry when you take it out. If not, cover your mazanec with foil and bake it for another 5-10 minutes.
After removing from the oven, immediately brush with melted butter, transfer to a wire rack and allow to cool.