Crème brûlée bylo společně s Tiramisu po odstěhování od rodičů jedním z prvních dezertů, které jsem začala opakovaně připravovat a hrozně jsem si ho oblíbila. Já mám asi nejradši krémové dezerty, takže tohle je pro mne ideální! Crème brûlée je vlastně takový zapečený domácí vanilkový puding, na kterém se před podáváním oflambuje cukr, takže vznikne krásně karamelová krusta, no mňam! Je to vlastně poměrně jednoduchý a rychlý dezert, který si myslím, že zvládne každý. 😊 Jediná speciálnější věc, kterou potřebujete, je flambovací pistolka, kterou seženete i celkem za málo peněz v hodně obchodech, já mám tu mojí z Tescomy. Vím, že jsou i nějaké takové domácí metody, jak získat tu zkaramelizovanou krustičku, ale popravdě jsem nic z toho nezkoušela. Jednou z nich je třeba pomocí grilu v troubě, ale nevím, jestli by celý dezert opět nezteplal, Další metoda je za použití nahřáté lžičky, ani toto jsem nezkoušela, ale podívejte se na internetu a určitě něco kdyžtak objevíte 😊
Recept vznikl opět ve spolupráci s eshopem 4cook.cz odkud mám tyto krásné mističky, které jsou na crème brûlée přímo určeny, mají je i v jiných barvách, tak k nim určitě mrkněte!
Suroviny na 4 porce:
- 300 g vysokoprocentní smetany ke šlehání 100 g mléka
- 4 žloutky
- vanilkový lusk nebo lžíce vanilkové pasty (já používám pastu od Taylor & Colledge)
- 50 g krupicového cukru
+ lžíce cukru na každou porci na posypání
Postup:
Předehřejeme si troubu na 140 a připravíme zapékací mističky. Smetanu společně s mlékem dáme do hrnce s vyškrábaným luskem či s vanilkovou pastou a na mírném ohni pomalu zahříváme. Ve větší míse smícháme žloutky s cukrem. Počkáme až se smetanová směs začne vařit, poté stáhneme z ohně a za stálého míchání žloutkové směsi ji k nim tenkým pramínkem přilijeme. Žloutky musíme opravdu řádně míchat, aby se nám ve smetaně neuvařily 😊 Směs ještě přecedíme přes sítko, které zachytí zbytky žloutků či bílků nebo lusku. Smetanovou směs nalijeme do zapékacích mističek, vložíme do pekáčku s vodou a pečeme hodinu v rozpálené troubě. Povrch by měl jen lehce zezlátnout. Poté necháme vychladnout a dáme alespoň na dvě hodiny do lednice ztuhnout. Před podáváním rovnoměrně posypeme lžící cukru a zkaramelizujeme flambovací pistolkou.