• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Kuchařka
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Podle druhu
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Spolupracuj se mnou
  • o mně
  • kontakt
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný sladkých receptů

Měkké perníčky

27 listopadu, 2022

Hned měkké perníčky, to je na Vánoce naprostá samozřejmost. Perníčky patří k nejlepšímu vánočnímu cokroví, na co ale čekat,dokud nezměknou? Zksute tyto mé plné medu a koření hned měkké perníčky a už nebude péct jiné!

Na cca 3 plechy budete potřebovat:

  • 270 g hladké mouky
  • 2 lžičky kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 50 g moučkového cukru
  • Půl lžičky sušené pomerančové kůry
  • ¾ lžičky kypřicího prášku
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • Špetku soli
  • 65 g másla
  • Vajíčko
  • 100 g tekutého medu
  • Bílek na potření

Na polevu:

  • 30 g bílku – cca 1 kus
  • 170 g moučkového cukru
  • Lžičku škrobu

V míse smícháme veškeré sypké suroviny, poté přidáme máslo a vajíčko a pomocí bříšků prstů či v robotu vytvoříme drobenku. Nakonec přilijeme med a vypracujeme lehce lepivé těst podobné modelíně. Zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme do lednice alespoň na 3 hodiny, nejlepší je to ale přes noc.

Jakmile je těsto odleželé, předehřejeme troubu na 160 stupňů a plechy vyložíme pečicím papírem. Těsto vyválíme na pomoučněném povrchu na tloušťku okolo 4 až 5 mm a pomocí vykrajovátek vytvarujeme libovolné tvary. Přesuneme je na plech a vložíme do rozpálené trouby na cca 8-10 minut. Ihned po vyndání je potřeme lehce prošlehaným bílkem, díky kterému budou krásně lesklé. Necháme lehce vychladnout na plechu, poté přesuneme na chladicí mřížku a necháme kompletně vychladnout.

Jakmile jsou perníčky již vychladlé, můžeme připravit polevu. Bílek trochu prošleháme vidličkou, poté k němu prosejeme moučkový cukr smíchaný se škrobem a promícháme do husté a lesklé polevy, která by měla být tak hustá, že se nebude již ze lžičky lít, ale spíše se trhat. Polevu přesuneme do cukrářského pytlíku a jednotlivé perníčky nazdobíme.

in Česká, Ostatní dezerty, Sušenky a drobné dezerty, Vánoce, Základní recepty, Zima

Instagram

Můžete mě sledovat také na Instagramu
2022 © Lžička Cukru
made by soulmuse