Hned měkké perníčky, to je na Vánoce naprostá samozřejmost. Perníčky patří k nejlepšímu vánočnímu cokroví, na co ale čekat,dokud nezměknou? Zksute tyto mé plné medu a koření hned měkké perníčky a už nebude péct jiné!
Na cca 3 plechy budete potřebovat:
- 270 g hladké mouky
- 2 lžičky kakaa
- 2 lžičky perníkového koření
- 50 g moučkového cukru
- Půl lžičky sušené pomerančové kůry
- ¾ lžičky kypřicího prášku
- ¼ lžičky jedlé sody
- Špetku soli
- 65 g másla
- Vajíčko
- 100 g tekutého medu
- Bílek na potření
Na polevu:
- 30 g bílku – cca 1 kus
- 170 g moučkového cukru
- Lžičku škrobu
V míse smícháme veškeré sypké suroviny, poté přidáme máslo a vajíčko a pomocí bříšků prstů či v robotu vytvoříme drobenku. Nakonec přilijeme med a vypracujeme lehce lepivé těst podobné modelíně. Zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme do lednice alespoň na 3 hodiny, nejlepší je to ale přes noc.
Jakmile je těsto odleželé, předehřejeme troubu na 160 stupňů a plechy vyložíme pečicím papírem. Těsto vyválíme na pomoučněném povrchu na tloušťku okolo 4 až 5 mm a pomocí vykrajovátek vytvarujeme libovolné tvary. Přesuneme je na plech a vložíme do rozpálené trouby na cca 8-10 minut. Ihned po vyndání je potřeme lehce prošlehaným bílkem, díky kterému budou krásně lesklé. Necháme lehce vychladnout na plechu, poté přesuneme na chladicí mřížku a necháme kompletně vychladnout.
Jakmile jsou perníčky již vychladlé, můžeme připravit polevu. Bílek trochu prošleháme vidličkou, poté k němu prosejeme moučkový cukr smíchaný se škrobem a promícháme do husté a lesklé polevy, která by měla být tak hustá, že se nebude již ze lžičky lít, ale spíše se trhat. Polevu přesuneme do cukrářského pytlíku a jednotlivé perníčky nazdobíme.