Kuře v sametové hořčičné omáčce.
Podobná jídla mám moc ráda, připomíná mi to moje i vaše oblíbené marry me chicken, které je na podobném principu. Tahle omáčka je ovoněná hořčicí a tymiánem a lehce nasládlá po cibuli, no je zkrátka skvělá, co si budeme povídat. Recept si určitě nezapomeňte uložit!
Na 4 porce potřebujete:
- 300 g kuřecího vývaru
- 200 g bílého vína
- 120 g smetany ke šlehání
- 4 kuřecí prsa
- střední cibuli
- 4 stroužky česneku
- lžičku a půl zeleninové kořenící pasty Podravka Natur
- 3 lžičky hořčice
- sůl a pepř
- lžičku a půl hladké mouky
- lžičku bazalkové kořenící pasty Podravka Natur
- 3 snítky tymiánu
- 4 lžíce oleje
Kuře osolte a opepřete. Rozpalte na plotně větší kastrol, jakmile je horký, přidejte 2 lžíce oleje a kuřecí prsa. Z obou stran je opečte do zlatova, trvá to několik minut. Kuře nemusí výt hotové, bude se dále dusit v omáčce. Mezi tím cibuli pokrájejte na půl kolečka a česnek na tenké plátky. Opečené kuře odeberte z hrnce, přidejte další dvě lžíce oleje a pokrájenou cibuli. Za občasného promíchání nechte zesklovatět, následně přidejte česnek a také ho opečte. Jakmile je cibule i česnek hotový, přidejte do hrnce víno, a přiveďte k varu. Nechte vyvařit 3 minuty, následně přilijte vývar, hořčici, tymián a zeleninovou kořenící pastu Podravka Natur, osolte a opepřete. Promíchejte a vraťte do hrnce kuřecí prsa. Kuře nechte pod pokličkou dusit v omáčce dalších 20 minut, v polovině prsa obraťte.
Jakmile je kuřecí maso hotové, opět ho odeberte z hrnce. Odeberte jednu naběračku omáčky, přidejte do ní mouku a řádně promíchejte. Směs vraťte do hrnce, promíchejte a opět přiveďte k varu. Nechte provařit 4 minuty, následně přilijte smetanu a promíchejte do hladké konzistence. Vraťte kuře do hrnce, zahřejte a případně ještě vařte dle potřeby, dokud omáčka nemá sametovou a hustou konzistenci. Pokud je až moc hustá, přilijte trochu vývaru či vody.
Podávejte s pečenými brambory, rýží nebo s čímkoliv, co máte rádi.