Na mém Instagramu najdete i celý video postup, díky kterému zvládne makronky opravdu každý, i naprostý začátečník, a povedou se naprosto vždy. Takže pokud hledáte makrnoky pro začátečníky, jste tu správně!
Tak co na něj říkáte?
Ani vám nebudu říkat, jak dlouho jsem makronky nenáviděla🤣 Vždy se jednou povedly, pak 3x ne, a tak furt dokola, tak jsem si řekla, že na ně prostě kašlu😅. Ale před nedávnem jsem dostala hroznou chuť se je pořádně naučit, a tak se taky stalo! Nejsem žádný makronkový expert, to vůbec ne, naopak mi vždy všechny recepty připadaly hrozně složité, hrozná věda, ale to tenhle není vůbec🤤 Takže už plánuju, jaké další kombinace vyzkouším!
Ohledně makronek neznám rozhodně vše, ale podle tohoto recwptu se skvěle povedly vždy❤️
Recept je v naprosto jednoduchém poměru 1:1:1:1, takže je můžete vyzkoušet v jakkémkoliv množství❤️
Náplň je borůvková ganache z bílé čokolády a ta je teda top🤤 Tu taky určitě vyzkoušejte🤩
Bílky by měly být oddělené od žloutků alespoň 2 dny. 😊
Na cca 15-20 kusů budete potřebovat:
Na makronky:
•100 g odleželých bílků
•100 g krupicového cukru
•100 g mandlové mouky
•100 g moučkového cukru
•barvivo – nemusí být
Na náplň:
•75 g mražených lesních borůvek
•120 g smetany ke šlehání
•180 g kvalitní bílé čokolády.
Bílky smícháme s krupicovým cukrem ve velké míse na šlehání a ve vodní lázni pomalu zahříváme pár minut. Směs by měla lehce zbělat, být tekutá a cukr by se v bílcích měl zcela rozpustit, to poznáte tak, že pokud promnete směs mezi prsty, bude zcela hladká. Je super, pokud máte potravinový teploměr, směs by měla dosáhnout 50 stupňů. Jakmile má směs 50 stupňů, odstavíme ji z vodní lázně a začneme na nejvyšší otáčky v robotu šlehat. Šleháme cca 8 minut, dokud není sníh opravdu lesklý a tak hustý, že téměř nepůjde oklepat z mezličky. Sníh i mísa by měla být opět studená. Nakonec jen krátce zašleháme barvivo. Mezi tím si mandlovou mouku promixujeme spolu s moučkovým cukrem, aby byla směs co možná nejjemnější. Prosejeme ji přes sítko k našlehaným bílkům.
Nyní ji do směsi zapracujeme krouživými pohyby, jako vidíte na videu. Vždy stěrkou dvakrát obtočíme mísu a jednou či dvakrát středem těsta. Nejprve se vám může zdát, že se mandlová směs do bílků nikdy nezapracuje, ale musíte vydržet! Zapracování do správné konzistence trvá až 5 minut. Tu poznáte tak, že směsí, která vám stéká ze stěrky, jste schopni udělat číslici 8 bez toho, aniž by se vám těsto trhalo. směs hotová a můžeme ji přendat do cukrářského pytlíku s kulatou špičkou. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme makronky. Snažíme se, aby byly stejně velké. Pytlík držím kolmo k plechu. Neděláme krouživý pohyb, pouze pytlík držíme v jedné poloze a vytlačíme trochu směsi. Pečicí papír musí na plechu sedět přesně, jinak budou makronky křivé. Nyní s plechem párkrát bouchneme o linku, aby se z makronek dostaly všechny vzduchové bublinky a necháme na je plechu zaschnout cca 30 minut. Tento krok hlavně nepřeskakujte! Zaschlé makronky poznáme tak, že když se jich lehce dotkneme prstem, neměly by už lepit.
Pečeme v předehřáté troubě na 150 cca 18-20 minut. To, že jsou již upečené poznáme tak, že když jednu jemně nadzvedneme, měl by pod ní zůstat čistý pečicí papír. Pokud je na něm ještě trocha směsi, nejsou dodělaná. Správně upečené makronky by měly mít pověstný prstýnek okolo, tvrdý povrch a zespod naopak měkké. Jakmile máme makronky upečené, vrhneme se na náplň.
Borůvky přendáme do rendlíku a pomalu zahřejeme. Necháme zcela změknou a pustit vodu, poté přilijeme smetanu a přivedeme opět k varu. Nyní směs přelijeme do mixéru a rozmixujeme. Přes jemné sítko fialovou hladkou omáčku nalijeme zpatky do kastrůlku a přivedeme k varu. Vaříme cca 3-4 minuty, aby směs lehce zhoustla. Mezi tím si pokrájíme čokoládu na malé kousy a nasypeme do misky. Borůvkovou omáčku odstavíme z plotny a ihned ji nalijeme na pokrájenou čokoládu. Směs necháme stát cca 2 minuty, poté rozmícháme do temně fialové husté směsi. Přesuneme ji do lednice na 15 minut, aby ztuhla do takové husté konzistence, kterou půjdou makronky plnit. Poté je přendame do cukrářského sáčku s kulatou špičkou a můžeme plnit.