Tyto Éclairky se slaným karamelem jsou jedním z nejoblíbenějších receptů minulého roku☀️
Vypadají krásně, co říkáte?
Na cca 15 kusů budete potřebovat:
Na těsto:
75 g hladké mouky
65 g vody
65 g mléka
50 g másla
2–-3 vajec – cca 130 g
špetku soli
špetku krupicového cukru
Na karamel:
200 g krupicového cukru
180 g smetany ke šlehání
Půl lžičky soli
Na náplň:
250 g mascarpone
Nejprve si připravíme karamel. Cukr nasypeme do rendlíku a za občasného míchání rozehřejeme na hnědý karamel. Když je karamel rozpuštěný, začneme za stálého míchání po troškách přidávat smetanu. Vždy počkáme, až nám vznikne hladká omáčka, poté přilijeme další. Nyní bychom měli mít bublající horkou a hnědou karamelovou omáčku. Stáhneme ji z plotny, přidáme sůl a zcela necháme vychladnout. V žádném případě karamel neochutnáváme, je extrémně horký. Přesuneme do lednice.
Nyní se vrhneme na přípravu odpalovaného těsta. Mléko společně s vodou, špetkou soli, cukru a máslem vložíme do kastrůlku a pomalu zahříváme. Když se máslo rozpustí a směs dosáhne varu, přisypeme najednou veškerou mouku a mícháme, dokud se nevytvoří hladké, kompaktní a tuhé těsto, které drží v jedné kouli a samo se odlepuje od stěn, trvá to cca 3 minuty. V tuto chvíli odstavíme z plotny, přesuneme do mísy na šlehání a necháme cca 5 minut vychladnout.
Když je těsto lehce vychladlé, začneme robotem či ručním šlehačem šlehat. Šleháme cca jednu minutu samotné těsto, poté začneme postupně přidáváme jednotlivá vejce. Vždy počkáme, až se každé kompletně zašlehá, až poté přidáváme další. Výsledné těsto má mít takovou konzistenci, aby drželo tvar, ale zároveň nesmí být tak husté, aby nešlo stříkat zdobicím sáčkem na plech.
Nyní předehřejeme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Těsto přesuneme do cukrářského pytlíku se zdobicí řezanou či hladkou špičkou a tvarujeme na plech jednotlivé rovné Éclairky dlouhé cca 6 cm. Měli bychom mít kolo 15 kusů. Nesmíme zapomenout, že v troubě hodně nabydou, takže proto je také na plechu dáme raději dál od sebe.
Plech přesuneme do předehřáté trouby na 20–-25 minut či dokud nebudou zlaté až hnědé, pokud je vyndáme moc brzo, opět spadnou a budeme muset začít zcela od znova. Troubu po celou dobu pečení ani neotevíráme a pečeme vždy pouze jeden plech. Když je těsto upečené, vyndáme ho z trouby a necháme zcela vychladnout.
Náš předem připravený karamel by měl být nyní po vychladnutí velmi hustý. V míse lehce prošleháme mascarpone, poté přidáme cca polovinu karamelu a šleháme cca 2 minuty, dokud krém lehce nezesvětlá.
Nyní se můžeme vrhnout na kompletaci dezertu. Na plnění Éclairek použijeme cukrářský sáček s úzkou zdobicí špičkou. Vždy uděláme pomocí cukrářské špičky dvě dírky zespodu každého „banánku“ a vytlačíme dovnitř dostatečné množství krému, nesmíme ho však dát až moc, jinak by mohl vytékat. Éclairka se vždy po naplnění krémem nafoukne. Takto pokračujeme, dokud nenaplníme veškeré kusy.
Naplněné éclairky potřeme mašlovačkou zbylým hustým karamelem, lehce posolíme hrubozrnnou solí a můžeme podávat.