Suroviny:
Na těsto:
125 ml vody
125 ml mléka
145 g hladké mouky
100 g másla
Cca 5 vajíček
Špetka soli a krupicového cukru
Na krém:
4 žloutky
120 g krupicového cukru
35 g škrobu
400 ml mléka
40 g másla
1 vanilkový lusk či lžička vanilkové pasty
250 ml smetany ke šlehání
+ 150 g krupicového cukru na karamel
Nejprve si připravíme krém, aby nám stačil vychladnout. V misce smícháme žloutky, cukr a škrob, pokud je směs až moc tuhá, můžeme přidat trošku mléka. Mléko společně s vanilkou nalijeme do kastrůlku a pomalu přivedeme k varu. Když se mléko vaří, přilijeme ho k připravené žloutkové směsi, kterou při vlévání stále mícháme. Směs poté přelijeme zpět do rendlíku a pomalu přivedeme k varu,
je však nutné mléko neustále míchat, aby se nám nepřichytilo. Vaříme tak 2-3 minutky či dokud směs nezhoustne. Poté odstraníme z plotny a vmícháme máslo. Nakonec krém přetáhneme potravinářskou fólií tak, aby se zcela dotýkala povrchu náplně, necháme vychladnout a poté přesuneme do lednice.
Nyní připravíme odpalované těsto. Mléko společně s vodou, špetkou soli, cukru a máslem vložíme do kastrůlku a pomalu zahříváme. Když se směs vaří, přisypeme najednou veškerou mouku a mícháme, dokud se nevytvoří hladké, kompaktní a tuhé těsto, které drží v jedné kouli a samo se odlepuje od stěn. V tuto chvíli odstavíme z plotny, vložíme do mísy a začneme robotem či ručním šlehačem šlehat. Postupně přidáváme jednotlivá vejce, vždy počkáme, až se každé zašlehá. Je možné, že nebudeme muset použít všech pět vajec či naopak budeme muset použít jedno navíc. Těsto má mít takovou konzistenci, aby drželo tvar, ale zároveň nesmí být tak husté, aby nešlo stříkat zdobícím sáčkem na plech. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a plechy vyložíme pečícím papírem. Těsto přesuneme do zdobícího pytlíku s kulatou špičkou a tvarujeme na plech malé bochánky, měli bychom jich mít tak 25. Na plechu je dáme raději dál od sebe, v troubě nabydou. Pečeme 20-25 minut či dokud nebudou zlaté až hnědé, pokud je vyndáme moc brzo, opět spadnou, takže ani troubu po celou dobu neotevíráme a pečeme vždy pouze jeden plech. Když je těsto upečené, vyndáme ho z trouby a necháme vychladnout.
Smetanu ke šlehání vyšleháme dotuha, poté k ní zašleháme krém. Takto hotový krém přesuneme do zdobícího sáčku s menší špičkou. V každém bochánku uděláme dírku a pomocí pytlíku ji naplníme krémem. Když máme všechny bochánky naplněny, můžeme se přesunout na tvoření celé věže. Jednotlivé bochánky budeme lepit pomocí karamelu. Na pánvi za stálého míchání rozpustíme 150 g cukru až se nám vytvoří karamel. Spodek bochánku vždy namočíme v karamelu a připevníme ho na povrch. Nejdříve si uděláme kulatý základ, poté pokračujeme nahoru do špičky stejným způsobem, jen bochánky připevňujeme pomocí karamelu na ostatní bochánky. Pokud nám karamel během zdobení zase ztuhnul, jen ho lehce zahřejeme a opět bude tekutý. Nakonec věž pokapeme zbylým karamelem a vytvoříme kolem karamelové provázky taháním zchladlého karamelu.