• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Kuchařka
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Podle druhu
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Spolupracuj se mnou
  • o mně
  • kontakt
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný sladkých receptů

Bábovka z vaječného likéru

6 prosince, 2022

Vaječňáková bábovka🤤

Dělala jsem ji minulý rok a letos jsem to musela zopakovat! Je tak krásně vláčná, plná voňavého kardamomu, no prostě paráda! Za mě naprostý vánoční must have.🤩Vláčná bábovka, to je prostě základ, který by měla umět každá hospodyňka.

Forma je od značky Nordic Ware, model Cathedral. 🙂

Běheme pečení se veškerý alkohol z bábovky vypaří, takže zůstane jen příjemná chuť vaječňáku.

Na bábovku a objemu cca 2 l potřebujete:

  • 250 g změklého másla
  • 170 g třtinového cukru
  • 4 vajíčka
  • 360 g vaječného likéru
  • 420 g hladké mouky
  • Lžíci kypřicího prášku
  • Půl lžičky sody
  • Špetku soli
  • Lžičku kardamomu
  • 1/3 lžičky muškátového oříšku

Troubu předehřejeme na 170 °C a bábovkovou formu lehce vymažeme olejem. Změklé máslo společně s cukrem vyšleháme v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Když je již krásně rozvoněné a vyšlehané, přidáme první vajíčko a dále šleháme cca minutu, dokud se kompletně nezapracuje, až poté přidáváme další. Po přidání všech kusů šleháme další asi 2 minuty, dokud nevznikne kompaktní směs. 

Mezi tím si ve vedlejší míse smícháme mouku s kypřicím práškem, kořením a solí. Nyní vaječný likér a směs mouky střídavě přidáváme do těsta, vždy počkáme, až se do těsta zapracují, poté přidáme další část. Takto pokračujeme, dokud nepřidáme veškerou mouku i likér. Těsto mícháme jen do té doby, než se všechny složky spojí, nikoliv více, mohli bychom ho totiž přešlehat. 

Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme cca 50 minut či do té doby, než bude vršek bábovky zlatavý a špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.

Když je bábovka již zcela propečená, vyndáme ji z trouby a necháme alespoň 5 minut vychladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopíme na připravený talíř a necháme zcela vychladnout. Posypeme moučkovým cukrem a máme hotovo!

in Buchty a bábovky, Česká, Dorty a koláče, Podzim, Vánoce, Zima

Instagram

Můžete mě sledovat také na Instagramu
2022 © Lžička Cukru
made by soulmuse