Vaječňáková bábovka🤤
Dělala jsem ji minulý rok a letos jsem to musela zopakovat! Je tak krásně vláčná, plná voňavého kardamomu, no prostě paráda! Za mě naprostý vánoční must have.🤩Vláčná bábovka, to je prostě základ, který by měla umět každá hospodyňka.
Forma je od značky Nordic Ware, model Cathedral. 🙂
Běheme pečení se veškerý alkohol z bábovky vypaří, takže zůstane jen příjemná chuť vaječňáku.
Na bábovku a objemu cca 2 l potřebujete:
- 250 g změklého másla
- 170 g třtinového cukru
- 4 vajíčka
- 360 g vaječného likéru
- 420 g hladké mouky
- Lžíci kypřicího prášku
- Půl lžičky sody
- Špetku soli
- Lžičku kardamomu
- 1/3 lžičky muškátového oříšku
Troubu předehřejeme na 170 °C a bábovkovou formu lehce vymažeme olejem. Změklé máslo společně s cukrem vyšleháme v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Když je již krásně rozvoněné a vyšlehané, přidáme první vajíčko a dále šleháme cca minutu, dokud se kompletně nezapracuje, až poté přidáváme další. Po přidání všech kusů šleháme další asi 2 minuty, dokud nevznikne kompaktní směs.
Mezi tím si ve vedlejší míse smícháme mouku s kypřicím práškem, kořením a solí. Nyní vaječný likér a směs mouky střídavě přidáváme do těsta, vždy počkáme, až se do těsta zapracují, poté přidáme další část. Takto pokračujeme, dokud nepřidáme veškerou mouku i likér. Těsto mícháme jen do té doby, než se všechny složky spojí, nikoliv více, mohli bychom ho totiž přešlehat.
Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme cca 50 minut či do té doby, než bude vršek bábovky zlatavý a špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.
Když je bábovka již zcela propečená, vyndáme ji z trouby a necháme alespoň 5 minut vychladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopíme na připravený talíř a necháme zcela vychladnout. Posypeme moučkovým cukrem a máme hotovo!