SKOŘICOVÁ BUCHTA

Přiznám se, že jsem v poslední době celkem líná přidávat věci na blog😢 ale pečení a focení se snažím věnovat furt! A taky mi přijde, že když rovnou vidíte recept tu, spíš se na něj kouknete a třeba ho i zkusíte😊🙈 tohle je recept na takovou řekněme buchtu alá skořicoví šneci – takže když se vám nechce dělat kynutý těsto, tohle je ideál! Takže první podzimní recept je tu🍂🍁🥰 a tenhle rok jich bude hodně!

Suroviny na jeden pekáček 20×30:

200 g másla

1 a půl hrnku zakysané smetany či jogurtu

1 hrnek cukru krupice

1 a půl hrnek třtinového cukru

4 vajíčka

3 hrnky celozrnné mouky

Špetka soli

1 lžička práku do pečiva

1 lžička jedlé sody

1 lžíce skořice

Na polevu:

1/2 hrnku čerstvého sýra – např lučina

1/2 hrnku cukru moučky

3 lžíce mléka

Kapka vanilkového extraktu

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 a plech vyložíme pečícím papírem. Ve velké míse lehce vyšleháme máslo s věskerým krupicovým cukrem a polovinou třtinového cukru, poté přidáme vajíčka a zašleháme je do másla. Nejlépe se to dělá v robotu 😊 poté přidáváme střídavě mouku a zakysanou smetanu, dokud nám nevznikne hladké těsto. Nekonec přidame kypřící prášek a sodu. Zbylý třtinový cukr smícháme se skořicí a dáme protazím stranou.

Polovinu těsta nalijeme do pekáčku a poprášíme jí polovinou cukru se skořicí. Nalijeme druhou půlkou a opět poprášíme skořicovým cukrem. Poté zabodneme nůž do těsta a vytvoříme v něm takové cestičky (mramorování), aby se skořicový cukr dostal všude. Pěčeme v předehřáte troubě 45 minut nebo do zlatova, ještě vyzkoušíme párátkem😉 poté necháme zcale vychladnout. Mezi tím si uděláme polevu. Lučinu smícháme s cukrem, vanilkovým extraktem a mlékem, polevu nakonec nalijeme na vychladnutý koláč a necháme ztuhnout😍