DÝŇOVÝ DORT

Suroviny:

·         230 g dýňového pyré

·         4 vajíčka

·         Hrnek rostlinného oleje

·         350 g krupicového cukru

·         320 g hladké mouky

·         1 a půl lžičky prášku do pečiva

·         2 lžičky sody

·         Lžička mletého zázvoru

·         2 lžičky skořice

·         Lžička mletého muškátového oříšku 

Na krém:

·         250 g změklého másla

·         300 g sýru Philadelphia 

·         Špetka soli

·         350 g moučkového cukru

Na karamel:

·         150 g krupicového cukru

·         150 ml smetany ke šlehání

·         3 lžíce másla

·         Půl lžičky sody 

+ ovoce na ozdobu

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a dvě kruhové formy o průměru 18 cm vymažeme máslem, pokud máte pouze jednu, upečte nejdříve jednu polovinu těsta a poté druhou v té samé formě. Ve velké míse či v robotu smícháme 230 g dýňového pyré, 1 hrnek oleje, 4 vajíčka a 350 g krupicového cukru. V druhé míse smícháme 320 g mouky, kypřící prášek, sodu, skořici, zázvor, muškátový oříšek a špetku soli. Postupně tyto suché ingredience vmícháváme do dýňové směsi a vypracujeme hladké hustší těsto. To poté rovnoměrně nalijeme do připravených forem a pečeme v rozpálené troubě 30-35 minut. Raději vyzkoušíme střed párátkem, zda je korpus opravdu dodělaný. Poté vyndáme z trouby a z forem a necháme zcela vychladnout. 

Mezi tím si připravíme slaný karamel. 150 g krupicového cukru nasypeme do pánve a necháme ho za občasného míchání rozpustit a zhnědnout, trvá to asi 5 minut. Jakmile je cukr zcela rozpuštěný, přidáme 3 lžíce másla a zamícháme. Nakonec vlijeme 150 ml smetany ke šlehání. Karamel se ve smetaně srazí, ale jakmile se začne opět zahřívat, rozpustí se a vnikne nám hladká karamelová omáčka. V žádném případě karamel neochutnávejte v průběhu, je extrémně horký! Když máme hladkou konzistenci, odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Pokud chceme slaný karamel, můžeme přidat špetku soli. Nyní se můžeme vrhnout na přípravu krému. 250 g změklého másla vyšleháme společně s 300 g sýru Philadelphia, dokud nevznikne hladký a našlehaný krém. Nakonec přidáme 350 g moučkového či pudrového cukru a špetku soli a opět prošleháme. Krém přesuneme do lednice a vyčkáme, dokud nejsou korpusy zcela studené. 

Když jsou korpusy vychladlé, můžeme přejít na sestavování dortu. Nejlépe se vše dělá na otočném stojanu, pokud ho ale nemáte, můžete použít klasický stojan na dort. Korpusy opatrně vodorovně prořízneme tak, aby nám vznikly 4 stejné kulaté korpusy. Krém přesuneme do zdobícího sáčku s větší kulatou trezírovací špičkou. Nejdřív použijeme spodní část prvního korpusu, pomocí zdobícího sáčku pomažeme krémem, krém uhladíme a přiklopíme spodkem druhého korpusu. Opět pomocí zdobícího sáčku potřeme krémem, takto pokračujeme až nahoru. Poté potřeme vršek i strany dortu a zahladíme dohladka. Nakonec dort polijeme karamelovou omáčku, ozdobíme ovocem – já použila pošírované hrušky – ale fantazii se meze nekladou. Můžeme ho nechat i neozdobený.