Co vy a mák? 🤩
Já ho nikdy moc nemusela, ale poslední dobou mu přicházím na chuť😍
Pokud ho máte rádi, zkuste třeba už teď o víkendu upéct tento skvělý vláčný makovec, určitě se po něm hned zapráší🤤
Na pekáček o rozměru 20×20 budete potřebovat:
•80 g změklého másla
•130 g krupicového cukru
•150 g mletého máku
•200 g hladké mouky
•Lžičku a půl kypřicího prášku
•2 vajíčka
•250 g mléka
•Špetku soli
Na polevu:
•20 g citronové šťávy
•110 g moučkového cukru
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a pekáček o rozměru cca 22×22 cm vyložíme pečicím papírem. V robotu či ručním šlehačem vyšleháme změklé máslo do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Jakmile je máslo vyšlehané, přidáme cukr a šleháme další cca 2 minuty. Nyní do našlehané směsi přidáme žloutky a šleháme další asi 2 minuty, aby se do těsta dokonale zapracovaly. Ve vedlejší misce smícháme mouku, mletý mák, kypřicí prášek a špetku soli. Nyní do těsta střídavě přidáváme směs sypkých surovin a mléko, vždy zašleháme, poté přidáme další část. Nakonec vyšleháme tuhý sníh a nadvakrát ho přidáme do makového těsta.
Kompaktní a poměrně husté těsto přelijeme do připraveného pekáčku a vložíme do rozpálené trouby na cca 35 minut. Před vyndáním raději vyzkoušíme střed špejlí, zda je opravdu upečený. Hotový necháme vychladnout ve formě.
Když je makovec již studený, připravíme polevu. Cukr smícháme s citronovou šťávou, takže nám vznikne hustá poleva. Makovec jí rovnoměrně pomažeme necháme 15 minut ztuhnout.