• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Podle druhu
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Kuchyně
    • Česká
    • Francouzská
    • Italská
  • Slané
  • Podle druhu
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Základní recepty

VĚNEČKY S VANILKOVÝM KRÉMEM

25 března, 2020

Díky karanténě mám zase čas navázat tam, kde jsem skončila a konečně se věnovat zase všem těm klasickým zákuskům, které jsem měla naplánované – takže konečně přijdou na řady i ty ostatní a už se na to hrozně těším! Tuhle sérii jsem měla naplánovanou dlouho a mrzí mě, že jsem jsem to vše nezkompletovala, ale teď pujdu konečně na to. Už mám hotové indiánky a rakvičky, ty mám už na blogu, tak na ně koukněte. Ještě mám nafocené malinové laskonky a kremrole a snad příští týden se vrhnu na větrníky a na sachr nebo pařížák, to ještě uvidím 🙂 Musím ale dělat ještě velikonoční recepty, klasicky zase na poslední chvíli, tak to snad vše stihnu! Po této sérii se chystám na sérii novou a to budou klasické francouzské dezerty a už se na to hrozně těšim! Chtěla bych taky sepsat návody i s fotopostupy na různé typy těst a krémů, ale to je vše až za hodně dlouho, tak mi držte palce a šup na recept!

Věnečky jsou už od malička můj nejmilovanější zákusek, mohla bych se jimi ládovat od rána do večera, takže je jasné, že tohle byla při pomyšlení na klasické zákusky moje jasná první volba. Už je mám nafocené totiž pěkně dlouho, jen se mi nechtělo sepisovat recept 😀

Na těsto:

  • 125 ml vody
  • 125 ml mléka
  • 145 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • Cca 5 vajíček
  • Špetka soli a krupicového cukru

    Na vanilkový krém:

    • 4 žloutky
    • 120 g krupicového cukru
    • 40 g škrobu
    • 400 ml mléka
    • 40 g másla
    • 1 vanilkový lusk či lžička vanilkové pasty

    Na máslový krém:

    • 30 ml rumu
    • 125 g másla

    Na polevu:

    • 200 g cukru moučka
    • 20 ml citronové šťávy
    • 20 ml rumu

    Nejprve si připravíme krém, aby nám stačil vychladnout. V misce smícháme žloutky, cukr a škrob, pokud je směs až moc tuhá, můžeme přidat trošku mléka. Mléko společně s vanilkou nalijeme do kastrůlku a pomalu přivedeme k varu. Když se mléko vaří, přilijeme ho k připravené žloutkové směsi, kterou při vlévání stále mícháme. Směs poté přelijeme zpět do rendlíku a pomalu přivedeme k varu,

    je však nutné mléko neustále míchat, aby se nám nepřichytilo. Vaříme tak 5 minut, aby krém zhoustnul a vypařila se chuť škrobu. Poté odstraníme z plotny a vmícháme 40 g másla. Nakonec krém přetáhneme potravinářskou fólií tak, aby se zcela dotýkala povrchu náplně, necháme vychladnout a poté přesuneme do lednice.

    Nyní připravíme odpalované těsto. Mléko společně s vodou, špetkou soli, cukru a máslem vložíme do kastrůlku a pomalu zahříváme. Když se směs vaří, přisypeme najednou veškerou mouku a mícháme, dokud se nevytvoří hladké, kompaktní a tuhé těsto, které drží v jedné kouli a samo se odlepuje od stěn. V tuto chvíli odstavíme z plotny, vložíme do mísy a začneme robotem či ručním šlehačem šlehat. Postupně přidáváme jednotlivá vejce, vždy počkáme, až se každé zašlehá. Je možné, že nebudeme muset použít všech pět vajec či naopak budeme muset použít jedno navíc. Těsto má mít takovou konzistenci, aby drželo tvar, ale zároveň nesmí být tak husté, aby nešlo stříkat zdobícím sáčkem na plech. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a plechy vyložíme pečícím papírem Těsto přesuneme do zdobícího pytlíku se zdobící řezanou špičkou a tvarujeme na plech věnečky, měli bychom jich mít tak 25, pokud děláte klasické velké.

    Vždycky uděláme pouze jedno kolečko těsta, nedělám dvojité do výšky, věnečky by nebyly hezké. Vytlačujeme těsto spíše pomalu, aby věnečky byly vyšší, v troubě hodně nabydou, nebojte, proto je také na plechu dáme raději dál od sebe. Pečeme 20-25 minut či dokud nebudou zlaté až hnědé, pokud je vyndáme moc brzo, opět spadnou, takže ani troubu po celou dobu neotevíráme a pečeme vždy pouze jeden plech. Když je těsto upečené, vyndáme ho z trouby a necháme vychladnout.

    Nyní se vrhneme na závěrečnou přípravu krému. K připravenému studenému vanilkovému krému přidáme 125 g másla a rum na polevu a začneme šlehat. Šleháme tak dlouho, dokud se máslo zcela nezapracuje do krému a ten nezačne houstnout. Šleháním máslo zbělá, nabyde a rozvoní se, tak se krém hezky zahustí a bude opravdu tuhý a našlehaný, ale zároveň lehký, trvá to asi 10 minut. Mezi tím si prořízneme jednotlivé věnečky. Takto tuhý vyšlehaný krém přesuneme do zdobícího sáčku s trezírovací špičkou a spodek věnečků krémem naplníme a přiklopíme horní částí.

    Nakonec si uděláme polevu. Moučkový cukr smícháme s rumem a citronem a jednotlivé věnečky ozdobíme. Buď je můžeme namáčet nebo použít mašlovačku, to mi přišlo daleko lepší, ale nechám to na vás. Hotové věnečky uchováváme v lednici 😊 Dobrou chuť!

in Česká, Zákusky # domácí věnečky, VANILKA, věnečky

Poslední Instagramové příspěvky

lzickacukru

Už pamalu vyhlížím jahodovou sezónu!😍 Urč Už pamalu vyhlížím jahodovou sezónu!😍 Určitě zase letos upeču tenhle skvělý jahodový dort a vám doporučuju to stejný, je totiž fakt super!🤤 Nezapomeňte si ho teda rohodně uložit nebo koukněte na blog.❤️

Mějte hezký večer😘

Na dort o průměru 18 cm budete potřebovat:

Na korpus:
•350 g podmáslí (popřípadě mléka)
•235 g krupicového cukru
•6 vajíček
•250 g řepkového oleje
•140 g hořké čokolády
•350 g hladké mouky
•60 g kakaa
•2/3 lžičky jedlé sody
•Lžička kypřicího prášku
•Špetka soli
+ dvojité espresso na potření

Na náplň:
•350 g čerstvých nebo mražených malin
•250 g jahod
•Lžíci moučkového cukru

Na mascarpone krém:
•350 g mascarpone
•Dvě lžíce cukru
•200 g smetany ke šlehání

Na máslový krém:
•250 g změklého másla
•250 g jahod
•250 g moučkového cukru

Začneme s přípravou korpusů. 3 stejné dortové formy vymažeme olejem a troubu předehřejeme na 175. Čokoládu ve vodní lázni rozpustíme a necháme vychladnout. Ve velké míse řádně smícháme podmáslí, cukr, vajíčka a olej. Nakonec tenkým pramínkem zašleháme rozpuštěnou čokoládu, ta musí mít opravdu opět pokojovou teplotu , jinak by se ve směsi mohla srazit. V další míse smícháme veškeré sypké suroviny a vmícháme je stěrkou do mokré směsi. Jakmile máme hladké a husté těsto, rovnoměrně ho rozdělíme do připravených forem a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 35-40 minut, raději ještě vyzkoušíme špejlí, necháme vychladnout 10 minut ve formě, poté vyndáme a necháme dojít do pokojové teploty.

Mezi tím, co se korpus peče, si připravíme malinovo jahodové pyré. Společně vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou omáčku, poté ji přes jemné sítko přecedíme do rendlíku, to nám zachytí zrníčka. Pomalu zahříváme, dokud omáčka není hustá jako džem, trvá to cca 10-15 minut. Poté odstavíme z plotny, přelijeme do čisté misky a necháme zcela vychladnout, přesuneme do lednice. Celý proces opakujeme i s jahodami na máslový krém, opět hladké husté pyré přelijeme do misky a vložíme do lednice.
POKRAČOVÁNÍ V KOMENTÁŘI NEBO NA BLOGU👇🏻
Prošívaná deka alias buchta s proužkem, jak j Prošívaná deka alias buchta s proužkem,  jak jsme jí doma vždycky říkaly🤣 Dělala jsem ji minulý rok a někde zašantročila recept, to jsem celá já😅 Takže tebtokrát jen fotka bez receptu🥺

Ale mám na vás důležitou otázku! Jaký klasický recept vám tu chybí? Máme punčák, věnečky, kremrole, bábovky, koláče, buchty, ale je něco, co vám tady fakt chybí a potřebujete recept?❤️

Mám v záloze ještě větrníky, ty jsem dělala asi před měsícem a recept furt nikde😅 Napravím to ale brzo, slibuju🤩

Zítra bude snad nové video, jestli vše stihnu, abyste mohli o víkendu vyzkoušet nějaký nový recept❤️

Mějte krásný večer😘
Domácí ledová tříšť, tak tomu řikám ideá Domácí ledová tříšť, tak tomu řikám ideální drink na léto! 🤩 Stačí vám tři suroviny a pár minut času! Na přípravu jsem použila jak jinak než Braun MultiQuick, který nejen skvěle naseká led, ale taky připraví tuhle rozjasňující a zklidňující masku ze zbylých melounových slupek, tak ji určitě taky zkuste!🙏🏻

No a s Braunem jsem si pro vás dokonce připravili malé překvapení! Ode dneška až do 31.5 můžete využí slevu 20 % na nákup vybraných produktů, link na ně máte ve stories. Stačí v košíku zadat slevový kód MARKETA20 ❤️

Na jednu melounovou tříšť budete potřebovat:
•velkou hrst ledu
•¼ malého melounu bez semínek
•½ limetky
Led společně s nakrájeným melounem nasypte do sekáčku na led, zakápněte limetkou a rozmixujte na jemnou ledovou tříšť. Přelijte do skleničky, ozdobte limetkou, přidejte brčko a podávejte.

Na pleťovou masku:
•3 malé melounové slupky
•lžíci a půl tekutého medu
•1/3 lžičky mleté kurkumy
Vychlazené melounové slupky rozmixujte na co nejhladší pastu, poté nalijte do sítka, nechte okapat a lehce vymačkejte. Přendejte do misky, přidejte med a kurkumu a promíchejte. Naneste na obličej a nechte působit 15 minut.
.
.
.
.
 #lzickacukru #recepty #sladke #foodblogger #peceni #foodartblog #foodartproject #foodphotography #dessert #thesugarfiles #videorecipe #ledovatrist #drink #leto
Už jsem se na sezónu tak těšila🤤 . . . . # Už jsem se na sezónu tak těšila🤤
.
.
.
.
 #lzickacukru #recepty #sladke #foodblogger #peceni #foodartblog #foodartproject #foodphotography #dessert #thesugarfiles #kava #káva #kafe #coffee #icecoffee
Ten nejlepší chia pudink, který prostě musíte Ten nejlepší chia pudink, který prostě musíte vyzkoušet! 🤤 Nechutná vůbec jako chai pudinky, které jsem v minulosti chutnala. Je opravdu výborný, navíc jsou chia semínka super zdroj vlákniny + ho máte hotový za pár minut, takže za mě ideál, takže si recept nezapomeňte uložit. ❤️ A přísahám, že vůbec nechutná zdravě🤣

Na 4 porce potřebujete:
•370 g mléka 
•220 g mražených jahod
•75 g chia semínek
•20 g čekankového sirupu
•20 g javorového sirupu
•půl lžičky mleté vanilky
Veškeré suroviny kromě chia seminek nasypte do mixéru a rozmixujte na hladkou růžovou směs. Přelijte ji do misky, přidejte chia semínka a promíchejte, aby byla všechna obalená. Dejte do lednice alespoň na 6 hodin, během kterých nejlépe aspoň 2 nebo 3 promíchejte, aby se chia semínka neusadila na dně. Pak už jen přendejte do misek, přidejte ovoce a podávejte. Vydrží v lednici několik dnů, takže je to i super rychlá svačina. 
.
.
.
.
.
#lzickacukru #chiapuding #chiapudink #chiapuddingrecipe #zdrave #zdraverecepty #zdravejedlo #recepty #rychle #rychlerecepty
Čokoládový nepečený cheesecake🤤 Ultra čo Čokoládový nepečený cheesecake🤤

Ultra čokoládový a tak skvělý! Doporučuji ho nejen všem milovníkům čokolády, uvidíte, jak se po něm hned zapráší, tak si recept rozhodně nezapomeňte uložit. ❤️

Poprvé jsem také doma zkoušela cheesecake z Lučiny Smetanové, a jsem upřímně nadšená. Určitě po ní u příštího nákupu koukněte, stojí za to! 👌🏻 Díky vyššímu procentu tuku je cheesecake opravdu skvělý, krásně smetanový, zároveň ale svěží né přehnaně hutný!😍

#spoluprace

Na cheesecake o průměru 20 cm potřebujete:
•180 g čokoládových sendvičových sušenek (Oreo)
•55 g rozpuštěného másla
•300 g 70% hořké čokolády
•500 g Lučiny Smetanové
•110 g moučkového cukru
•20 g kakaa
•300 g smetany ke šlehání

Na polevu:
•50 g smetany ke šlehání
•50 g 70% hořké čokolády

Formu o průměru 20 cm lehce vymažte máslem. Pokrájenou čokoládu ve vodní lázni rozpusťte na hladkou čokoládovou omáčku, poté nechte vychladnout, čokoláda musí být vychladlá, než s ní začnete pracovat. Sušenky rozmixujte i s náplní v mixéru na drobky, poté k nim přilijte rozpuštěné máslo a promíchejte do drobivého těsta. Sušenkový základ přesypte do formy a prsty umačkejte na dno do hladké vrstvy. Takto připravený korpus dejte ztuhnout do lednice na 10 minut. Mezi tím si připravte náplň. Lučinu Smetanovou asi 3 minuty šlehejte, poté prosejte moučkový cukr s kakaem a zašlehejte do hladkého krému. 

POKRAČOVÁNÍ V KOMENTÁŘI👇🏻
Už jste zkoušeli můj recept na makronky?🤩 J Už jste zkoušeli můj recept na makronky?🤩

Jestli ne, děláte ohromnou chybu!🤣

Mějte fajn večer❤️
.
.
.
.
 #lzickacukru #recepty #sladke #foodblogger #peceni #foodartblog #foodartproject #foodphotography #dessert #thesugarfiles #makronky #makronka #macarons #macaronstagram #macaronlover #macaronlove
Princess cake🤤 Už jste o něm slyšeli? Je to Princess cake🤤

Už jste o něm slyšeli? Je to tradiční švédský zákusek, ale vlastně se jedná o takový „obyčejný“ dort z piškotovýho těsta, který ale chutná naprosto božsky!😍 Jemný vanilkový krém, sladký malinový džem a tuna šlehačky, vše v tomto roztomilým kabátku zkrátka nemůže být špatný!🤣

Použila jsem jak jinak než mé oblíbený džemy pd Darbo, taktokrát malinu.😋

Recept máte tu a v komentáři nebo přehledněni na blogu❤️

#spoluprace

Na formu o průměru 20 cm budete potřebovat:
Na těsto:
•5 vajec
•5 lžic cukru
•2 lžíce řepkového oleje
•120 g hladké mouky
•špetku soli
Na krém:
•450 g mléka
•4 žloutky
•40 g škrobu
•85 g cukru
•60 g másla
•Lžíce vanilkové pasty či vanilkový lusk
Na dokončení:
•120 g malinového džemu @darbo_official_cz 
•350 g smetany ke šlehání
•cca 200 g růžového fondánu
•fondánová růže – nemusí být

Začneme s přípravou vanilkového krému. Mléko společně s vanilkovou pastou či vyškrábaným luskem nalijeme do kastrůlku a pomalu zahříváme. Ve vedlejší míse promícháme žloutky společně s cukrem a škrobem, pokud je směs až příliš tuhá, přilijeme lžíci mléka. Jakmile se v mléce objeví první bublinky, stáhneme ihned z plotny a tenkým pramínkem vlijeme opatrně ke žloutkům, které při vlévání řádně šleháme metličkou, aby se žloutky vysokou teplotou nesrazily. 
Hladkou vanilkovou omáčku přelijeme přes jemné sítko, které zachytí případné zbytky vajec, zpátky do hrnce a na nejnižší teplotu za stálého míchání metličkou zahříváme. Je důležité směs zahřívat opravdu pomalu a neustále míchat, jinak by se vajíčka mohla srazit či škrob udělat hrudky. Přivedeme náplň k varu a opět za stále míchání metličkou ode dna vaříme 5 minut. Směs by během vaření měla zhoustnout do konzistence hustého pudinku.
Odstavíme z plotny a do vroucího pudinku vmícháme na kostky pokrájené máslo. Počkáme, až se rozpustí a zamícháme do hladkého krému. Nakonec krém přilijeme do mísy a přetáhneme potravinářskou fólií tak, aby se zcela dotýkala povrchu náplně, aby se nevytvořil škraloup. Krém necháme vychladnout na lince a poté přesuneme do lednice ztuhnout minimálně na 2 a půl hodiny.
Mezi tím připravíme korpus.

POKRAČOVÁNI V KOMENTÁŘI NEBO NA BLOGU👇🏻
Domácí těstoviny🤤 Jakmile je jednou zkusít Domácí těstoviny🤤

Jakmile je jednou zkusíte, už se jich nikde nebudete bát. 🤩 Jejich příprava není složitá a pokud máte při vaření chvilku navíc, určitě je vyzkoušejte! ❤️

Do těstovin nepřidáváme sůl, jen je potřeba řádně osolit vodu při vaření. Pokud nemáte strojek na těstoviny, vše jde udělat ručně, ale je to fakt makačka 🤣 Já doporučuji nástavec na robota, kdy je to opravdu rychlovka. 😊

Na dvě porce potřebujete:
•160 g hladké mouky typu 00
•60 g semoliny
•2 vajíčka a žloutek navíc
 
Obě mouky smíchejte na pracovní ploše a uprostřed vytvořte velký důlek. Do důlku rozklepněte jednotlivá vajíčka i žloutek. Pomocí vidličky vajíčka prošlehejte a začněte postupně do směsi zapracovávat okolní mouku, dokud nebude směs tak hustá, že budete moci pracovat rukama. Rukama vypracujte hladké a poměrně tuhé těsto. Pracujte hranou dlaně a těsto tahejte lehce od sebe, správně vypracované těsto by mělo být lehce pružné a když do něj uděláte prstem důlek, měl by se vrátit zpátky tak, jako vidíte na videu. Nejprve se vám možná bude zdát, že těsto nikdy nebude hotové, ale musíte vydržet, zapracování může trvat celkem dlouho. Můžete si pomoci robotem a hákem na kynuté těsto, doporučuji ho ale stejně dopracovat rukama. Pokud je těsto přeci jen stále hutné i po 5 až 7 minutách, jednoduše přidejte trochu vody. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte odpočívat 30 minut v lednici.

Odleželé těsto rozdělte na čtyři stejné díly a pomocí strojku na těstoviny začněte rozvalovat, zbylé opět zabalte do fólie, aby neoschly. Začněte s nejširším nastavením a posupně zvyšujte číslo, dokud nebude požadovaná tloušťka, vždy koukejte na návod od výrobce, kde doporučuje správnou tloušťku na jednotlivé druhy těstovin. Já mám nástavec na robota KitchenAid, rozválím ho na tloušťku 4 na linguine (špagety) a na tloušťku 5 na tagliatelle. Pokud se vám plát přetrhne nebo nemá pravidelný tvar, jednoduše ho přehněte a znovu strojkem vyválejte, dokud nebude vypadat tak, jak chcete. Po vyválení na požadovanou tloušťku pláty posypte moukou a rozprostřete ji po celé ploše. Vyměňte nástavec na strojku a každý plát rozkrájejte na jednotlivé těstoviny požadované tloušťky.
POKRAČOVÁNÍ👇🏻
Kokosové makronky🤤 Hezky jemný a v kombinaci Kokosové makronky🤤

Hezky jemný a v kombinaci s bílou čokoládou mooooc dobrý!😍

Pokud nevíte jak na korpusy, koukněte do reels, kde se dozvíte vše, co potřebujete znát, a už se s nima nikdy nebudete trápit!❤️🙏🏻

Docílit u makronek bílý barvy není úplně lehký, tak se s tím zbytečně netrapte. 🤣 Já přidala trochu modrýho barviva, abych neutralizovala tón, tu modrou mi ale zase chytly až moc, tak byly nějaký kousky takový více mint barvy. 🤣 

Jako u všech kokosových receptů, i tady je potřeba použít fakt kvalitní kokos, já mám moc ráda buď od Country Life nebo Bio Nebio🙏🏻

Na jeden plech makronek (cca 15-20 kusů) potřebujete:

·  70 g kokosového mléka v plechovce – tuhé části
·  100 g bílé čokolády
·  50 g sušeného kokosu
·  Další kokos na obalení

Jakmile máte připravené makronky, připravte náplň. Bílou čokoládu pokrájejte na malé kousky a nasypte do misky, kokosové mléko přendejte do kastrůlku a pomalu zahřívejte. Jakmile se na něm objeví první bublinky, ihned ho stáhněte z plotny a nalijte na čokoládu. Nechte odstát cca minutu, čokoláda by se vlivem horkého kokosového mléka měla rozpustit. Rozmíchejte do hladké a husté čokoládové omáčky. Přisypte kokos a zamíchejte. Nechte chvilku ztuhnout, aby se vám s polevou lépe pracovalo. Na plnění by měla ganache být tak hustá, že bude držet tvar, ale zároveň se na makronce lehce rozjede. 

Naplňte jednotlivé makronky, slepte a jejich spoj s náplní obalte v kokosu. Nechte pár hodin rozležet. 
.
.
.
.
.

  #lzickacukru #recepty #sladke #foodblogger #peceni #foodartblog #foodartproject #foodphotography #dessert #thesugarfiles #makronky #macarons #macaronstagram #macaronlover #makronka #kokos
Vzpomínky na léto a na Algarve☀️ 

Letos plánuji náčet s dronem daleko více, hrozně mě to baví, i když o něj mám celkem strach. 🤣

Mějte fajn věčer❤️
.
.
.
#drone #dronestagram #dronephotography #dron #algarve #visitportugal #portugal #algarveportugal #beach #ocean #plaz #moře #dronelife #dronevideo
Buchtičky s vanilkovým krémem, ty se nikdy neom Buchtičky s vanilkovým krémem, ty se nikdy neomrzí!🤤

Máte rádi tuto klasiku?❤️

Na 4 porce potřebujete:
·  480 g hladké mouky
·  200 g vlažného mléka
·  20 g čerstvého droždí
·  80 g krupicového cukru 
·  vajíčko + žloutek navíc
·  kůru z citronu 
·  půl lžičky mleté vanilky
·  lžičku vanilkového extraktu
·  špetku soli
·  110 g změklého másla
Na potírání:
·  cca 40 g másla
·  2 lžíce rumu
·  lžíci medu
·  lžičku citronové šťávy
Na krém:
·  100 g smetany ke šlehání
·  450 mléka
·  5 žloutků
·  50 g krupicového cukru
·  půl lžičky mleté vanilky, lusk, či pastu
·  lžičku vanilkového extraktu
·  2 lžíce rumu

Nejprve si odvážíme veškeré suroviny. V misce smícháme droždí, polovinu vlažného mléka, lžíci mouky a cukru. Vše promícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek. Ve velké míse či míse od robota smícháme mouku, cukr, zbytek mléka, vajíčko i žloutek, citronovou kůru, vanilku a sůl, nakonec přidáme nabublaný kvásek, promícháme a necháme 5 minut stát. 

V robotu či ručně začneme těsto zpracovávat a postupně přidáváme na kostky pokrájené změklé máslo.  Na nejnižší otáčky hněteme alespoň 10 minut v robotu, pokud ho nemáme, hněteme těsto ručně ještě déle. Správně uhnětené těsto poznáme tak, že se již nelepí na mísu ani na hák, je krásně pružné a lesklé. Pokud je stále velmi lepivé, přidáme trochu mouky.

Z těsta uděláme kouli, zakryjeme mísu utěrkou a necháme na teplém místě kynout alespoň 60 minut. Po hodině by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem, být krásně nafouklé a plné bublin, pokud ještě není dost nakynuté, necháme ho odpočívat dalších 20 minut.

Nakynuté těsto na válu párkrát prohněteme, aby se opět zmenšilo. Pekáček o rozměru cca 35x25 cm vymažeme máslem. Těsto zvážíme a rozdělíme na kousky o váze cca 25-30 g. Z každého kousku vytvoříme pravidelnou kuličku, namočíme ji do rozpuštěného másla a vložíme do pekáčku. Takto pokračujeme, dokud pekáček zcela nezaplníme těstem. Jednotlivé dílky skládáme pravidelně do řad a těsně k sobě. Do másla je namáčíme, aby se nám k sobě nepřilepily.
POKRAČOVÁNÍ 👇🏻 či celý recept na blogu
2022 © Lžička Cukru
made by soulmuse