Krásné sobotní dopoledne☀️Éclairky jsou jedním ze skvostů francouzské kuchyně a musím se přiznat, že mě uplně dostaly😍 kombinace odpalovaného křehkého těsta a vanilkového krému je naprosto neodolatelná💛 určitě chci ale ještě vyzkoušet jiné varianty😉 jsou to vlastně takové francouzské věnečky nebo jak Éclairkám říká moje máma “banánky”😂 ale hlavní je, že chutnají! Odpalovaného těsta se vůbec nemusíte bát, je to brnkačka, jen doufám, že se mi sem vejde celý postup 😂 už ale pomalu začínám pracovat na vlastních stránkách, kde budu fotit i postupy, tak se snad brzy dočkáme!💛 A jak se jinak máte? Už jste pomalu naladěni na Vánoce?🎄🎁
Suroviny na 20 kousků:
• 1/2 hrnku mléka
• 1/2 hrnku vody
• lžička cukru
• 120g másla
• špetka soli
• 1 hrnek hladké mouky
• 5 velkých vajíček
Na krém:
• 6 žloutků
• 2 hrnky plnotučného mléka
• 3/4 hrnku cukru
• lžička vanilkové pasty
• 1/4 hrnku hladké mouky
• 60g másla
+ 100g čokolády a lžíce nebo 2 másla na ozdobu
Postup:
Začneme nejdříve s krémem, aby nám stačil vychladnout. V misce vyšleháme žloutky, cukr a mouku, pokud je směs až moc tuhá, můžeme přidat trošku mléka. Mléko nalijeme do kastrůlku a pomalu přivedeme k varu. Když se už vaří, vlijeme ho do připravené žloutkové směsi, kterou při vlévání stále mícháme, je důležité nalét mléko ke žloutkům a né obráceně. Tomuto procesu se říká temperování žloutků. Směs přelijeme zpátky do rendlíku a pomalu přivedeme k varu, směs je ale nutné stále míchat, jinak se přichytí. Vaříme tak 1-2 minutky, dokud směs nezhoustne. Poté odstraníme z plotny a vmícháme máslo a vanilkovou pastu. Poté přetáhneme potravinářskou fólií tak, aby se uplně všude dotýkala náplně, necháme trochu vychladnout a přesuneme do lednice.
Nyní se vrhneme na těsto. Dva plechy si vyložíme pečícím papírem, připravíme si zdobící pytlík s velkým hladkým otvorem a předehřejeme troubu na 220. V misce lehce prošleháme vajíčka, poté v pánvi či v rendlíku s neořilnavým dnem přivedeme mléko, vodu, cukr, sůl a máslo k varu. Když se směs vaří, přidáme najednou všechnu mouku a pořádně je zapracujeme. Těsto “smažíme” a stále mícháme dřevěnou vařečkou další 2-3 minuty. Měla by nám vzniknout taková tuhá koule. Těsto přesuneme do misky od robotu a šleháme ho na střední rychlost 1-2 minuty, aby nám lehce vychladnulo. Můžete použít i ruční šlehač😉 nyní pomalu začneme zašlehávat směs vajíček, přidáme je tak na 4x a vždy počkáme, dokud se zcela nespojí s těstem, až poté přidáme další. Nejdříve se vám možná bude těsto od vajíček oddělovat, ale šlehejte dál a vše se spojí😊 směs by měla být tuhá, ale pořád sama stékat ze šlehače. Možná nebudete muset přidávat všechna vajíčka nebo neopak budete muset přidat lžíci i dvě vody. Já přidávala ještě trošku vody teda, těsto bylo stále moc tuhé😉 když se vám těsto zdal tak akorát tuhé, přesuneme ho do zdobícího sáčku. Mělo by mít takovou konzistenci, aby jste neměli problém ho ze sáčku vytlačit, možná se vám povede napoprvé, možná až napodruhé, ale když na to přijdete, bude to pak už brnkačka!😅 nyní tvoříme jednotlivé Éclairky, tak 7-10 cm dlouhé a dostatečně široké. Necháváme mezi nimi rozestupy tak 3 cm😊 první plech dáme do trouby a pečeme na 220 asi 15 minut, poté snížíme teplotu na 180 a pečeme dalších 15 minut nebo dokud nezezlátnou, randši na ně dávejte pozor😊Hlavně ale neotevírejte troubu, jinsk vám spadnou a budou to jen takové placičky😂 to už se mi taky stalo😂 druhý plech mezi tím necháme v lednici. Když zezlátnou, tak je vyndáme a pečeme druhý plech stejným způsobem. Necháme je vychladnout. Můžeme si ještě připravit polevu, jednoduše ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme lžíci nebo 2 másla a necháme vychladnout. Když je krém i Éclairky vychladnutý, můžeme se vrhnout na plnění. Naplníme si cukrářský sáček s malým a úzkým hrotem krémem. Vždy vezmeme jednu Éclairku, uděláme do ní rovnoměrně zezhora zdobícím pytlíkem s otrou špičkou tři dírky, jednu na každý konec a jednu v prostředku. Vždy do dírky zasuneme hrot pytlíku a stříkneme do ni náplň, dokud nám skoro nevyteče, zbytek kdyžtak otřeme. Poté se přesuneme na další dírku a opakujeme postup. Takto naplníme všechny Éclairky. Při plnění se nám vždy jakoby zvětší, narovnají se, naplní se tím krémem. Už nebudou tak splácnuté, ale krásně naplněné krémem a takové buclaté – no zkrátka budou plně krému. Nakonec každou Éclairku opatrně namočíme do čokolády (můžeme je také i potřít), přesuneme do lednice a je hotovo! Chvilku před podáváním je vždy vyndáme😍