• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Kuchařka
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Podle druhu
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Spolupracuj se mnou
  • o mně
  • kontakt
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný sladkých receptů

Tvarohová citronová bábovka

10 srpna, 2022

Bábovky připravuji moc ráda a přiznám se, že ujíždím na všemožných formách. No a úplně nejraději mám ty od Nordic Ware. Jsou pro mě jako pokémoni, musim je mít doma všechny! 😀 Takže když přišla nabídka od Denishenry.cz, neváhala jsem ani minutu. Na jejich eshopu naleznete opravdu velký výběr forem, já si vybrala velkou Brilliance o objemu 2,4l právě od Nordic Ware, protože jsem si na ní brousila zuby už dlouho, takže jsem moc ráda, že jsem ji mohla díky této nabídce konečně vyzkoušet. Najdete u nich ale i další potřeby na pečení, jako jsou nože, hrnce, pánve a další. Takže pokud vybavujete novou kuchyň či potřebujete nějaké vybavení obměnit, s tímto eshopem rozhodně nešlápnete vedle. 🙂

Stejně tak jako i ostatní formy od Nordic Ware, je i tato naprosto skvělá a každá bábovka v ní bude vypadat parádně! Po upečení jde bez problémů vyklopit, reliéf zůstává neporušený, co vám budu povídat, ty jejich formy jsou závislost! 😀

*formu jsem od Denishenry.cz dostala zdarma

Ale teď už k receptu!

Na jednu bábovkovou formu o obejmu 2,4l potřebujete:

  • 300 g velmi změklého máslo
  • 140 g krupicového cukr
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 70 g mléka
  • 5 vajec
  • 40 g tekutého medu
  • 300 polohrubé mouky
  • 1 lžíci prášku do pečiva
  • 1 lžičku jedlé sody
  • špetku soli
  • 3 citrony nejlépe v bio kvalitě

Troubu předehřejeme na 180 °C a formu na bábovku o objemu vymažeme olejem a hrubou moukou. Velmi změklé máslo vyšleháme s krupicovým cukrem v robotu či ručním šlehačem do nadýchané světlé pěny, trvá to několik minutu. Poté přidáme tvaroh, mléko a žloutky, citronovou kúru i šťávu a zamícháme do hladké směsi. Ve druhé míse smícháme mouku s kypřícím práškem, sodou a špetkou soli, tuto směs přidáme do těsta a pořádně promícháme.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, poté ho opatrně pouhým podebíráním stěrkou zapracujeme do tvarohového těsta. Snažíme se, abychom neporušili vzduchové bublinky, takže s těstem pracujeme rychle a opatrně.

Těstlo přelijeme do připravené formy a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme cca 70 minut či dokud není bábovka zcela propečená a vršek hnědý. Raději ještě vyzkoušíme špejlí. Po vyndání z trouby necháme vychladnout ve formě asi 10 minut, poté vyklopíme a necháme zcela dojít do pokojové teploty. 

in Buchty a bábovky, Jaro

Instagram

Můžete mě sledovat také na Instagramu
2022 © Lžička Cukru
made by soulmuse