Bábovky připravuji moc ráda a přiznám se, že ujíždím na všemožných formách. No a úplně nejraději mám ty od Nordic Ware. Jsou pro mě jako pokémoni, musim je mít doma všechny! 😀 Takže když přišla nabídka od Denishenry.cz, neváhala jsem ani minutu. Na jejich eshopu naleznete opravdu velký výběr forem, já si vybrala velkou Brilliance o objemu 2,4l právě od Nordic Ware, protože jsem si na ní brousila zuby už dlouho, takže jsem moc ráda, že jsem ji mohla díky této nabídce konečně vyzkoušet. Najdete u nich ale i další potřeby na pečení, jako jsou nože, hrnce, pánve a další. Takže pokud vybavujete novou kuchyň či potřebujete nějaké vybavení obměnit, s tímto eshopem rozhodně nešlápnete vedle. 🙂
Stejně tak jako i ostatní formy od Nordic Ware, je i tato naprosto skvělá a každá bábovka v ní bude vypadat parádně! Po upečení jde bez problémů vyklopit, reliéf zůstává neporušený, co vám budu povídat, ty jejich formy jsou závislost! 😀
*formu jsem od Denishenry.cz dostala zdarma
Ale teď už k receptu!
Na jednu bábovkovou formu o obejmu 2,4l potřebujete:
- 300 g velmi změklého máslo
- 140 g krupicového cukr
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 70 g mléka
- 5 vajec
- 40 g tekutého medu
- 300 polohrubé mouky
- 1 lžíci prášku do pečiva
- 1 lžičku jedlé sody
- špetku soli
- 3 citrony nejlépe v bio kvalitě
Troubu předehřejeme na 180 °C a formu na bábovku o objemu vymažeme olejem a hrubou moukou. Velmi změklé máslo vyšleháme s krupicovým cukrem v robotu či ručním šlehačem do nadýchané světlé pěny, trvá to několik minutu. Poté přidáme tvaroh, mléko a žloutky, citronovou kúru i šťávu a zamícháme do hladké směsi. Ve druhé míse smícháme mouku s kypřícím práškem, sodou a špetkou soli, tuto směs přidáme do těsta a pořádně promícháme.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, poté ho opatrně pouhým podebíráním stěrkou zapracujeme do tvarohového těsta. Snažíme se, abychom neporušili vzduchové bublinky, takže s těstem pracujeme rychle a opatrně.
Těstlo přelijeme do připravené formy a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme cca 70 minut či dokud není bábovka zcela propečená a vršek hnědý. Raději ještě vyzkoušíme špejlí. Po vyndání z trouby necháme vychladnout ve formě asi 10 minut, poté vyklopíme a necháme zcela dojít do pokojové teploty.