Trojbarevný dortík🤔
Musím říct, že mě tento dortík naprosto dostal! Čokoládový lehký korpus, osvěžující malinový krém, sladký krém z bílé čokolády a kyselé maliny, zkrátka skvělá kombinace! 🤩
A i když může recept na první pohled vypadat složitě, určitě se toho nebojte! ❤️
Recept vzniknul v spolupráci s @emco.cz , které jistě všichni dobře znáte. Emco nejen že vyrábí skvělé ovesné vločky a mysli, nabízí také ovoce sušené mrazem, které je skvělou alternativou k tomu čerstvému. Je super jen tak jako svačinka či na kaši, já ho ale hrozně ráda používám i do dezertů, kterým dodá skvělou ovocnou chuť i barvu bez narušení textury. 🙏🏻
Na rozdíl od klasického sušeného ovoce je chuť daleko výraznější, a navíc si zachovává více vitamínů a minerálů, takže obzvláště v zimních měsících, kdy je dobrého čerstvého ovoce nedostatek, je skvělé ho mít po ruce. 😊
Máte rádi ovoce sušené mrazem? A už jste z něj někdy zkoušeli něco upéct?
* SPOLUPRÁCE
Na dortík o průměru 20 cm budete potřebovat:
Na těsto:
•3 vajíčka
•30 g třtinového cukru
•35 g hladké mouky
•2 lžíce řepkového oleje
•20 g kakaa
•špetku soli
•1 silné espresso
Na malinovou vrstvu:
•200 g mascarpone
•100 g smetany ke šlehání
•40 g malin sušených mrazem Emco
•2 lžíce moučkového cukru
Na bílou vrstvu:
•200 g bílé čokolády
•200 g smetanové sýru
•100 g smetany ke šlehání
+ maliny na ozdobu
Začneme s přípravou korpusu. Troubu předehřejeme na 180 a formu o průměru okolo 20 cm lehce vymažeme olejem. Celá vajíčka společně s cukrem v robotu či ručním šlehačem vyšleháme do hladké, světlé a nadýchané pěny, trvá to cca 7 minut. Vajíčka musí být opravdu dokonale vyšlehaná a tvořit lehké špičky, jinak korpus nebude nadýchaný. Jakmile je směs vyšlehaná, snížíme rychlost na minimum a jen rychle zašleháme olej. Ve vedlejší misce si smícháme kakao, mouku a sůl.
Tuto směs opatrně stěrkou pouhým podebíráním zapracujeme do našlehaných vajec. Snažíme se pracovat opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky. Těsto zbytečně nemícháme navíc a pracujeme opravdu jen stěrkou, nikoliv metličkou a těsto pouze lehce podebíráme.
Takto připravené těsto přelijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 15-20 minut. Korpus by měl být po upečení stále krásně měkký a zcela zarovnaný. Ihned po upečení ho mašlovačkou potřeme silným espressem, takže korpus nasákne vlhkost a nebude vůbec suchý. Necháme vychladnout, poté vyndáme z formy.
Mezi tím, co korpus chladne, rozpustíme si čokoládu ve vodní lázni a necháme ji zcela vychladnout. Je opravdu důležité, nechat čokoládu kompletně vychladnout, jinak poté udělá v krému hrudky.
Mezi tím, co čokoláda chladne, připravíme malinovou vrstvu. Sušené maliny rozmixujeme na prach a dáme prozatím stranou. Lehce prošleháme mascarpone, poté přidáme šlehačku a vyšleháme do hustého krému. Rozmixované sušené maliny do krému prosejeme přes jemné sítko, které zachytí zrníčka, poté přidáme moučkový cukr a prošleháme do hladkého hustého růžového krému.
Korpus ozdobíme malinovým krém a dáme prozatím stranou. Když je čokoláda již vychladlá, vyšleháme smetanu do nadýchané a šlehačku, poté k ní přidáme smetanový sýr a zašleháme so hladkého krému. Nakonec za stálého šlehání tenkým pramínek přilijeme rozpuštěnou čokoládu a vyšleháme opět dohladka.
Dortík ozdobíme poslední vrstvou, poklademe malinami a dáme odpočinout do lednice alespoň na hodinu.