• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

Trojbarevný dortík

31 března, 2022

Trojbarevný dortík🤔

Musím říct, že mě tento dortík naprosto dostal! Čokoládový lehký korpus, osvěžující malinový krém, sladký krém z bílé čokolády a kyselé maliny, zkrátka skvělá kombinace! 🤩

A i když může recept na první pohled vypadat složitě, určitě se toho nebojte! ❤️

Recept vzniknul v spolupráci s @emco.cz , které jistě všichni dobře znáte. Emco nejen že vyrábí skvělé ovesné vločky a mysli, nabízí také ovoce sušené mrazem, které je skvělou alternativou k tomu čerstvému. Je super jen tak jako svačinka či na kaši, já ho ale hrozně ráda používám i do dezertů, kterým dodá skvělou ovocnou chuť i barvu bez narušení textury. 🙏🏻

Na rozdíl od klasického sušeného ovoce je chuť daleko výraznější, a navíc si zachovává více vitamínů a minerálů, takže obzvláště v zimních měsících, kdy je dobrého čerstvého ovoce nedostatek, je skvělé ho mít po ruce. 😊

Máte rádi ovoce sušené mrazem? A už jste z něj někdy zkoušeli něco upéct?

* SPOLUPRÁCE
Na dortík o průměru 20 cm budete potřebovat:
Na těsto:
•3 vajíčka
•30 g třtinového cukru
•35 g hladké mouky
•2 lžíce řepkového oleje
•20 g kakaa
•špetku soli
•1 silné espresso
Na malinovou vrstvu:
•200 g mascarpone
•100 g smetany ke šlehání
•40 g malin sušených mrazem Emco
•2 lžíce moučkového cukru
Na bílou vrstvu:
•200 g bílé čokolády
•200 g smetanové sýru
•100 g smetany ke šlehání
+ maliny na ozdobu
Začneme s přípravou korpusu. Troubu předehřejeme na 180 a formu o průměru okolo 20 cm lehce vymažeme olejem. Celá vajíčka společně s cukrem v robotu či ručním šlehačem vyšleháme do hladké, světlé a nadýchané pěny, trvá to cca 7 minut. Vajíčka musí být opravdu dokonale vyšlehaná a tvořit lehké špičky, jinak korpus nebude nadýchaný. Jakmile je směs vyšlehaná, snížíme rychlost na minimum a jen rychle zašleháme olej. Ve vedlejší misce si smícháme kakao, mouku a sůl.
Tuto směs opatrně stěrkou pouhým podebíráním zapracujeme do našlehaných vajec. Snažíme se pracovat opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky. Těsto zbytečně nemícháme navíc a pracujeme opravdu jen stěrkou, nikoliv metličkou a těsto pouze lehce podebíráme.

Takto připravené těsto přelijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 15-20 minut. Korpus by měl být po upečení stále krásně měkký a zcela zarovnaný. Ihned po upečení ho mašlovačkou potřeme silným espressem, takže korpus nasákne vlhkost a nebude vůbec suchý. Necháme vychladnout, poté vyndáme z formy.

Mezi tím, co korpus chladne, rozpustíme si čokoládu ve vodní lázni a necháme ji zcela vychladnout. Je opravdu důležité, nechat čokoládu kompletně vychladnout, jinak poté udělá v krému hrudky.

Mezi tím, co čokoláda chladne, připravíme malinovou vrstvu. Sušené maliny rozmixujeme na prach a dáme prozatím stranou. Lehce prošleháme mascarpone, poté přidáme šlehačku a vyšleháme do hustého krému. Rozmixované sušené maliny do krému prosejeme přes jemné sítko, které zachytí zrníčka, poté přidáme moučkový cukr a prošleháme do hladkého hustého růžového krému.

Korpus ozdobíme malinovým krém a dáme prozatím stranou. Když je čokoláda již vychladlá, vyšleháme smetanu do nadýchané a šlehačku, poté k ní přidáme smetanový sýr a zašleháme so hladkého krému. Nakonec za stálého šlehání tenkým pramínek přilijeme rozpuštěnou čokoládu a vyšleháme opět dohladka.

Dortík ozdobíme poslední vrstvou, poklademe malinami a dáme odpočinout do lednice alespoň na hodinu.

in Čokoládové dezerty, Dorty a koláče, Ostatní dezerty, Ovocné dezerty, Uncategorized

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse