Připravte si se mnou tento extra křupavý a krémový jablečný koláč nebo apple pie. 🤤
Je to opravdu ten nejlepší, co jsem kdy jedla, tak mu dejte šanci. ❤️
Kromě surovin na něj bude potřebovat také tradiční a vykrajovací formu, díky které vykouzlíte tuto krásnou mřížku během chvilky. 😍 Obojí pořídíte v @tescoma_official.
Tescomu tu jistě představovat nemusím. 🥰 Tato česká značka nabízí nespočet pomocníků a nezbytností do kuchyně a najdete tam opravdu vše, co vás napadne. 🤩
#spoluprace #applepie
Na formu o průměru 28 cm potřebujete:
Na těsto:
- 280 g studeného másla
- 340 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 8 lžic ledové vody
- ½ lžičky mleté vanilky
- špetku soli
Na náplň:
- 8 větších jablek
- 100 g třtinového cukru
- šťávu z půlky citronu
- lžíci skořice
- 30 g hladké mouky
- 2 lžíce krupicového cukru na posypání
Začněte s přípravou těsta. Z másla, mouky, cukru, mleté vanilky a soli vytvořte bříšky prstů či v robotu drobenku, následně přidejte žloutek a ledovou vodu a vypracujte hladké a jen lehce lepivé těsto. Vytvarujte z něj dva disky, zabalte je do potravinové fólie a přesuňte do lednice alespoň na 45 minut.
Jakmile je těsto odleželé, první disk rozválejte na lehce pomoučněné ploše na tenké kolo o rozměru lehce větším, než je forma. Rozválené těsto namotejte na váleček a opatrně ho přesuňte do koláčové formy. Uhlaďte a přebytečné okraje lehce stlačte dolů. Dno párkrát propíchněte vidličkou a celou formu přesuňte ztuhnout do lednice na dalších 20 minut.
Mezi tím připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a pokrájejte na menší kousky. Přidejte veškeré suroviny na náplň – tedy cukr, citron, skořici, mouku a vodu a promíchejte. Troubu předehřejeme na 180 °C. Druhou část těsta opět na pomoučněné ploše vyválejte do kola, následně ho namotejte na váleček a přesuňte vykrajovací mřížkovou formu. Převálejte válečkem, abyste vytvořili mřížku, jako vidíte na videu. Koláč naplňte jablečnou směsí, poté hotovou mřížku opatrně přesuňte na koláč, uhlaďte a je okraje přitlačte ke zbytku těsta. Nakonec celý koláč posypte dvěma lžícemi krupicového cukru a přesuňte do trouby.
Pečte cca 60 minut, dokud nejsou okraje těsta hnědé a jablečná náplň měkká a nabublaná, měla by mít konzistenci podobnou pudinku. Pokud je vršek koláče již hnědý, ale náplň ještě není zcela hotová, zakryjeme koláč alobalem a pečte ještě trochu dále. Po upečení nechte lehce vychladnout, můžete podávat i teplé.