• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

Tradiční Apple pie

3 ledna, 2024

Připravte si se mnou tento extra křupavý a krémový jablečný koláč nebo apple pie. 🤤

Je to opravdu ten nejlepší, co jsem kdy jedla, tak mu dejte šanci.  ❤️

Kromě surovin na něj bude potřebovat také tradiční a vykrajovací formu, díky které vykouzlíte tuto krásnou mřížku během chvilky. 😍 Obojí pořídíte v @tescoma_official. 

Tescomu tu jistě představovat nemusím. 🥰 Tato česká značka nabízí nespočet pomocníků a nezbytností do kuchyně a najdete tam opravdu vše, co vás napadne. 🤩

#spoluprace  #applepie

Na formu o průměru 28 cm potřebujete:

Na těsto:

  • 280 g studeného másla
  • 340 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 8 lžic ledové vody
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • špetku soli

Na náplň:

  • 8 větších jablek
  • 100 g třtinového cukru
  • šťávu z půlky citronu
  • lžíci skořice
  • 30 g hladké mouky
  • 2 lžíce krupicového cukru na posypání

Začněte s přípravou těsta. Z másla, mouky, cukru, mleté vanilky a soli vytvořte bříšky prstů či v robotu drobenku, následně přidejte žloutek a ledovou vodu a vypracujte hladké a jen lehce lepivé těsto. Vytvarujte z něj dva disky, zabalte je do potravinové fólie a přesuňte do lednice alespoň na 45 minut.  

Jakmile je těsto odleželé, první disk rozválejte na lehce pomoučněné ploše na tenké kolo o rozměru lehce větším, než je forma. Rozválené těsto namotejte na váleček a opatrně ho přesuňte do koláčové formy. Uhlaďte a přebytečné okraje lehce stlačte dolů. Dno párkrát propíchněte vidličkou a celou formu přesuňte ztuhnout do lednice na dalších 20 minut. 

Mezi tím připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a pokrájejte na menší kousky. Přidejte veškeré suroviny na náplň – tedy cukr, citron, skořici, mouku a vodu a promíchejte. Troubu předehřejeme na 180 °C. Druhou část těsta opět na pomoučněné ploše vyválejte do kola, následně ho namotejte na váleček a přesuňte vykrajovací mřížkovou formu. Převálejte válečkem, abyste vytvořili mřížku, jako vidíte na videu. Koláč naplňte jablečnou směsí, poté hotovou mřížku opatrně přesuňte na koláč, uhlaďte a je okraje přitlačte ke zbytku těsta. Nakonec celý koláč posypte dvěma lžícemi krupicového cukru a přesuňte do trouby. 

Pečte cca 60 minut, dokud nejsou okraje těsta hnědé a jablečná náplň měkká a nabublaná, měla by mít konzistenci podobnou pudinku. Pokud je vršek koláče již hnědý, ale náplň ještě není zcela hotová, zakryjeme koláč alobalem a pečte ještě trochu dále. Po upečení nechte lehce vychladnout, můžete podávat i teplé.

in Dorty a koláče, Ovocné dezerty # jablka

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse