Slíbený receptík na Chicken Tikka Masalu je tady💛
Suroviny na 4 porce:
Na marinádu:
· 600 g kuřecího masa (nejlepší je stehenní)
· 200 g řeckého jogurtu
· 6 stroužků česneku – prolisovaných
· 1 lžička zázvoru
· 1 lžička koření garam masala.
· 1 lžička soli, kmínu, mletého koriandru a sladké papriky .
· 1 lžička oleje
· špetka kajenského pepře .
· špetka pepře
· 2 lžičky citronové šťávy
Na omáčku:
· lžíce oleje
· 2 lžičky kurkumy
· 1 lžička garam masala
· 2 lžíce mletého koriandru
· 1 lžička kmínu
· špetka kardamomu a kajenského pepře
• 2 lžíce másla + ještě dvě lžíce
· 1 pokrájená cibule
· palec velký kus zázvoru – nakrájený najemno
• 6 stroužků česneku
· 1 červená paprika
· 600 ml rajčatové passaty
· půl litru vody
· 1 lžička cukru
· 100ml smetany
Postup:
Nejprve si připravíme marinádu. Spícháme všechno koření s jogurtem, poté přidáme nakrájené maso na velké kostky. Vše dobře promícháme a necháme v lednici přes noc odpočívat. Druhý den maso po jednotlivých kouskách prudce osmažíme i s marinádou, na jednotlivých kouscích by se měla utvořit hezká krustička. Po čtyřech minutách obracíme. Nevadí, že maso není dodělané, bude se ještě vařit v omáčce. Maso poté přendáme do misky a necháme odležet. Nyní si vezmeme kastrůlek a na slabém ohni pomalu zahříváme olej a dvě lžíce másla. Když je máslo rozpuštěné, přidáme cibuli, zázvor a sůl. Nyní přidáme česnek a na kousky nakrájenou papriku, necháme opékat tak 3 minuty. Nyní přidáme všechno koření. Mícháme, dokud se celá směs nespojí. Po pár minutách přidáme passatu a vodu. Přivedeme k varu a pomalu vaříme pod pokličkou asi 20 minut. Odstavíme z plotny a omáčku rozmixujeme (já používám tyčový mixér) dohladka. Vrátíme zpět na plotnu, přidáme smetanu, zbývající máslo, cukr a kuře i se šťávou, kterou nám pustilo. Vaříme do té doby, než není kuře zcela hotové. Podáváme s rýží (já si teď oblíbila červenou) či s plackou naan a koriandrem.
Tak dobrou chuť!💛💛