Jak už jste si určitě všimli, sušenky jsou jedním z mých nejoblíbenějších dezertů. Připravuju je na všechny možný způsoby a furt hledám nové a nové kombinace. U tohodle receptu jsem se inspirovala u blogerky Lindy Lomelino, trochu jsem ale recept pozměnila 😊 Pro milovníky karamelu určitě doporučuji, a pokud nevíte, co si počít se zbytkem zkaramelizovaného salka, tak nebojte, tenhle týden vám sem ještě hodím recept na supr karamelový brownies. Často se mě taky ptáte na Muscovado cukr a jestli je potřeba používat do sušenek právě ten 😊 Z mé zkušenosti je to opravdu velký rozdíl, sušenky jsou měkčí a takový chewy, jak se tomu říká v angličtině 😀 Samozřejmě můžete použít i klasický cukr, ale výsledek vám nemůžu zaručit, určitě budou ale taky dobré! 🙂 Teď už honem na recept!
Suroviny na 12 sušenek:
- 4 lžíce másla
- 70 g nasekané čokolády (já použila hořkou, může být však i mléčná nebo bílá)
- ¾ hrnku hladké mouky
- 3 lžíce kakaa
- 2/3 hrnku Muscovado cukru
- 1 vajíčko
- Špetka soli
- Špetka skořice
- Lžička prášku do pečiva
- 1/3 plechovky zkaramelizovaného kondenzovaného mléka
Postup:
- Rozehřejeme si máslo, poté přidáme cukr a lehce vyšleháme, přidáme ještě vajíčko a vyšleháme do lehké pěny.
- V míse si smícháme kakao, mouku, sůl, skořici a prášek do pečiva, nyní přimícháme směs másla, měli bychom mít lehce lepkavé ale tuhé sušenkové těsto. Víc mouky nepřidávejte, v lednici těsto ztuhne, nebojte 😊 Nakonec přidáme nasekanou čokoládu.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici odpočívat alespoň hodinu.
- Po hodině si těsto vyndáme, troubu předehřejeme na 180 a plechy vyložíme pečícím papírem.
- Nyní si z těsta vytvarujeme kuličky, nepoužívejte však těsto všechno, musí nám nějaké zbýt na překrytí karamelu 😊 Vždy vezmeme jednu kuličky, rozplácneme jí a uprostřed uděláme prstem důlek na karamel. Nezapomeňte, že se sušenky rozplácnou, jak se budou píct, tak raději dělejte větší rozestupy 😊 Poté do důlku dáme tak jednu až dvě lžičky karamelu, nebojte se, nevyteče 😉
6. Nakonec karamel překryjeme placičkou z těsta a sušenky ještě mírně rozplácneme. Když bude někde karamel vyčuhovat, tak to vůbec nevadí 😊
7. Sušenky vložíme do trouby a pečeme 10-12 minut, když je vyndáte, budou se vám možná zdát nedopečené, ale nejsou, poté ještě trochu ztvrdnou 😊 Měly by ale být pořád hezky měkké a takové šťavnaté. 😀 Chvilku je necháme vychladnout na plechu a poté přesuneme na mřížku! Dobrou chuť!