• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

SUŠENKY PLNĚNÉ KARAMELEM

12 května, 2019

Jak už jste si určitě všimli, sušenky jsou jedním z mých nejoblíbenějších dezertů. Připravuju je na všechny možný způsoby a furt hledám nové a nové kombinace. U tohodle receptu jsem se inspirovala u blogerky Lindy Lomelino, trochu jsem ale recept pozměnila 😊 Pro milovníky karamelu určitě doporučuji, a pokud nevíte, co si počít se zbytkem zkaramelizovaného salka, tak nebojte, tenhle týden vám sem ještě hodím recept na supr karamelový brownies. Často se mě taky ptáte na Muscovado cukr a jestli je potřeba používat do sušenek právě ten 😊 Z mé zkušenosti je to opravdu velký rozdíl, sušenky jsou měkčí a takový chewy, jak se tomu říká v angličtině 😀 Samozřejmě můžete použít i klasický cukr, ale výsledek vám nemůžu zaručit, určitě budou ale taky dobré! 🙂 Teď už honem na recept!

Suroviny na 12 sušenek:

  • 4 lžíce másla
  • 70 g nasekané čokolády (já použila hořkou, může být však i mléčná nebo bílá)
  • ¾ hrnku hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 2/3 hrnku Muscovado cukru
  • 1 vajíčko
  • Špetka soli
  • Špetka skořice
  • Lžička prášku do pečiva
  • 1/3 plechovky zkaramelizovaného kondenzovaného mléka  

Postup:

  1. Rozehřejeme si máslo, poté přidáme cukr a lehce vyšleháme, přidáme ještě vajíčko a vyšleháme do lehké pěny.
  2. V míse si smícháme kakao, mouku, sůl, skořici a prášek do pečiva, nyní přimícháme směs másla, měli bychom mít lehce lepkavé ale tuhé sušenkové těsto. Víc mouky nepřidávejte, v lednici těsto ztuhne, nebojte 😊 Nakonec přidáme nasekanou čokoládu.
  3. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici odpočívat alespoň hodinu.
  4. Po hodině si těsto vyndáme, troubu předehřejeme na 180 a plechy vyložíme pečícím papírem.
  5. Nyní si z těsta vytvarujeme kuličky, nepoužívejte však těsto všechno, musí nám nějaké zbýt na překrytí karamelu 😊 Vždy vezmeme jednu kuličky, rozplácneme jí a uprostřed uděláme prstem důlek na karamel. Nezapomeňte, že se sušenky rozplácnou, jak se budou píct, tak raději dělejte větší rozestupy 😊 Poté do důlku dáme tak jednu až dvě lžičky karamelu, nebojte se, nevyteče 😉

6. Nakonec karamel překryjeme placičkou z těsta a sušenky ještě mírně rozplácneme. Když bude někde karamel vyčuhovat, tak to vůbec nevadí 😊

7. Sušenky vložíme do trouby a pečeme 10-12 minut, když je vyndáte, budou se vám možná zdát nedopečené, ale nejsou, poté ještě trochu ztvrdnou 😊 Měly by ale být pořád hezky měkké a takové šťavnaté. 😀 Chvilku je necháme vychladnout na plechu a poté přesuneme na mřížku! Dobrou chuť!

in Čokoládové dezerty, Ořechy a karamel, Sušenky a drobné dezerty, Uncategorized # sušenky

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse