Recept sice z minulého roku, ale musím vám ho připomenout, je totiž naprosto geniální! Vychází z mého receptu na strahaný koláč z kuchařky, ale musela jsem vám ho ukázat i tu.
A pokud ještě máte rybíz a nevíte, kam s ním, koukněte na moje video na koláče, s nima nikdy nešlápnete vedle!
Mějte fajn večer
Na formu o 20×20 budete potřebovat:
Na těsto:
- 120 g změklého másla
- 50 g krupicového cukru
- 1 žloutek
- 180 g hladké mouky
- špetku soli
- půl lžičky skořice
- špetku kardamomu
Na náplň:
- 300 g tučného tvarohu ve vaničce
- žloutek
- 70 g moučkového cukru
- lžičku mleté vanilky
- 20 g škrobu
- 2 bílky
- 180 g rybízu
Změklé máslo lehce prošleháme s cukrem po dobu 30 sekund, poté přidáme žloutek a opět zamícháme. Nyn přisypeme mouku společně se špetkou soli a skořice a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu do mrazáku.
Když je těsto již studené, připravíme náplň. Troubu na 180 °C a formu vysteleme pečícím papírem.
Tvaroh smícháme se žloutkem, cukrem, vanilkou a škrobem. Ve vedlejší míse vyšleháme bílky do velmi tuhého sněhu a ten opatrně zapracujeme do tvarohu.
Těsto vyndáme z mrazáku a celé ho nastrouháme nahrubo. Cca 2/3 nastrouhaného těsta nasypeme na dno naší formy, poté nalijeme tvarohovou náplň, uhladíme a posypeme rybízem. Nakonec nasypeme zbytek nastrouhaného těsta.
Vložíme do rozpálené trouby a pečeme cca 45-55 minut či do té doby, než není vršek koláče zlatavý.
Po upečení necháme koláč kompletně vychladnout ve formě, poté ho i s papírem vyndáme a rozkrájíme na kousky.