• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

Strouhaný koláč s rybízem

26 července, 2023

Recept sice z minulého roku, ale musím vám ho připomenout, je totiž naprosto geniální! Vychází z mého receptu na strahaný koláč z kuchařky, ale musela jsem vám ho ukázat i tu.

A pokud ještě máte rybíz a nevíte, kam s ním, koukněte na moje video na koláče, s nima nikdy nešlápnete vedle!

Mějte fajn večer

Na formu o 20×20 budete potřebovat:

Na těsto:

  • 120 g změklého másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • 180 g hladké mouky
  • špetku soli
  • půl lžičky skořice
  • špetku kardamomu

Na náplň:

  • 300 g tučného tvarohu ve vaničce
  • žloutek
  • 70 g moučkového cukru
  • lžičku mleté vanilky
  • 20 g škrobu
  • 2 bílky
  • 180 g rybízu

Změklé máslo lehce prošleháme s cukrem po dobu 30 sekund, poté přidáme žloutek a opět zamícháme. Nyn přisypeme mouku společně se špetkou soli a skořice a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu do mrazáku.

Když je těsto již studené, připravíme náplň. Troubu na 180 °C a formu vysteleme pečícím papírem.

Tvaroh smícháme se žloutkem, cukrem, vanilkou a škrobem. Ve vedlejší míse vyšleháme bílky do velmi tuhého sněhu a ten opatrně zapracujeme do tvarohu.

Těsto vyndáme z mrazáku a celé ho nastrouháme nahrubo. Cca 2/3 nastrouhaného těsta nasypeme na dno naší formy, poté nalijeme tvarohovou náplň, uhladíme a posypeme rybízem. Nakonec nasypeme zbytek nastrouhaného těsta.

Vložíme do rozpálené trouby a pečeme cca 45-55 minut či do té doby, než není vršek koláče zlatavý.

Po upečení necháme koláč kompletně vychladnout ve formě, poté ho i s papírem vyndáme a rozkrájíme na kousky.

in Buchty a bábovky, Česká, Dorty a koláče, Léto, Ovocné dezerty, Snídaně

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse