Nejjednoduší slaný karamel🤤
Dneska jen rychlé připomenutí tohoto receptu, protože nic nestíhám😁
Já ten slaný karamel prostě miluju!🧡 Dá se používat jako náplň do dortů, jako přísada do krému, poleva, zkrátka na cokoliv🤤
Nezapomeňte si recept uložit, hodí se totiž vždycky❤️
Na jednu malou skleničku budete potřebovat:
•200 g krupicového cukru
•170 g smetany ke šlehání
•3/4 lžičky soli
Cukr nasypeme do malého rendlíku a za občasného promání ho rozehřejeme na hnědý, tekutý a hladký karamel bez hrudek. Raději ho neustále sledujeme, rád se totiž připaluje. Když je karamel rozpuštěný, začneme za stálého míchání po malých troškách, cca 20 g, přidávat smetanu. Vždy počkáme, až nám vznikne hladká omáčka a smetana se kompletně zapracuje do karamelu, poté přilijeme další trošku a celý postup opakujeme. Karamel by se měl ve smetaně vždy trochu srazit, ale jak se smetana zahřeje, obě složky se spojí. Nyní bychom měli mít tekutou bublající horkou hnědou karamelovou omáčku bez hrudek, vaříme ji cca další 2 minuty, poté stáhneme z plotny a přidáme sůl. V žádném případě karamel při přípravě neochutnáváme, je extrémně horký.
Horký karamel je vždy tekutý, ale jak začne chladnout, velmi zhoustne. Ještě horký karamel přelijeme do sklenice a necháme vychladnout. Uchováváme v lednici.