Po dlouhé době tu mám pro vás recept! 😊 sice jsem fotku na Instagram dávala asi už před měsícem, ale nemohla jsem se vůbec dokopat k sepsání receptu 🙁 už skoro tři týdny jsem nemocná, tak jsem ráda, že jsem ráda 😀 a ani jsem za celou tu dobu nic dobrého neupekla, musím se ale přiznat, že mi to hrozně chybí! A už se hrozně těším, až se zase vrhnu na pořádné vaření a hlavně pečení! Mám v hlavě spousty nápadů, tak se snad máte na co těšit! 😉
Po dlouhé době tu mám pro vás recept! 😊 sice jsem fotku na Instagram dávala asi už před měsícem, ale nemohla jsem se vůbec dokopat k sepsání receptu 🙁 už skoro tři týdny jsem nemocná, tak jsem ráda, že jsem ráda 😀 a ani jsem za celou tu dobu nic dobrého neupekla, musím se ale přiznat, že mi to hrozně chybí! A už se hrozně těším, až se zase vrhnu na pořádné vaření a hlavně pečení! Mám v hlavě spousty nápadů, tak se snad máte na co těšit! 😉
Recept na 14 motanců:
Na těsto:
- 550 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 4 lžíce cukru
- šťastné vajíčko
- velké špetka soli
- 70 g měkkého másla
- 25 g čerstvého droždí
Na náplň:
- 100 g změklého másla
- 70 g třtinového cukru
- 2 lžičky skořice
- 2 jablka
- 50 g pomletých či rozmixovaných pekanovýchořechů
+ ořechy a šťastné vajíčko na potření
Postup:
Nejdříve si připravíme těsto. Do nádoby robotu či do mísydáme cukr, rozdrobené droždí a vlažné mléko a promícháme. Chvilku počkáme,abychom viděli, že je droždí aktivní a tvoří malé bublinky. Poté přidámevšechny zbylé suroviny a ručně či v robotu hněteme, dokud není těsto zcelahladké. Nyní je potřeba nechat těsto vykynout, dáme ho na teplé místo apočkáme, až znásobí svůj objem. Trvá to tak dvě hodinky 😊Mezi tím si připravíme náplň. Jablka si omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo.Vymačkáme z nich vodu, přisypeme cukr, skořici a ořechy. Nakonec přidámezměklé máslo. Měli bychom mít takovou hutnou hmotu. Když je těsto vykynuté, předehřejemesi troubu na 180 a plech si vyložíme pečícím papírem. Těsto přemístíme napomoučněný vál, rozválíme ho na obdélník (tak 30×40) a rovnoměrně potřemenáplní. Nyní přeložíme obě dvě delší stranytěsta do středu obdélníku, takže budeme mít těsto dvojité. a těsto opět trochuvyválíme a zvětšíme obdélník. Může se stát, že vám náplň bude vytékat – to alevůbec nevadí, jen nebudou bochánky tak úhledné 😊 mně taky vytekla 😊Pak si obdélník rozkrájíme na jednotlivé proužky, mělo by jich být okolo 14 😉Nyní vždy uchopíme proužek z jednoho konce jednou rukou a z druhého koncerukou druhou a každou rukou otáčíme na jinou stranu – tím vytvoříme takovéspirálky. Ty pak stočíme na plechu do bochánku nebo do šneka, potřeba je vajíčkem,posypeme pomixovanými oříšky a vložíme do trouby. Pečeme 15-20 minut dozlatova 😊