• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

SKOŘICOVÉ PLETENCE S JABLKY

18 února, 2019

Po dlouhé době tu mám pro vás recept! 😊 sice jsem fotku na Instagram dávala asi už před měsícem, ale nemohla jsem se vůbec dokopat k sepsání receptu 🙁 už skoro tři týdny jsem nemocná, tak jsem ráda, že jsem ráda 😀 a ani jsem za celou tu dobu nic dobrého neupekla, musím se ale přiznat, že mi to hrozně chybí! A už se hrozně těším, až se zase vrhnu na pořádné vaření a hlavně pečení! Mám v hlavě spousty nápadů, tak se snad máte na co těšit! 😉

Po dlouhé době tu mám pro vás recept! 😊 sice jsem fotku na Instagram dávala asi už před měsícem, ale nemohla jsem se vůbec dokopat k sepsání receptu 🙁 už skoro tři týdny jsem nemocná, tak jsem ráda, že jsem ráda 😀 a ani jsem za celou tu dobu nic dobrého neupekla, musím se ale přiznat, že mi to hrozně chybí! A už se hrozně těším, až se zase vrhnu na pořádné vaření a hlavně pečení! Mám v hlavě spousty nápadů, tak se snad máte na co těšit! 😉

Recept na 14 motanců:

Na těsto:

  • 550 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce cukru
  • šťastné vajíčko
  • velké špetka soli
  • 70 g měkkého másla
  • 25 g čerstvého droždí

Na náplň:

  • 100 g změklého másla
  • 70 g třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 2 jablka
  • 50 g pomletých či rozmixovaných pekanovýchořechů

+ ořechy a šťastné vajíčko na potření

Postup:

Nejdříve si připravíme těsto. Do nádoby robotu či do mísydáme cukr, rozdrobené droždí a vlažné mléko a promícháme. Chvilku počkáme,abychom viděli, že je droždí aktivní a tvoří malé bublinky. Poté přidámevšechny zbylé suroviny a ručně či v robotu hněteme, dokud není těsto zcelahladké. Nyní je potřeba nechat těsto vykynout, dáme ho na teplé místo apočkáme, až znásobí svůj objem. Trvá to tak dvě hodinky 😊Mezi tím si připravíme náplň. Jablka si omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo.Vymačkáme z nich vodu, přisypeme cukr, skořici a ořechy. Nakonec přidámezměklé máslo. Měli bychom mít takovou hutnou hmotu. Když je těsto vykynuté, předehřejemesi troubu na 180 a plech si vyložíme pečícím papírem. Těsto přemístíme napomoučněný vál, rozválíme ho na obdélník (tak 30×40) a rovnoměrně potřemenáplní.  Nyní přeložíme obě dvě delší stranytěsta do středu obdélníku, takže budeme mít těsto dvojité. a těsto opět trochuvyválíme a zvětšíme obdélník. Může se stát, že vám náplň bude vytékat – to alevůbec nevadí, jen nebudou bochánky tak úhledné 😊 mně taky vytekla 😊Pak si obdélník rozkrájíme na jednotlivé proužky, mělo by jich být okolo 14 😉Nyní vždy uchopíme proužek z jednoho konce jednou rukou a z druhého koncerukou druhou a každou rukou otáčíme na jinou stranu – tím vytvoříme takovéspirálky. Ty pak stočíme na plechu do bochánku nebo do šneka, potřeba je vajíčkem,posypeme pomixovanými oříšky a vložíme do trouby. Pečeme 15-20 minut dozlatova 😊

in Uncategorized

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse