Chystala jsem se na ně asi tři roky a tak mám radost, že jsem se do něj konečně pustila. Nikdy bych tomu nevěřila, ale tyto punčové řezy nejsou jako z cukrárny, chutnají totiž ještě tak tisíckrát líp, takže si recept rozhodně nezapomeňte uložit!
Domácí punčák, to je zkrátka něco!
Není obarvený, to vše jen díky domácímu punči z malin, rumu, vína a koření, ten dodá nejen skvělou barvu, ale i skvělou chuť, alkohol se během vaření vyvaří, takže se ho nemusíte vůbec bát. Recept najdete i na blogu, pokud by tam pro vás byl recept přehlednější.
Na promazání jsem použila jak jinak než rybízový džem od Darbo.
Na plech o rozměru cca 40×30 potřebujete:
Na těsto:
- 6 vajec
- 110 g krupicového cukru
- 65 g másla
- 160 g hladké mouky
- špetku soli
- ½ lžičky mleté vanilky
Na punč:
- 230 g pomerančové šťávy
- 220 g mražených malin
- 150 g rumu
- 150 g červeného vína
- lžičku vanilkové pasty, lusk či mletá vanilka
- lžičku pomerančové kůry
- lžičku citronové kura
- 100 g krupicového cukru
- 2 celé skořice
- 8 hřebíčků
Na dokončení:
- 150 g rybízového džemu Darbo
- 120 g moučkového cukru
- lžíci citronové šťávy
Začněte s přípravou těsta. Menší plech o rozměru cca 40×30 cm vystelte pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 C°. Vajíčka společně s cukrem, špetkou soli a vanilkou vyšlehejte v robotu či pomocí ručního šlehače do nadýchané světlé pěny, na střední rychlost trvá to cca 10 minut. Mezi tím si rozpusťte máslo a nechte vychladnout. Jakmile jsou vajíčka dokonale vyšlehaná a tvoří špičky, pomalu tenkým pramínkem přilijte vychladlé rozpuštěné máslo a jen rychle prošlehejte. Nyní začněte postupně po lžících přidávat mouku a jen lehkým podebíráním ji zapracujte do těsta pomocí stěrky. S těstem pracujte opatrně, abyste neporušili vzduchové bublinky a těsto zůstalo nadýchané. Zbytečně ho nemíchejte. Našlehané těsto přelijte na připravený plech, uhlaďte a vložte do rozpálené trouby na cca 20 minut, těsto by po vytažení mělo být zlatavo hnědé a mělo by jít odloupnout z pečicího papíru velmi snadno.
Mezi tím, co se peče korpus, si připravte punč. Pomerančovou šťávu, mražené maliny, rum, víno a cukr smíchejte v hrnci a pomalu zahřívejte do doby, dokud maliny zcela nezměknou a nerozdrobí se trochu na kaši. Pomocí tyčového mixéru směs párkrát promixujte, aby se maliny lehce rozmělnily, nemixujte ale dlouho, abyste nerozmixovali i zrníčka. Celou směs přelijte přes jemné sítko do misky, to by mělo zachytit veškerá malinová zrníčka. Směs řádně propasírujte, aby byla opravdu hladká. Přelijte zpátky do hrnce a přidejte vanilku, pomerančovou i citronovou kůru, skořici a hřebíček a vraťte zpátky na plotnu. Přiveďte k varu a vařte 10 minut, chuť alkohol během vaření zmizí a zbyde pouze punčová chuť. Punč ještě jednou přeceďte, nyní byste měli mít hladkou červenou omáčku. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Dvě lžíce punče odeberte do misky, bude potřeba nakonec na polevu.
Upečené korpus nechte vychladnout na plechu, poté odloupněte pečicí papír a pomocí pravítka či metru nekrájejte na 3 stejné pláty. Vnitřek mého plechu je široky 36 cm, nakrájela jsem tedy plát na 3 stejné díly o šířce 12 cm. Prostřední plát položte do hlubšího talíře či pekáčku a přelijte punčem. Rovnoměrně potřete a pomocí prstů lehce porušte vrchní vrstvu piškotu a promasírujte, aby se punč lépe vpil do těsta. Nechte plát louhovat alespoň 10 minut, během tohoto času by měl nasáknout veškerou tekutinu. Pokud není piškot stále nasáklý, nechte ho louhovat déle, a ještě jednou ho lehce promasírujte.
Jakmile je plát již nasáklý, můžete začít vrstvit. První plát položte například na tác, pomažte polovinou rybízového džemu a přiklopte punčovou vrstvou. Vršek posledního plátu pomažte druhou polovinou džemu a překlopte ho pomazaným vrškem na punčový plát, takže vršek dortíku bude spodek posledního korpusu. Tento krok děláme, aby byl vršek hladký. Nyní je potřeba dortík zatížit. Já na něj položila prkénko a na něj pytlík mouky, můžete ale zvolit cokoliv těžkého, co máte po ruce, jen je potřeba, aby byl opravdu zatížený, jedině tak se může hezky rozležet. Zatížený přendáme do lednice alespoň na 3 hodiny.
Jakmile jsou řezy odleželé, připravte polevu. K odendanému punči přidejte citronovou šťávu a moučkový cukr a vymíchejte hladkou polevu. Pokud je až moc tuhá, přilejte ještě trochu šťávy, pokud naopak řídká, přidejte více cukru. Odleželý punčák rovnoměrně pomažte polevou, poleva sama vytvoří hladkou vrstvu. Pokud chcete, aby punčák vypadal úhledně, můžete seříznout strany, a tím je hezky zarovnat.