• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

Princess Cake

24 dubna, 2023

Už jste o něm slyšeli? Je to tradiční švédský zákusek, ale vlastně se jedná o takový „obyčejný“ dort z piškotovýho těsta, který ale chutná naprosto božsky!😍 Jemný vanilkový krém, sladký malinový džem a tuna šlehačky, vše v tomto roztomilým kabátku zkrátka nemůže být špatný!🤣

Použila jsem jak jinak než mé oblíbený džemy pd Darbo, taktokrát malinu.😋

#spoluprace

Na formu o průměru 20 cm budete potřebovat:

Na těsto:

  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 120 g hladké mouky
  • špetku soli

Na krém:

  • 450 g mléka
  • 4 žloutky
  • 40 g škrobu
  • 85 g cukru
  • 60 g másla
  • Lžíce vanilkové pasty či vanilkový lusk

Na dokončení:

  • 120 g malinového džemu Darbo
  • 350 g smetany ke šlehání
  • cca 200 g růžového fondánu
  • fondánová růže – nemusí být

Začneme s přípravou vanilkového krému. Mléko společně s vanilkovou pastou či vyškrábaným luskem nalijeme do kastrůlku a pomalu zahříváme. Ve vedlejší míse promícháme žloutky společně s cukrem a škrobem, pokud je směs až příliš tuhá, přilijeme lžíci mléka. Jakmile se v mléce objeví první bublinky, stáhneme ihned z plotny a tenkým pramínkem vlijeme opatrně ke žloutkům, které při vlévání řádně šleháme metličkou, aby se žloutky vysokou teplotou nesrazily. 

Hladkou vanilkovou omáčku přelijeme přes jemné sítko, které zachytí případné zbytky vajec, zpátky do hrnce a na nejnižší teplotu za stálého míchání metličkou zahříváme. Je důležité směs zahřívat opravdu pomalu a neustále míchat, jinak by se vajíčka mohla srazit či škrob udělat hrudky. Přivedeme náplň k varu a opět za stále míchání metličkou ode dna vaříme 5 minut. Směs by během vaření měla zhoustnout do konzistence hustého pudinku.

Odstavíme z plotny a do vroucího pudinku vmícháme na kostky pokrájené máslo. Počkáme, až se rozpustí a zamícháme do hladkého krému. Nakonec krém přilijeme do mísy a přetáhneme potravinářskou fólií tak, aby se zcela dotýkala povrchu náplně, aby se nevytvořil škraloup. Krém necháme vychladnout na lince a poté přesuneme do lednice ztuhnout minimálně na 2 a půl hodiny.

Mezi tím připravíme korpus. Troubu předehřejeme na 180 C° a 3 formy o průměru okolo 20 cm lehce vymažeme olejem. Celá vajíčka společně s cukrem v robotu či ručním šlehačem vyšleháme do hladké, světlé a nadýchané pěny, trvá to cca 7 až 10 minut. Vajíčka musí být opravdu dokonale vyšlehaná a tvořit lehké špičky, jinak korpus nebude nadýchaný. Jakmile je směs vyšlehaná, snížíme rychlost na minimum a jen rychle zašleháme olej. Nyní mouku smíchanou se solí opatrně stěrkou pouhým podebíráním zapracujeme do našlehaných vajec. Snažíme se pracovat opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky. Těsto zbytečně nemícháme navíc a pracujeme opravdu jen stěrkou, nikoliv metličkou.

Takto připravené těsto přelijeme do připravených forem a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 18-20 minut. Korpusy by měly být po upečení krásně zlatavé, měkké a zcela zarovnané. Necháme vychladnout, poté vyndáme z formy a necháme dojít do pokojové teploty.

Jakmile jsou korpusy vychladlé i krém již odleželý, začneme s kompletací dortu. Vyšleháme smetanu ke šlehání do tuhé šlehačky, já nepřidávám už cukr, ale záleží na vás. Ke ztuhlému vanilkovému krému vmícháme jednu lžíci vyšlehané šlehačky, abychom ho lehce nadlehčili, následně jím pomažeme první korpus. Přiklopíme druhým a ten pomažeme malinovým džemem, nakonec přiklopíme posledním. Nyní korpusy lehce seřízneme, aby měly kulaté okraje. Na vršek dortu navrstvíme šlehačku a uhladíme do kulatého tvaru. Lehce pomažeme i strany dortu, aby byl povrch co nejhladší. 

Růžový fondán rozválíme na pracovní ploše na tenké kole, pomáháme si moučkovým cukrem, aby se nelepil. Poté ho opatrně namotáme na váleček a přesunem na hotový dort. Uhladíme a přebytečné okraje ořízneme. Nakonec na vršek dortu postavíme fondánovou zelenou růži. Návod jsem našla na internetu, tak můžete pogooglit. 😊 Takto je dort hotový, můžete ihned podávat, ale samozřejmě chutná lépe, když je rozleželý. 

in Dorty a koláče, Jaro, Léto, Ostatní dezerty, Ovocné dezerty, Zákusky # MALINY, VANILKA

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse