Na jednu bábovkovou formu o objemu cca 2 l budete potřebovat:
- 250 g velmi změklého máslo
- 150 g krupicového cukr
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 180 g povidel
- 50 g mléka
- 5 vajec
- 250 polohrubé mouky
- půl lžičky perníkového koření
- půl lžičky mleté skořice
- 1 lžíce prášku do pečiva
- špetku soli
- olej a hrubá mouka na vymazání formy
Troubu předehřejeme na 180 °C a menší formu na bábovku vymažeme olejem ve spreji a hrubou moukou. Velmi změklé máslo prošleháme s krupicovým cukrem metličkou či v robotu do lehké pěny, trvá to cca minutu. Poté přidáme tvaroh, mléko a žloutky a promícháme do hladké směsi, nakonec zamícháme povidla. Ve druhé míse smícháme mouku s kypřícím práškem, kořením, skořicí a špetkou soli, tuto směs přidáme do těsta a řádně promícháme dohladka.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, poté ho opatrně pouhým podebíráním stěrkou zapracujeme do tvarohového těsta. Snažíme se, abychom neporušili vzduchové bublinky, takže s těstem pracujeme rychle a opatrně. Těsto přelijeme do připravené formy a uhladíme.
Bábovku vložíme do rozpálené trouby a pečeme cca 70 minut či dokud není bábovka zcela propečená a vršek hnědý. Po vyndání z trouby necháme vychladnout ve formě asi 10 minut, poté vyklopíme a necháme zcela dojít do pokojové teploty.