• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Kuchařka
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Podle druhu
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Spolupracuj se mnou
  • o mně
  • kontakt
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný sladkých receptů

Povidlová bábovka

4 dubna, 2022

Na jednu bábovkovou formu o objemu cca 2 l budete potřebovat:

  • 250 g velmi změklého máslo
  • 150 g krupicového cukr
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 180 g povidel
  • 50 g mléka 
  • 5 vajec
  • 250 polohrubé mouky
  • půl lžičky perníkového koření
  • půl lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • špetku soli
  • olej a hrubá mouka na vymazání formy

Troubu předehřejeme na 180 °C a menší formu na bábovku vymažeme olejem ve spreji a hrubou moukou. Velmi změklé máslo prošleháme s krupicovým cukrem metličkou či v robotu do lehké pěny, trvá to cca minutu. Poté přidáme tvaroh, mléko a žloutky a promícháme do hladké směsi, nakonec zamícháme povidla. Ve druhé míse smícháme mouku s kypřícím práškem, kořením, skořicí a špetkou soli, tuto směs přidáme do těsta a řádně promícháme dohladka. 

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, poté ho opatrně pouhým podebíráním stěrkou zapracujeme do tvarohového těsta. Snažíme se, abychom neporušili vzduchové bublinky, takže s těstem pracujeme rychle a opatrně. Těsto přelijeme do připravené formy a uhladíme. 

Bábovku vložíme do rozpálené trouby a pečeme cca 70 minut či dokud není bábovka zcela propečená a vršek hnědý. Po vyndání z trouby necháme vychladnout ve formě asi 10 minut, poté vyklopíme a necháme zcela dojít do pokojové teploty. 

in Buchty a bábovky, Česká, Ovocné dezerty, Podzim

Instagram

Můžete mě sledovat také na Instagramu
2022 © Lžička Cukru
made by soulmuse