Slíbená polévka z pečených rajčat! Musím říct, že od té doby, co jsem ji poprvé ochutnala, bych ji nejradši dělala pořád. Je opravdu výtečná a navíc skoro bez práce, takže za mě ideální recept!
Co říkáte na slané recepty? Postupně bych jich chtěla zařazovat více a více, mám hodně nápadů, tak doufám, že se vám to bude líbit! 🙂 Tato polévka není tradiční rajčatovou či rajskou polévkou. Díky dlouhému pečení a pečenému česneku je krásně nasládlá a plná chuti.
Mějte fajn večer! 🙂
Na 4 porce budete potřebovat:
- 950 g cherry rajčata
- paličku česneku
- 1 cibuli
- 3 lžíce olivového oleje
- 500 g kuřecího/zelinového vývaru
- hrst čerstvé bazalky
- 180 g smetany ke šlehání
- sůl a pepř
Troubu předehřejeme na 180 C° a připravíme si pekáček o rozměru cca 30×20 cm. Paličku česneku lehce oloupeme od vnější vrstvy a seřízneme vršek, aby veškeré stroužky byly naříznuté a odkryté. Přidáme omytá cherry rajčata, nahrubo nakrájenou cibuli, olivový olej, osolíme, opepříme a vložíme do trouby na cca hodinu a půl až dvě či dokud nebude česnek zcela měkký a rajčata lehce opečená. Během pečení by měla rajčata hezky pustit šťávu a cibule i česnek kompletně změknout. Po upečení necháme lehce vychladnout. Celou paličku česneku uchopíme do rukou, můžeme i do papírové utěrky, pokud je stále velmi horký a nám se nechce čekat. 🙂 Paličku česneku zmáčkneme a vymáčkeme vnitřky stroužků do mixéru. Přidáme veškerý obsah pekáčku i vývar a hrst čerstvé bazalky. Rozmixujeme dohladka, nejlépe ve stolním mixéru, postačí však i ponorný tyčový. Polévku přelijeme do hrnce, přidáme smetanu a přivedeme k varu. Jakmile polévka již lehce probublává, odstavíme z plotny, ochutnáme a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s trochou smetany, můžeme vložit i další bylinky či pokrájená rajčata. Skvělá je i s krutony či opečeným chlebem.