• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

Polévka z pečených rajčat

11 března, 2023

Slíbená polévka z pečených rajčat! Musím říct, že od té doby, co jsem ji poprvé ochutnala, bych ji nejradši dělala pořád. Je opravdu výtečná a navíc skoro bez práce, takže za mě ideální recept!

Co říkáte na slané recepty? Postupně bych jich chtěla zařazovat více a více, mám hodně nápadů, tak doufám, že se vám to bude líbit! 🙂 Tato polévka není tradiční rajčatovou či rajskou polévkou. Díky dlouhému pečení a pečenému česneku je krásně nasládlá a plná chuti.

Mějte fajn večer! 🙂

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 950 g cherry rajčata
  • paličku česneku
  • 1 cibuli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 500 g kuřecího/zelinového vývaru
  • hrst čerstvé bazalky
  • 180 g smetany ke šlehání
  • sůl a pepř

Troubu předehřejeme na 180 C° a připravíme si pekáček o rozměru cca 30×20 cm. Paličku česneku lehce oloupeme od vnější vrstvy a seřízneme vršek, aby veškeré stroužky byly naříznuté a odkryté. Přidáme omytá cherry rajčata, nahrubo nakrájenou cibuli, olivový olej, osolíme, opepříme a vložíme do trouby na cca hodinu a půl až dvě či dokud nebude česnek zcela měkký a rajčata lehce opečená. Během pečení by měla rajčata hezky pustit šťávu a cibule i česnek kompletně změknout. Po upečení necháme lehce vychladnout. Celou paličku česneku uchopíme do rukou, můžeme i do papírové utěrky, pokud je stále velmi horký a nám se nechce čekat. 🙂 Paličku česneku zmáčkneme a vymáčkeme vnitřky stroužků do mixéru. Přidáme veškerý obsah pekáčku i vývar a hrst čerstvé bazalky. Rozmixujeme dohladka, nejlépe ve stolním mixéru, postačí však i ponorný tyčový. Polévku přelijeme do hrnce, přidáme smetanu a přivedeme k varu. Jakmile polévka již lehce probublává, odstavíme z plotny, ochutnáme a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s trochou smetany, můžeme vložit i další bylinky či pokrájená rajčata. Skvělá je i s krutony či opečeným chlebem.

in Italská, Léto, Slané

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse