Plněné rumové ořechy jsou u nás již klasikou. Má mamka je dělá od doby, co si pamatuju, a když jsem byla malá, potřily dokonce k mým nejoblíbenějším druhům.
Na cca 20 kusů potřebujete:
● 200 g hladké mouky
● 120 g másla
● 100 g moučkového cukru
● 1 žloutek
● 2 lžíce kakaa
● 130 g mletých vlašských ořechů
Na krém:
● 100 g povoleného másla
● 30 g moučkového cukru
● 50 g mletých vlašských ořechů
● 3 lžíce rumu (může být i více)
Z veškerých surovin vypracujeme hladké hutné těsto, poté ho necháme chvilku odpočinout v lednici. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a plníme formičky na ořechy tenčí vrstvou až do krajů. Uprostřed uděláme důlek prstem, ořechy v troubě nabudou. Pečeme v předehřáté troubě cca 8-10 minut, poté je vyndáme, necháme krátkou chvilku vychladnout, a ještě horké vyklápneme lehkým bouchnutím o linku z formiček. Pokud nám kus ořechu zůstal ve formičce, nejsou ořechy ještě dopečené. Když jsou ořechy již vychladlé, můžeme je začít plnit krémem. Změklé máslo šleháme cca 5 minut, dokud nenabude na objemu. Nakonec přidáme cukr, mleté ořechy a rum a zašleháme do krému. Pomocí cukrářského sáčku či pouze nožem plníme jednotlivé ořechy tak, aby byl krém po slepení vidět, a necháme proležet alespoň 2 dny. V chladu naplněné vydží cca 2 týdny.