Už pár dní Vám slibuji recept na tuhle skvělou perníkovou bábovku, ale nemohla jsem se k tomu nějak dokopat☹ Poslední dobou jsem nějaká hrozně líná, mám spoustu věcí na práci, ale hlavně už konečně musím začít s bakalářkou, přemlouvám se k tomu až díl jak měsíc, tak mi držte palce, ať konečně už začnu! 😀
Jinak tato krásná forma na bábovku je od značky Nordic Ware, dostala jsem ji od Viléma k Vánocům 😊 je to ale ta menší velikost, má jen 1,4 litru, takže pokud máte klasickou velkou formu, udělejte těsta více 😉 a jestli tuhle firmu neznáte, určitě na ty formy mrkněte, jsou nádherný!
Perníková bábovka s hruškami:
- 250g hladké mouky
- 120g cukru
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce oleje
- 1 šťastné vajíčko
- 4 lžíce mléka
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžíce kakaa
- dvě lžičky perníkového koření
- 3 hrušky
+ 100g hořké čokolády a lyofilizované jahody
Postup:
Nejprve si předehřejeme troubu na 180 a formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Hrušky oloupeme, odřízneme jádřinec a nakrájíme na kostičky. Poté hrušky přesuneme do kastrůlku, přidáme lžíci cukru a pomalu zahříváme. Necháme je lehce povolit a zkaramelizovat, poté odstavíme z plotny a dáme stranou. Ve velké míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, kakao a perníkové koření. Poté ve velké sklenici či v misce smícháme suroviny tekuté – tedy mléko, olej, med a vajíčko, vše promícháme. Nyní spojíme sypké suroviny a tekutiny. Měli bychom mít lehce řídké těsto, pokud je moc husté, přilijeme ještě trochu mléka. Nakonec do těsta vmícháme hrušky i se šťávou, která z nich vytekla 😊 Těsto nalijeme do formy, přesuneme do trouby a dáme péct na hodinu a 30 minut. Když je bábovka upečená, vyklopíme ji z formy a necháme vychladnout. Mezi tím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, dávejte na ni ale pozor, ať se nespálí! Dále ji necháme chvilku vychladnout, aby nebyla tak horká a tekutá, pak bábovku polijeme. Nakonec ještě posypeme lyofilizovanými jahodami, necháme vychladnout a podáváme. Dobrou chuť!