Na Vánoce nemusíte péct jen cukroví, vyzkoušejte pro změnu tento kořeněný perníčkový dort s karamelovým krémem. Dort je extrémně vláčný díky kupě másla, je potřený rumem a mezi korpusy ukrývá sušenkovou vrstvu, která skvěle křupe. No a na ozdobení jsem použila krásnou vánoční kolekci od Marks and Spencer.
M&S pro mě neodmyslitelně k Vánocům patří. Miluju jejich limitované edice a propracované a promyšlené produkty, které jsou každý rok tak krásné. Ani tento rok jsem ji nemohla zmeškat a rovnou jsem nějaké kousky použila na ozdobení vánočního dortíku. Nejvíce mě uchvátil tento obří medvídek z kolekce Spencer Bear a další maličkosti. Určitě se do nějaké prodejny běžte podívat, kolekce opravdu stojí za to. Kromě čokolády a sladkostí nabízejí i spoustu dárků a sezónních pochutin.
Na dort o průměru cca 16 cm potřebujete:
Na těsto:
- 250 g změklého másla
- 150 g třtinového cukru
- 65 g řepkového oleje
- 450 g hladké mouky
- lžičku a půl kypřicího prášku
- lžíci perníkového koření
- špetku kakaa
- špetku soli
- 130 g mléka
- 4 vajíčka
- 50 g rumu
Na krém:
- 500 g mascarpone
- 150 g karamelové omáčky M&S
- 60 g smetany ke šlehání
- 80 g máslových sušenek
- M&S sladkosti na ozdobení
Předehřejte troubu na 170°C a vystelte tři stejné formy o průměru okolo 16-18 cm pečicím papírem, ten použijte pouze na spodek, strany vymažte olejem. Změklé máslo společně s olejem a cukrem vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Mezi tím v další míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, koření, kakao a sůl. Když je máslo již světlé a vyšlehané, začněte postupně přidávat vajíčka. Vždy přidejte jedno vajíčko a počkejte, až se kompletně zašlehá, až poté přidejte další. Nyní do těsta zašlehejte polovinu sypké směsi. Přidejte mléko a zbytek sypké směsi a rychle zašlehejte do hladkého těsta. Těsto zbytečně nešlehejte, mohli byste ho přešlehat.
Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do připravených forem a pečte cca 30-35 minut či do té doby, než špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. V troubě by se měly lehce nafouknout. Upečené korpusy nechte pár minut vychladnout ve formě, následně vyklopte a nechte dojít na mřížce do pokojové teploty.
Jakmile jsou korpusy vychladlé, seřízněte je do roviny a důkladně potřete rumem. Mascarpone lehce prošlehejte, poté přidejte smetanu a karamelovou omáčku a vyšlehejte do hladkého hustého krému. První korpus pomažte tenkou vrstvou krému. Po obvodu korpusu udělejte krémem pomocí cukrářského sáčku kruh a prostředek naplňte rozdrobenými sušenkami. Přiklopte druhým korpusem a proces opakujte. Nakonec přiklopte posledním korpusem a lehce pomažte trochou krému. Dort nechte ztuhnout v lednici 30 minut, následně přidejte další vrstvu krému, pomažte jak vršek, tak i strany a celý dort pomocí cukrářské stěrky zahlaďte. Ozdobte čokoládovými figurkami M&S a nechte rozležet 2 hodiny. Dobrou chuť!