Pekanový koláč je naprostý must have na podzim. Tenhle je jemný, voňavý a v kombinaci s křehkým máslovým těstem tvoří ideální podzimní desert.
No a co by to bylo za pekanový koláč bez pořádných pekanových ořechů? Ty skvělé seženete stejně tak, jako spoustu dalších věcí, na ww.ochutnejorech.cz, při objednávce nezapomeňte zadat kód MARKETA10, platí do 1.10.
Na koláč o rozměru 26 cm potřebujete:
Na těsto:
- 150 g studeného másla
- 170 g hladké mouky
- 20 g moučkového cukru
- špetku soli
- 4 lžíce ledové vody
- 1 žloutek
- půl lžičky mleté vanilky
Na náplň:
- 3 vajíčka
- 60 g třtinového cukru
- 150 g javorového sirupu
- 20 g rumu
- 20 g škrobu
- 70 g rozpuštěného másla
- špetku soli
- 100 g najemno nasekaný pekanových ořechů
- 100 g nahrubo nasekaných pekanových ořechů
- 150 g pekanových půlek
Postup
- Začněte s přípravou těsta. Z másla, mouky, cukru a špetky soli vytvořte drobenku. Poté přidejte ledovou vodu, žloutek, vanilku a vypracujete hladké a jen lehce lepivé těsto. Těsto řádně propracujte, abyste se ujistili, že neobsahuje žádné nezapracované kusy másla. Vytvořte z něj kulatý disk, zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 60 minut.
- Odleželé těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na plát o lehce větším rozměru, než je vaše forma. Těsto opatrně přesuňte do připravené formy, prsty uhlaďte a přebytečné okraje těsta lehce zatlačte dolů. Dno párkrát propíchněte vidličkou a nechte ztuhnout v lednici dalších 45 minut.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Vajíčka lehce prošlehejte, poté přidejte javorový sirup, rum, škrob, třtinový cukr a vychladlé rozpuštěné máslo a sůl. Nakonec do směsi přimíchejte najemno i nahrubo nasekané pekanové ořechy. Takto připravenou náplň přelijte do neupečeného křehkého těsto. Nakonec posypte celými pekanovými půlkami, uhlaďte a dejte péct do trouby na 20 minut. Povrch koláče i těsta by měl krásně zezlátnout, měl by však zůstat stále lehce měkký.
- Po upečení vyndejte z trouby a nechte kompletně vychladnout.