• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

Pekanový koláč

14 října, 2024

Pekanový koláč je naprostý must have na podzim. Tenhle je jemný, voňavý a v kombinaci s křehkým máslovým těstem tvoří ideální podzimní desert. 

No a co by to bylo za pekanový koláč bez pořádných pekanových ořechů? Ty skvělé seženete stejně tak, jako spoustu dalších věcí, na ww.ochutnejorech.cz, při objednávce nezapomeňte zadat kód MARKETA10, platí do 1.10. 

Na koláč o rozměru 26 cm potřebujete:

Na těsto:

  • 150 g studeného másla
  • 170 g hladké mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • špetku soli
  • 4 lžíce ledové vody
  • 1 žloutek
  • půl lžičky mleté vanilky

Na náplň:

  • 3 vajíčka
  • 60 g třtinového cukru
  • 150 g javorového sirupu
  • 20 g rumu
  • 20 g škrobu
  • 70 g rozpuštěného másla
  • špetku soli
  • 100 g najemno nasekaný pekanových ořechů
  • 100 g nahrubo nasekaných pekanových ořechů
  • 150 g pekanových půlek

Postup

  1. Začněte s přípravou těsta. Z másla, mouky, cukru a špetky soli vytvořte drobenku. Poté přidejte ledovou vodu, žloutek, vanilku a vypracujete hladké a jen lehce lepivé těsto. Těsto řádně propracujte, abyste se ujistili, že neobsahuje žádné nezapracované kusy másla. Vytvořte z něj kulatý disk, zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 60 minut.
  2. Odleželé těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na plát o lehce větším rozměru, než je vaše forma. Těsto opatrně přesuňte do připravené formy, prsty uhlaďte a přebytečné okraje těsta lehce zatlačte dolů. Dno párkrát propíchněte vidličkou a nechte ztuhnout v lednici dalších 45 minut. 
  3. Troubu předehřejte na 170 °C. Vajíčka lehce prošlehejte, poté přidejte javorový sirup, rum, škrob, třtinový cukr a vychladlé rozpuštěné máslo a sůl. Nakonec do směsi přimíchejte najemno i nahrubo nasekané pekanové ořechy.  Takto připravenou náplň přelijte do neupečeného křehkého těsto. Nakonec posypte celými pekanovými půlkami, uhlaďte a dejte péct do trouby na 20 minut. Povrch koláče i těsta by měl krásně zezlátnout, měl by však zůstat stále lehce měkký. 
  4. Po upečení vyndejte z trouby a nechte kompletně vychladnout.  

in Dorty a koláče, Ořechy a karamel, Podzim # koláč

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse