Dejte zvonit! Konečně jsem se přemluvila a sepsala recept na pařížský dort jako z cukrárny! Obsahuje tedy opravdu hodně čokolády a hoodně smetany, ale jednou za čas to nevadí! Musím říct, že byl výborný, ale po tom, co jsem ho skoro půlku snědla, už nechci čokoládu zase nějakou dobu vidět 😀
Na formu 20 cm budete potřebovat:
Na korpus:
- 2 vajíčka
- 80 g krupicového cukru
- 20 g kakaa
- lžíce oleje
- 60 g hladké mouky
- lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Na krém:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 200 g hořké čokoláda
- 45 ml smetany ke šlehání
- 45 g moučkového cukru
Na polevu:
- 140 g hořké čokolády
- 120 ml smetany ke šlehání
- lžíce másla
+ 100 ml vyšlehané šlehačky na ozdobu
+ kakao na posypání
Nejprve začneme s krémem. Čokoládu si pokrájíme na větší kousky a společně s 500 ml smetany pomalu zahříváme. Mícháme, dokud se čokoláda ve smetaně zcela nerozpustí, poté odstavíme z plotny a necháme lehce vychladnout. Poté přelijeme do mísy na šlehání a necháme v lednici ztuhnout aspoň 2 hodiny.
Mezi tím si připravíme korpus. Formu vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 180. Z bílků vyšleháme polotuhý sníh, poté zašleháme cukr a šleháme do tuhého a lesklého sněhu. Zašleháme žloutky a šleháme dále, dokud se nevytvoří nadýchaná pěna, poté přidáme olej a nakonec už jen zlehka vařečkou vmícháme mouku smíchanou s kakaem, kypřícím práškem a špetkou soli.
Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme cca 30 minut, ještě těsto vyzkoušíme raději špejlí.
Vychladlý korpus vyjmeme z formy a pokud se nám nafoukl do kulata, seřízneme ho do rovna. Seříznutou část korpusu nevyhazujte, nechte si trochu krému stranou a máte parádní dezerty do skleničky!
Mezi tím si připravíme polevu – ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, poté odstavíme z plotny, přimícháme smetanu, lžíci másla a vymícháme hladkou polevu, necháme ji vychladnout.
Když je krém zcela ledový, vyšleháme ho se zbylou smetanou a s moučkovým cukrem do tuha. Měl by být krásně nadýchaný. Pokud vám vyšlehat nejde, nechte ho ještě chladit – šlehačka musí být opravdu ledová, aby šla vyšlehat.
Teď máme dvě možnosti, jak krém nanést na korpus. Buď si můžeme pomoci dortovou formou – korpus do ní opět zavřeme a uhladíme krém do hladka rovnou ve formě či krém naneseme a uhladíme bez formy pouze pomocí stěrky – záleží na vás, co vám více vyhovuje 🙂
Pokud jste si pomáhali formou, korpus opět vyndáme a přesuneme na mřížku. Pod mřížku dáme plech, aby na něj mohla ztéct zbylá poleva. Vychladlou a hustou polevou polijeme celý dort a opatrně zahladíme i strany.
Dort přesuneme do lednice a necháme hodinu vychladit. Já ho po ztuhnutí poprášila ještě trochou kakaa. Po obvodu ozdobíme šlehačkou a můžeme podávat. 🙂
Dobrou chuť!