Jednoduché pařížské rohlíčky s čokoládovým krémem, které se povedou naprosto vždy. Nenaplnění vydrží ve vzduchotěsné krabičce cca 2 týdny, naplněné s čokoládou je nutné spotřebovat do asi pěti dnů, proto je doporučuji dělat až před Vánoci.
Na cca 30 kusů potřebujete:
- 70 g bílků
- 100 g krupicového cukru
- 200 g vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
Na krém:
- 200 g smetany ke šlehání
- 120 g hořké čokolády
- 65 g změklého másla
- Lžíci moučkového cukru
- Lžíci holandského kakaa
Na polevu:
- 150 g hořké čokolády
- 3 lžíce řepkového oleje
Začněte s přípravou krému. Smetanu nalijte do kastrůlku a pomalu zahřívejte. Mezi tím nakrájejte čokoládu na mé kousky a nasypte ji do misky. Jakmile se na smetaně objeví první bublinky, stáhněte ji z plotny a ihned přelijte přes čokoládu. Nechte odstát na lince dva minuty. Čokoláda by se vlivem horké smetany měla rozpustit. Nyní začněte míchat, dokud se vše nespojí v hladkou čokoládovou omáčku. Přidejte pokrájené máslo, cukr a kakao a promíchejte či rozmixujte dohladka. Dejte ztuhnout do lednice alespoň na 8 hodin.
Jakmile je krém odleželý, připravte rohlíčky. Bílky spolu s krupicovým cukrem vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do nadýchaného, lesklého a tuhého sněhu, ve kterém nejsou cítit cukrové krystalky, trvá to asi 10 minut. Jakmile je sníh vyšlehaný, předehřejte troubu na 130 stupňů a plech vyložte pečicím papírem. Ke sněhu přidejte pomleté vlašské ořechy a moučkový cukr a stěrkou promíchejte do hladké směsi. Přesuňte do cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou a nastříkejte na plech jednotlivé malé rohlíčky. V troubě se lehce zvětší, tak nezapomeňte na rozestupy. Pečte cca 25 minut či do doby, dokud nepůjdou sloupnout z pečicího papíru. Měly by být stále světlé a tvrdé, po přidání krému ale změknou. Nechte vychladnout.
Ztuhlý krém z lednice přendejte do cukrářského sáčku s řezanou zdobicí špičkou a jednotlivé rohlíčky dostatečným množstvím krému ozdobte. Hotové vložte do lednice alespoň na 30 minut.
Nyní připravte polevu. Čokoládu ve vodní lázni rozpuste, poté přidejte olej a nechte lehce vychladit. Každý rohlíček rychle namočte v čokoládové polevě, poté nechte okopat a položte zpět na plech. Čokoládu nechte ztuhnout. Rohlíček by měl být vlivem krému krásně vláčný. Nechte odležet a ztuhnout minimálně hodinu v lednici.