Já nevím jak Vy, ale já odpalované těsto přímo miluju! Eclairky nebo větrníky, prostě chci všechno! 😀
Tomuto typu dezertů říkám bochánky, v originálu se mu říká choux au craquelin a craquelin je ta vypečená křupavá vrstva nahoře, no mňam! Musím vymyslet více kombinací, už teď mě ale něco napadá, tak doufám, že vše brzo zrealizuji. Jsem teď úplně nabitá nápady a doslova nevím, co upéct dřív. Jak probíhá pečení v karanténě u Vás?
Na 10 bochánků budete potřebovat:
Na těsto:
- 60 ml vody
- 60 ml mléka
- 50 g másla
- 72 g hladké mouky
- lžíce cukru
- špetka soli
- 3 vajíčka
Na craquelin:
- 40 g másla
- 40 g třtinového cukru
- 25 g hladké mouky
- 10 g kakaa
Na náplň:
- 12 Oreo sušenek
- 185 g smetany ke šlehání
- 130 g smetanového sýra
- 2 lžíce moučkového cukru
Nejprve si připravíme craquelin. Máslo utřeme spolu s cukrem do hladké pěny, poté přidáme mouku a kakao a vypracujeme hladké těsto. Mezi pečícím papírem ho vyválíme na placku o tloušťce asi 3 mm a vykrájíme 10 koleček o průměru tak 4 cm, kolečka budeme poté pokládat na odpalované těsto.
Tato vykrájená kolečky přesuneme i s pečícím papírem na talířek a dáme do mrazáku na 20 minut. Mezi tím si připravíme těsto. Troubu předehřejeme na 180 a dva plechy vyložíme pečícím papírem. V kastrůlku smícháme vodu, mléko, máslo, cukr a špetku soli a přivedeme k varu. Poté přisypeme najednou veškerou mouku a mícháme, dokud se nevytvoří kompaktní směs. Měli bychom mít z těsta kouli, která drží při sobě a sama se odlepuje od stěn. V tuto chvíli stáhneme z plotny a začneme šlehat.
Samotné těsto šleháme minutu, aby lehce vychladlo a poté začneme po jednom přišlehávat vajíčka a vždy počkáme, až se kompletně zašlehá. Někdy je potřeba přidat 4, někdy pouze 3, záleží na jejich velikosti a i na hustotě těsta. Správnou konzistenci poznáme tak, že je těsto hladké, jde snadno vytlačit ze sáčku, ale zároveň drží tvar, který ze sáčku vytlačíme a při promíchání v míse krásně ztéká ze stěrky v jednom provazu jako stuha.
Takto hotové těsto přesuneme do sáčku s kulatou špičkou a vytlačujeme na plech 10 bochánků, a snažíme se, aby byly všechny stejně velké a kulaté, průměr by měly mít něco okolo 5 cm. Když máme na plech nastříkané těsto, vyndáme craquelin – tedy kolečka, z mrazáku a poklademe je nahoru doprostřed těsta.
Plech přesuneme do trouby a pečeme 20 minut. Odpalované těsto nesmíme vyndat moc brzo, jinak by nám spadlo. Za žádnou cenu troubu ani neotevírejte a opravdu počkejte. Těsto by mělo být opravdu zlato hnědé. Pokud ani po 20 minutách není, nechte ho v troubě déle. Správně upečení odpalované těsto by mělo být duté a craquelin by měl být hezky vypečení a takový rozkouskovaný, jak můžete vidět na obrázku.
Takto upečeme oba dva plechy, poté necháme zcela vychladnout. Mezi tím si připravíme krém. Oreo sušenky pomixujeme či zcela rozdrtíme v pytlíku. Smetanu vyšleháme do tuha, poté přidáme smetanový sýr a cukr a opět šleháme do tuha. Nakonec přisypeme rozdrcená Orea a vyšleháme hladký a tuhé krém. Jednotlivé bochánky v horní části prořízneme a pomocí sáčku s ozdobnou špičkou naplníme krémem. Necháme v lednici hodinu ztuhnout a můžeme podávat, nejlepší jsou ale až druhý den. Dobrou chuť!