Ořechové rohlíčky❤️
Chystala jsem se na ně už minulý rok, ale nějak nezbyl čas, tak letos jsem je udělala pořádně s předstihem❤️. A musím říct, že jsem z receptu nadšená! Jsou krásně vláčné, jemné, ořechová náplň je plná rumu a ovoněná kardamomem, to je prostě sen.😍 Ať už si je připravíte na sv. Martina jako svatomartinské rohlíčky či jen tak, věřím, že budou chutnat!
Skvělým pomocníkem v pečení mi byl @braunhouseholdcz Multiquick 9, který zvládne nejen skvěle nasekat ořechy během několika sekund, ale i šlehat, mixovat, krouhat, nasekat nebo naplátkovat zeleninu či dokonce hníst těsto😍
Spolupráce
Na cca 12 kusů budeme potřebovat:
- 200 g mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 85 g cukru
- 400 g hladké mouky
- 2 žloutky
- Špetku soli
- Lžíci rumu
- 120 g změklého másla
Na náplň:
- 200 g vlašských ořechů
- 130 g mléka
- 80 g moučkového cukru
- 4 lžíce rumu
- Půl lžičky kardamomu
- Vajíčko na potření
Začneme s přípravou těsta. Mléko lehce ohřejeme na teplotu lehce vyšší, než je ta pokojová, poté v hrníčku smícháme droždí, lžíci cukru a mouky, přidáme trochu mléka a zamícháme do husté kaše. Necháme na teplém místě 10 minut vzejít kvásek. Když je kvásek již aktivní a nebublaný, ve velké míse smícháme zbylou mouku, cukr, sůl, žloutky a rum a lehce těsto smícháme dohromady. Necháme odpočívat 5 minut. Nyní pomocí robotu vypracujeme hladké těsto, jakmile je vše spojené, začneme přidávat po kouskách změklé máslo. Hněteme 10 minut, pokud robota nemáme, musíme hníst těsto ručně ještě delší dobu. Správně uhnětené těsto by se nemělo lepit na hnětací mísu a mělo být krásně pružné, hladké a jen lehce lepkavé.
Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca hodinu. Mezitím, co těsto kyne, si připravíme náplň. Ořechy v sekáčku nasekáme nadrobno. V rendlíku smícháme mléko, moučkový cukr a kardamom a pomalu zahříváme. Jakmile mléko dosáhne varu, vsypeme pomleté vlašské ořechy a povaříme několik minut, dokud ořechy nezměknou a nevznikne hustá, pokud by byla náplň již hustá, ale ořechy stále tvrdé, přilijeme ještě trochu mléka. Do hotové kaše přilijeme rum, krátce ještě zahřejeme a dáme prozatím stranou vychladnout.
Po hodině by těsto měl zdvojnásobit svůj objem, být krásně nafouklé, vypouklé a plné bublin, pokud ještě není, necháme ho kynout dalších 20 minut. Vykynuté těsto na lehce pomoučněném povrchu párkrát prohněteme, poté válečkem vyválíme na co největší tenké kolo. Kolo rozkrájíme na cca 12 stejných trojúhelníků. Nejširší vnější část každého trojúhelníku poklademe lžící vychladlé náplně. Nyní trojúhelníčky zatočíme do rohlíčků, konec trojúhelníku přimáčkneme k těstu, aby se v troubě nerozjely. Lehce zahneme do tvaru rohlíčků.
Dva plechy vysteleme pečicím papírem a troubu předehřejeme na 190 stupňů. Rohlíčky rovnoměrně rozprostřeme na připravené plechy a necháme ještě 20 minut vykynout. Potřeme prošlehaným vajíčkem a vložíme do rozpálené trouby na 10-15 minut, rohlíčky by měly lehce zezlátnout.
Hotové necháme vychladnout, poté lehce pocukrujeme a můžeme podávat.