Tiramisu je jedním z mých nejoblíbenějších dezertů vůbec, a tak jsem se opět spojila s @tassimo_cz a společně jsme připravili recept na tuto italskou klasiku.🤩 Není ničím speciální, obsahuje jen to, co obsahovat má, tedy mascarpone, vajíčka, piškoty a kávu. Přidávám i Amaretto, i když jsem se dočetla, že do té autentické původní verze nepatří, já ho tam ale miluju!😍
Do Tiramisu jsem použila kávu ze 100% arabiky Tassimo, která se do něj díky své intenzivní a lehce kyselé chuti skvěle hodí.🙏🏻
Razím poměr na každých 100 g mascarpone 1 vajíčko a jedna lžíce cukru, takže ho klidně můžete připravit i z větší dávky. Zkoušela jsem připravit i domácí Savoiardi piškoty, ale ani jednou nevyšly tak jak bych si představovala, tak jsem zůstala u těch kupovaných.🤣
Přiznám se, že ho raději připravuji na plech, ale vím, že to porcování není zrovna nejúhlednější, takže pokud ho chystáte třeba pro návštěvu, zvolila bych variantu do skleniček. 😊
Na 4 malé či 2 velké porce budete potřebovat:
• 200 g mascarpone
• 2 vajíčka
•2 lžíce cukru
•2 panáky Amaretta
• cca 100 g Savoiardi piškotů
• Silné espresso
• Kakao na posypání
Připravíme si skleničky či plech. Oddělíme žloutky od bílků a vyšleháme je s cukrem do světle žluté pěny, poté zašleháme mascarpone a jeden panák Amaretta. Mascarpone nešleháme zbytečně dlouho, aby nepustilo vodu. Dáme prozatím stranou. Ve druhé míse vyšleháme tuhý sníh, poté ho opatrně zapracujeme do mascarpone krému. S krémem pracujeme opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky a krém zůstal krásně nadýchaný. Nyní uvaříme silnou kávu, přidáme druhý panák Amaretta a nechám lehce vychladnout. Zkompletujeme dezert. Vždy lehce namočíme jeden piškot do kávy, poté ho rozlomíme na dno skleničky a přidáme vrstvu krému. Dle velikosti skleničky můžete použít piškotů více. Pokud děláte Tiramisu do velké formy, vytvořte z celých piškotů rovnoměrnou vrstvu. Takto pokračujeme, dokud skleničky či formu nenaplníme. Nakonec řádně posypeme kakaem a dáme přes noc do lednice odležet. Je velmi důležité nechat Tiramisu řádně odležet, protože jen tak bude chutnat skvěle. Čím déle bude odleželé, tím bude lepší! 😊