Nejlepší a nejjednodušší medovník. Upřímně jsem z tohoto receptu nadšená a věřím, že vy budete taky, protože je fakt boží!
Na medovník a průměru cca 25 cm potřebujete:
- 200 g másla
- 2 vajíčka
- 150 g moučkového cukru
- 45 g mléka
- 120 g medu
- 500 g hladké mouky
- Lžičku a půl jedlé sody
- Lžičku kakaa
- Špetku soli
Na potření:
- 70 g rumu
- 60 g moučkového cukru
- 80 vody
Na krém a dokončení:
- Plechovka slazeného kondenzovaného mléka (salko)
- 280 g změklého másla
- 50 g vlašských ořechů
Nejprve začneme s přípravou karamelového krému. Uzavřenou plechovku kondenzovaného mléka vložíme do hlubokého hrnce s vodou a vaříme ponořené 2 hodiny, aby kondenzované mléko v plechovce zkaramelizovalo. Po dvou hodinách odstavíme a necháme uzavřené kompletně vychladnout několik hodin či 2 hodiny v lednici.
Nyní začneme s přípravou těsta, nejprve připravíme vodní lázeň. Velký hrnec s vodou postavíme na plotnu a položíme na něj mísu, ta se však nesmí dotýkat vody. V míse smícháme pokrájené máslo, vajíčka, cukr, med a mléko a pomalu nad vodní párou za stálého míchání zahříváme. Zahříváme do té doby, než směs nezíská zlatohnědou karamelovou barvu, trvá cca 5 minut. V té chvíli stáhneme z plotny a přidáme najednou veškerou mouku smíchanou s jedlou sodou, kakaem a špetkou soli. Vařečkou nahrubo vymícháme, poté ručně vypracujeme hladké a lepivé těsto. Necháme ho cca 15 minut odpočinout.
Troubu předehřejeme na 180 a připravíme dva plechy. Těsto zvážíme, mělo by mít okolo 1050 g a rozdělíme ho na 6 stejných částí po cca 175 gramech. První kousek těsta rozválíme přímo na pečicím papíru na tenké kolo, není potřeba těsto podsypávat, je takové mastné, ale na váleček se nelepí. Pokud ano, pomůžeme si dalším pečicím papírem, takže budeme těsto vyvalovat mezi dvěma. Nyní vezmeme dortovou formu či talíř a vyřízneme z těsta pravidelné kolo. Odřezky b měly mít tak 2 cm, né více, dáme je prozatím stranou, budeme je potřebovat na posypku. Nezpracováváme je zpět dohromady! Vyříznuté kolo poté přesuneme i se spodním pečícím papírem na plech a vložíme do předehřáté trouby na cca 6 minut, první plát sledujte, je možné, je se bude péct déle či méně. Pláty by měly získat hnědou barvu, ale pozor, ať se nespálí. Měly by mít přesně takovou barvu, jakou má klasický medovník. Takto pokračujeme i s ostatními kousky těsta. Aby bylo pečení rychlejší, používáme dva plechy, které střídáme. Já použila celkem 3 pečicí papíry. Na jednom se peče, na druhém se válí a na posledním odpočívá již upečený korpus. A tak stále dokola. Nakonec upečeme veškeré odřezky, které jednoduše rozprostřeme na pečicí papír. Po upečení bychom tedy měli mít 6 upečených stejných plátů a upečené odřezky.
Nyní si připravíme směs na potření. Vodu smícháme s rumem a cukrem a dáme prozatím stranou. A jdeme na krém. Povolené máslo vyšleháme v robotu či ručním šlehačem do nadýchané a světlé pěny, trvá to okolo 10 minut. V tuto chvíli začneme postupně po lžících přidávat zkaramelizované kondenzované mléko a vyšleháme hutný a hladký krém.
Jednotlivé pláty pomažeme kompletně i ze spodu připraveným sirupem, vršek těsta ho příliš nenasákne, ale spodek ano. Pokud by nám už nezbyl, přiděláme další. Je potřeba pláty pomazat opravdu bohatě. Nyní pláty promažeme připraveným karamelovým krémem, nakonec pomažeme i strany dortu a celý dort lehce zahladíme. Nemusí to být vůbec dokonalé, jen je potřeba, aby krém pokrýval celý dort. V mixéru rozmixujeme odřezky těsta, cca 100 g, spolu s oříšky na drobenku. Tou poté celý dort i strany rovnoměrně posypeme a lehce přitlačíme, aby neopadala. Nakonec jen ozdobíme celými ořechy a dáme odležet do lednice alespoň na 24 hodin.