Ty nejlepší kynuté koláče, které jste kdy jedly. Jsou naplněné ovocem, tvarohome a drobenkou. Jsou krásně měkké a vláčné a druhý den jsou možná dokonce lepší, než ten první. Vydrží doobré několik dní. Takže pokud hledáte recept na jednoduché kynuté koláče, jste na správném místě. Na mém Instagramovém profilu Lžička Cukru mám na ně celé video, tak na něj před pečením mrkněte. 🙂
Na cca 15-20 koláčů budete potřebovat:
Na těsto:
- 200 g mléka
- 20 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného
- 390 g hladké mouky (možná budete potřebovat více, záleží na značce mouky)
- 70 g krupicového cukru
- ½ lžičky soli
- vajíčko + jeden žloutek navíc
- 110 g změklého másla
- Půl lžičky mleté vanilky
- 2 lžíce rumu
Na náplň:
- 500 g tučného tvarohu ve vaničce
- 5 lžic moučkového cukru
- lžičku mleté vanilky
- 300 g rybízu, jahod, švestek, meruněk, borůvek, zkrátka jakéhokoliv ovoce
Na drobenku:
- 85 g rozpuštěného másla
- 130 g moučkového cukru
- 120 g hrubé mouky
Na potření:
- vajíčko
- lžíci mléka
- 110 g másla
- 50 g rumu
Odměříme si suroviny a začneme s přípravou kvásku. Mléko si lehce zahřejeme, v hrnečku smícháme droždí, lžíci mouky a cukru, přidáme 50 g vlažného mléka a zamícháme do husté kaše. Necháme na teplém místě pod utěrkou kvásek vzejít, trvá to asi 5 až 10 minut. Ve vedlejší míse si mezitím lehce smícháme zbylou mouku, cukr, mléko, sůl, vajíčko, žloutek, změklé máslo, vanilku a rum. Nakonec přidáme vzejitý kvásek.
Suroviny nahrubo smícháme a necháme 5 minut odpočívat, poté těsto hněteme v robotu 10 minut, pokud ho však nemáte, budete muset těsto hníst ještě o trochu déle. Výsledné těsto by mělo být hladké, lesklé a lehce lepivé. Takto připravené těsto přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě, mělo by zdvojnásobit svůj objem. Pokud těsto ještě není dostatečně nakynuté, necháme ho ještě chvilku odpočívat.
Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh smícháme s cukrem a vanilkou, dáme ji prozatím stranou a připravíme si dva plechy vyložené pečicí papírem. Jakmile je těsto již správně nakynuté, přesuneme ho na lehce pomoučněný vál a párkrát prohněteme. Těsto zvážíme, mělo by vážit cca 850 g a rozdělíme ho na kousky o váze cca 50 g, záleží, jak chceme koláče udělat velké. Z každého kousku těsta vytvarujeme kuličku, poté ji na plechu rozplácneme na placku o průměru cca 5 cm a vytvarujeme důlek a okraje koláče.
Důlek naplníme připravenou tvarohovou náplní, tu poté poklademe rybízem, a lehce ho do tvarohu zatlačíme. Plechy přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut kynout.
Mezitím, co koláčky kynout, si připravíme drobenku. Rozpuštěné máslo smícháme s cukrem a hrubou moukou, měli bychom mít hutné a drobivé těsto.
Předehřejeme troubu na 165 °C. Lehce prošleháme vajíčko se lžící mléka a potřeme kraje koláčů. Nyní je posypeme drobenkou dáme péct do rozpálené trouby na přibližně 20 minut či do té doby, než nebudou okraje zlatavé.
Když se koláče pečou, rozpustíme máslo, poté k němu přidáme rum a zamícháme. Ihned jak koláče vyndáme z trouby, potřeme máslovou směsí. Necháme vychladnout, poté podáváme.