Jak já to jen kynuté miluju😍 Tyto vláčné koblížky jsem si naprosto zamilovala, takže přemýšlím, že na ně natočím video recept i další náplní. Koblížky jsou naprsoto jednoduché, krásně měkka vydrží vláčné i do druhého dne!
Jaká by se vám líbila?
Čokoládová nebo třeba karamelová?🤤
Na 14 koblížků budete potřebovat:
•180 g mléka
•20 g čerstvého droždí
•480 g + jednu lžíce hladké mouky
•50 g krupicového cukru
•Vajíčko + jeden žloutek
•2 lžíce rumu
•65 g másla
•1/3 lžičky muškátového oříšku
•Půl lžičky soli
Na krém:
•450 g mléka
•4 žloutky
•40 g škrobu
•85 g cukru
•60 g másla
•Lžíce vanilkové pasty či vanilkový lusk
+ cca 500 g řepkového oleje na smažení
+ cukr na obalení
Začneme s přípravou těsta. Mléko lehce ohřejeme, poté přisypeme droždí, lžíci cukru a mouky, zamícháme a necháme na teplém místě 10 minut vzejít kvásek. Když je kvásek již aktivní, smícháme ho s moukou, cukrem, vajíčkem a žloutekem, rumem, oříškem a solí. Těsto nahrubo propojíme a necháme odležet 5 minut. Nyní za začneme postupně přidávat změklé máslo a vypracujeme hladké těsto. Hněteme 10 minut v robotu, pokud ho nemáme, musíme hníst těsto ručně ještě delší dobu. Správně uhnětené těsto by mělo být krásně pružné, lesklé, hladké a lehce lepkavé.
Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca hodinu, těsto by mělo zdvojnásobit objem. Mezitím, co těsto kyne, si připravíme náplň.
Mléko společně s vanilkovou pastou či vyškrábaným luskem nalijeme do kastrůlku a pomalu zahříváme. Ve vedlejší míse promícháme žloutky společně s cukrem a škrobem, pokud je směs až příliš tuhá, přilijeme lžíci mléka. Jakmile se v mléce objeví první bublinky, stáhneme ihned z plotny a tenkým pramínkem vlijeme opatrně ke žloutkům, které při vlévání řádně šleháme metličkou, aby se žloutky vysokou teplotou nesrazily. Tomuto procesu říkáme temperace žloutků.
Hladkou vanilkovou omáčku přelijeme přes jemné sítko, které zachytí případné zbytky vajec, zpátky do hrnce a na co možnou nejnižší teplotu za stálého míchání metličkou zahříváme. Je důležité směs zahřívat opravdu pomalu a neustále míchat, jinak by se vajíčka mohla srazit či škrob udělat hrudky.
Přivedeme náplň k varu a opět za stále míchání metličkou ode dna vaříme 5 minut. Směs by během vaření měla zhoustnout do konzistence hustého pudinku.
Odstavíme z plotny a do vroucího pudinku vmícháme na kostky pokrájené máslo. Počkáme, až se rozpustí a zamícháme do hladkého krému. Nakonec krém přilijeme do mísy a přetáhneme potravinářskou fólií tak, aby se zcela dotýkala povrchu náplně, aby se nevytvořil škraloup. Krém necháme vychladnout na lince a poté přesuneme do lednice ztuhnout minimálně na 2 a půl hodiny.
Když máme těsto nakynuté, přesuneme ho opět na linku či válek a lehce prohněteme. Těsto zvážíme, mělo by mít cca 850 g, a rozdělíme ho na dílky o 60 g. Připravíme si pečící papír, ten nastříháme na 14 čtverečků o velikosti větší, než budou vytvarované koblížky. Z každého dílku vytvarujeme pravidelný hladký koblížek a položíme ho na připravený čtvereček. Tento krok děláme proto, aby se nám koblížky nepřilepily k lince a lépe se nám dávaly do rozpáleného oleje. Když máme vytvarované koblížky, necháme je dalších 45 minut vykynout. Když jsou již nakynuté, můžeme rozpálit olej. Ten zahřejeme na teplotu 180 stupňů a můžeme začít smažit. Vždy vezmeme koblížek i s pečícím papírem a opatrně ho z papíru vyklopíme přímo do oleje. Každý koblížek osmažíme 2 minuty z každé strany, poté ho přesuneme na talíř vystlaný ubrousky, abychom z něj odstáli přebytečný olej. Každý koblížek necháme okapat, poté ho obalíme v krupicovém cukru. Když máme všechny koblížky nasmažené, necháme je vychladnout. Poté v každém koblížku uděláme ze strany vařečkou či nožem díru a pomocí cukrářského sáčku je naplníme připraveným ztuhlým krémem.