• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

Mrkvový dort

21 března, 2024

Extrémně měkký, vláčný no zkrátka boží. Pokud patříte mezi jeho milovníky stejně jako já, tak ho musíte rozhodně vyzkoušet. No a třeba rovnou na Velikonoce! Ozdobit ho můžete těmito krásnými vajíčky z ochutnejorech.cz se kterými určitě nešlápnete vedle. Kromě vajíček na e-shopu najdete skvělé ořechy, nejlepší čokoládu, ořechová másla, lyo ovoce a mnoho dalšího! 

S ochutnejorech.cz jsme si pro vás připravili dokonce 10% slevu, stačí při vytváření objednávky zadat kód „MARKETA10“ a částka se vám odečte v košíku. Sleva platí do 4.4. na vše. 🙏🏻 Na eshop určitě mrkněte, mají obrovský výběr. 🥰

No a pokud jste ještě neviděli video na Instagramu, běžte se honem podívat. 🙂 

Na dort o průměru 18 cm potřebujete:

  • 4 vajíčka
  • 250 g řepkového oleje
  • 70 g mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 220 g třtinového cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 250 g najemno nastrouhané mrkve
  • 100 g pekanových ořechů
  • 1/3 lžičky mletého zázvoru
  • 1 a půl lžičky mleté skořice
  • 1/3 lžičky muškátového oříšku
  • 1/3 lžičku mletého hřebíčku
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • kůru z pomeranče
  • šťávu z pomeranče
  • 3 lžíce rumu
  • špetku soli

Na krém:

  • 80 g změklého másla
  • 500 g smetanového sýru
  • 120 g bílé čokolády
  • lžíci moučkového cukru

Troubu předehřejeme na 160 C° a dvě stejné formy o průměru okolo 18 cm vymažeme olejem. Ve velké míse smícháme olej, třtinový cukr, vajíčka a mléko a prošleháme do hladké směsi. Ve druhé míse smícháme hladkou mouku, kypřicí prášek, sodu, sůl a veškeré koření. K mokrým surovinám nasypeme suchou směs a vymícháme hladké těsto. Nakonec přidáme pokrájené pekanové ořechy, najemno nastrouhanou mrkev a pomerančovou kůru.

Hotové těsto nalijeme do připravených forem a vložíme do rozpálené trouby na 40 až 45 minut. Raději vyzkoušíme špejlí, zda jsou korpusy doopravdy hotové. Necháme vychladnout 10 minut ve formě, následně vyklopíme a necháme odpočívat na mřížce. Oba korpusy pomažeme z obou stran i po obvodu pomerančovou šťávou smíchanou s rumem. 

Nyní připravíme krém. Bílou čokoládu nasypeme do misky a ve vodní lázni za občasného promíchání jí rozpustíme na hladkou čokoládovou omáčku. Necháme kompletně vychladnout. Je nutné, aby měla čokoláda pokojovou teplotu, než s ní budeme dále pracovat, jinak by se v krému srazila a vytvořila hrudky. Jakmile je čokoláda již vychladlá, začneme pomocí robotu nebo ručního šlehače šlehat máslo na nejvyšší rychlost. Když je již světlé, našlehané a rozvoněné, začneme tenkým pramínkem přilévat rozpuštěnou čokoládu. Kompletně ji zašleháme, poté přidáme smetanový sýr a moučkový cukr a zašleháme do hladkého a hustého krému. 

Korpusy promažeme krémem a ozdobíme čokoládovými vajíčky z Ochutnej Ořech. Dobrou chuť! 

in Buchty a bábovky, Dorty a koláče, Velikonoce

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse