Extrémně měkký, vláčný no zkrátka boží. Pokud patříte mezi jeho milovníky stejně jako já, tak ho musíte rozhodně vyzkoušet. No a třeba rovnou na Velikonoce! Ozdobit ho můžete těmito krásnými vajíčky z ochutnejorech.cz se kterými určitě nešlápnete vedle. Kromě vajíček na e-shopu najdete skvělé ořechy, nejlepší čokoládu, ořechová másla, lyo ovoce a mnoho dalšího!
S ochutnejorech.cz jsme si pro vás připravili dokonce 10% slevu, stačí při vytváření objednávky zadat kód „MARKETA10“ a částka se vám odečte v košíku. Sleva platí do 4.4. na vše. 🙏🏻 Na eshop určitě mrkněte, mají obrovský výběr. 🥰
No a pokud jste ještě neviděli video na Instagramu, běžte se honem podívat. 🙂
Na dort o průměru 18 cm potřebujete:
- 4 vajíčka
- 250 g řepkového oleje
- 70 g mléka
- 300 g hladké mouky
- 220 g třtinového cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku
- ½ lžičky jedlé sody
- 250 g najemno nastrouhané mrkve
- 100 g pekanových ořechů
- 1/3 lžičky mletého zázvoru
- 1 a půl lžičky mleté skořice
- 1/3 lžičky muškátového oříšku
- 1/3 lžičku mletého hřebíčku
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- kůru z pomeranče
- šťávu z pomeranče
- 3 lžíce rumu
- špetku soli
Na krém:
- 80 g změklého másla
- 500 g smetanového sýru
- 120 g bílé čokolády
- lžíci moučkového cukru
Troubu předehřejeme na 160 C° a dvě stejné formy o průměru okolo 18 cm vymažeme olejem. Ve velké míse smícháme olej, třtinový cukr, vajíčka a mléko a prošleháme do hladké směsi. Ve druhé míse smícháme hladkou mouku, kypřicí prášek, sodu, sůl a veškeré koření. K mokrým surovinám nasypeme suchou směs a vymícháme hladké těsto. Nakonec přidáme pokrájené pekanové ořechy, najemno nastrouhanou mrkev a pomerančovou kůru.
Hotové těsto nalijeme do připravených forem a vložíme do rozpálené trouby na 40 až 45 minut. Raději vyzkoušíme špejlí, zda jsou korpusy doopravdy hotové. Necháme vychladnout 10 minut ve formě, následně vyklopíme a necháme odpočívat na mřížce. Oba korpusy pomažeme z obou stran i po obvodu pomerančovou šťávou smíchanou s rumem.
Nyní připravíme krém. Bílou čokoládu nasypeme do misky a ve vodní lázni za občasného promíchání jí rozpustíme na hladkou čokoládovou omáčku. Necháme kompletně vychladnout. Je nutné, aby měla čokoláda pokojovou teplotu, než s ní budeme dále pracovat, jinak by se v krému srazila a vytvořila hrudky. Jakmile je čokoláda již vychladlá, začneme pomocí robotu nebo ručního šlehače šlehat máslo na nejvyšší rychlost. Když je již světlé, našlehané a rozvoněné, začneme tenkým pramínkem přilévat rozpuštěnou čokoládu. Kompletně ji zašleháme, poté přidáme smetanový sýr a moučkový cukr a zašleháme do hladkého a hustého krému.
Korpusy promažeme krémem a ozdobíme čokoládovými vajíčky z Ochutnej Ořech. Dobrou chuť!