• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

Mrkvová roláda

31 března, 2022

Mrkvová roláda🤩

Máte rádi mrkvová těsta?❤️

Já veškeré variance na mrkvový dort miluju, takže za mě joo🤤

Na plech o rozměru 40×30 cm budete potřebovat:

•4 vajíčka
•70 g třtinového cukru
•95 g špaldové celozrnné mouky
•2 lžíce řepkového oleje
•100 g najemno nastrouhané mrkve – 2 menší kusy
•30 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
•půl lžičky kypřicího prášku
•špetku soli
•půl lžičky kardamomu
•půl lžičky mleté skořice

Na krém:
•400 g smetanového sýru
•100 g změklého másla
•40 g smetany ke šlehání
•tři lžíce moučkového cukru
•půl lžičky skořice
•ořechy na ozdobu

Troubu předehřejeme na 160 a menší plech o rozměru cca 40×30 vyložíme pečicím papírem. Začneme s přípravou těsta. Celá vejce společně s cukrem vyšleháme do světlé, nadýchané a husté pěny. Když jsou vajíčka vyšlehaná, přidáme olej. Nyní́ do vyšlehaných vajec postupně̌ po jedné́ lžicí zašleháme na nejnižší rychlost špaldovou celozrnnou mouku smíchanou s kořením, solí a kypřícím práškem. Nakonec přidáme nastrouhanou mrkev a ořechy a jen krátce promícháme. S těstem pracujeme opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky.

Hladké a našlehané těsto nalijeme na připravený plech, uhladíme, a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 20 minut. Když je těsto již kompletně propečené, vyndáme ho z trouby a ihned překlopíme lícem – vrchem těsta – na čistou utěrku a opatrně odlepíme pečící papír, ten by měl by jít odlepit velice snadno. Horké těsto zarolujeme do rolády i s utěrkou kratší stranou tak, aby bylo těsto více zatočené a roláda tlustší, takže nám vznikne zatočená roláda dlouhá 30 cm, necháme zcela vychladnout. Když̌ je roláda již studená, vrhneme se na přípravu krému.

Změklé máslo šleháme cca 3 minuty, poté přidáme smetanový sýr, smetanu, cukr a skořici a vyšleháme dohladka. Studenou roládu rozvineme a kompletně promažeme krémem, nějaký krém si však necháme i na ozdobu. Promazaný korpus opět zatočíme stejným směrem, kterým byla roláda zatočena již předtím. Zbytek krému přesuneme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a roládu ozdobíme. Nakonec posypeme ořechy.

in Buchty a bábovky, Dorty a koláče, Jaro, Ořechy a karamel, Velikonoce

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse