Mrkvová roláda🤩
Máte rádi mrkvová těsta?❤️
Já veškeré variance na mrkvový dort miluju, takže za mě joo🤤
Na plech o rozměru 40×30 cm budete potřebovat:
•4 vajíčka
•70 g třtinového cukru
•95 g špaldové celozrnné mouky
•2 lžíce řepkového oleje
•100 g najemno nastrouhané mrkve – 2 menší kusy
•30 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
•půl lžičky kypřicího prášku
•špetku soli
•půl lžičky kardamomu
•půl lžičky mleté skořice
Na krém:
•400 g smetanového sýru
•100 g změklého másla
•40 g smetany ke šlehání
•tři lžíce moučkového cukru
•půl lžičky skořice
•ořechy na ozdobu
Troubu předehřejeme na 160 a menší plech o rozměru cca 40×30 vyložíme pečicím papírem. Začneme s přípravou těsta. Celá vejce společně s cukrem vyšleháme do světlé, nadýchané a husté pěny. Když jsou vajíčka vyšlehaná, přidáme olej. Nyní́ do vyšlehaných vajec postupně̌ po jedné́ lžicí zašleháme na nejnižší rychlost špaldovou celozrnnou mouku smíchanou s kořením, solí a kypřícím práškem. Nakonec přidáme nastrouhanou mrkev a ořechy a jen krátce promícháme. S těstem pracujeme opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky.
Hladké a našlehané těsto nalijeme na připravený plech, uhladíme, a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 20 minut. Když je těsto již kompletně propečené, vyndáme ho z trouby a ihned překlopíme lícem – vrchem těsta – na čistou utěrku a opatrně odlepíme pečící papír, ten by měl by jít odlepit velice snadno. Horké těsto zarolujeme do rolády i s utěrkou kratší stranou tak, aby bylo těsto více zatočené a roláda tlustší, takže nám vznikne zatočená roláda dlouhá 30 cm, necháme zcela vychladnout. Když̌ je roláda již studená, vrhneme se na přípravu krému.
Změklé máslo šleháme cca 3 minuty, poté přidáme smetanový sýr, smetanu, cukr a skořici a vyšleháme dohladka. Studenou roládu rozvineme a kompletně promažeme krémem, nějaký krém si však necháme i na ozdobu. Promazaný korpus opět zatočíme stejným směrem, kterým byla roláda zatočena již předtím. Zbytek krému přesuneme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a roládu ozdobíme. Nakonec posypeme ořechy.