Krásnou neděli✨🎄 Tak jak jste si užili víkend?😊 Já jen pekla a fotila😂
Recept na klasické Shortbread sušenky tu už sice byl, ale teď mám pro vás ještě něco lepšího! Tenhle dezert se jmenuje Millionaires Shortbread a je naprosto vynikající! Obzvláště doporučuji pro milovníky karamelu💛
Suroviny na 16 čtverečků – plech okolo 20×30 cm
• 190g másla
• 85g cukru
• 250g hladké mouky
Na karamel:
• 1 plechovka kondenzovaného mléka – 397g
• 5 lžic cukru
• 150g másla
Na polevu (Ganache)
• 150g hořké čokolády nasekané nadrobno
• 100ml 33% smetany
Postup:
Předehřejeme si troubu na 180 a plech si vyložíme pečícím papírem. Nejprve si připravíme těsto. V roboru si vyšleháme máslo s cukrem, poté přidáme mouku a šleháme, dokud nám nevznikne tuhé a nelepivé těsto. Vypracované těsto přendáme do pekáčku, pořádně rozprostřeme a stlačíme, aby těsto bylo všude rovnoměrné😉 poté dáme do trouby a pečeme 20-25 minut, dokud těsto lehce nezezlátne. Poté vyndáme a necháme zatím stranou. Do větší pánve nalijeme kondenzované mléko, přidáme cukr a máslo😉 směs neustále mícháme a pomalu ji přivedeme k varu. Tady ale dávejte velmi pozor! Směs je extrémně horká, tak ať se neopaříte, rozhodně ji ani neochutnávejte!😊 Karamel vaříme okolo 5 až 8 minut. Že je směs hotová poznáme tak, že začne pomalu houstnout a tmavnout, měla by mít hnědou barvu karamelu😉 Hlavně ji pořád mícháme☺️ karamel nalijeme na upečený korpus a necháme vychladnout alespoň 20 minutek. Nyní jdeme připravit Ganache. Nasekanou čokoládu dáme do misky a v kastrůlku si zahřejeme smetanu, neměla by se ale vařit😊 měla by mít takovou teplotu, že do ni můžete na chvilku ponořit prst☺️ pak ji nalijeme na čokoládu a necháme 10 minut stát a až poté směs promícháme. Nyní bychom měli mít hladkou čokoládu. Tou přelijeme vrstvu karamelu, necháme chvilku stát na lince a poté přesuneme do ledničky. A je hotovo!😍🤤