• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

Medovníkové kuličky

3 ledna, 2024

Medovníkové kuličky 🤤

Chystala jsem se na ně již 3 roky a konečně se mi podařilo dotáhnout recept do konce. 😍  Je založený na mém receptu na tradiční medovník, který všichni tak milujete. Doporučuji tedy vyzkoušet i tuto vánoční variantu, je to jedno z nejlepších cukroví, které jsem kdy jedla. 🤤

Do receptu budete potřebovat mimo jiné i Salko tradiční, které mám vždy doma v zásobě, a to nejen o Vánocích. ❤️ 

#spoluprace #salko #salkotradicni

Na cca 30 kusů potřebujete:

20 minut + 5 hodin vaření a chlazení

  • 100 g másla
  • vajíčko
  • 75 g moučkového cukru
  • 25 g mléka
  • 60 g medu
  • 250 g hladké mouky
  • ¾ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky kakaa
  • špetku soli

Na krém a dokončení:

  • 1 plechovka Salko tradiční
  • 140 g změklého másla
  • 35 g rumu
  • 35 g vlašských ořechů

Začnete s karamelizováním Salka. Z plechovky odstraňte etiketu, vložte ji do velkého hrnce a ten naplňte vodou tak, aby byla plechovka kompletně ponořená. Pod pokličkou mírně vařte 2 hodiny, následně nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Nyní začněte s přípravou těsta. V míse smíchejte pokrájené máslo, vajíčko, cukr, med a mléko a pomalu ve vodní lázni za stálého míchání metličkou zahřívejte. Zahřívejte do té doby, než směs nezíská zlatohnědou karamelovou barvu, trvá to cca 5–7 minut. V té chvíli stáhněte z plotny a přidejte najednou veškerou mouku smíchanou s jedlou sodou, kakaem a špetkou soli. Vařečkou vypracujte hladké a lepivé těsto. Nechte ho cca 15 minut odpočinout. 

Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si velký plech. Připravené odleželé těsto vyválejte na pečicím papíru na velký obdélník, který je stejně velký či lehce menší, než je náš plech. Vyválený plát s pečicím papírem přesuňte na plech a vložte do rozpálené trouby na cca 7 minut. Raději ho sledujte, je možné, že se bude péct déle či méně. Měl by získat hnědou barvu, ale pozor, ať se nespálí. Měl by mít přesně takovou barvu, jakou má klasický medovník. 

Upečený plát nechte vychladnout a mezitím si připravte krém. Změklé máslo vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do nadýchané a světlé pěny, trvá to okolo 10 minut. Přidejte 200g zkaramelizovaného Salka varem, rum a vyšlehejte hutný a hladký krém. 

Těsto rozlámejte na kousky a rozmixujte na malé drobky. 60 g drobků odsypte do vedlejší misky a přidejte pomixované vlašské ořechy. Zbytek drobků přidejte do karamelového krému a promíchejte do lepivého mokrého těsta. Dejte ztuhnout do lednice na 2 hodiny. Ze ztuhlého těsta vytvarujte ručně malé kuličky a obalte je ve směsi zbylých drobků a vlašských ořechů. Dejte odpočinout do lednice na 24 hodin. 

in Česká, Ořechy a karamel, Vánoce # cukroví, med, ořechy

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse