Co třeba upéct něco dobrýho na Den matek? A co třeba tenhle kokosovo malinový dort?😁🌸Tuto kombinaci jsem objevila někde na Pinterestu, recept se mi ale vůbec nezdál, tak jsem vytvořila vlastní 🥰 nejdřív mi ta kombinace připadala teda uplně mimo, ale pak mi to začalo dávat smysl a po ochutnání to bylo už jasný😁 láká vás tohle kombo? Do krému jsem nepřidávala vůbec žádný barvivo a koukejte na tu parádu! Je to krásnou ukázkou toho, že vlastně ty barviva vůbec nepotřebujete😊❤️
Na dort o průměru 18 cm budete potřebovat:
Na korpus:
60 g másla
150 g krupicového cukru
3 vajíčka
220 ml podmáslí
210 g hladké mouky
Dvě lžičky kypřícího prášku
80 g kokosu
Špetka soli
Na krém:
200 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
80 g mražených malin
Dvě lžíce moučkového cukru
150 g malinové marmelády
Troubu předehřejeme na 180 a dvě formy (pokud nemáte 2, tak použijte jen jednu, jen pak korpus pečte déle) vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do nedýchané pěny a mouku smícháme s kypřícím práškem a solí. K máslu zašleháme po jednom vajíčka. Nyní začneme přidávat postupně mouku a podmáslí a vyšleháme hladké těsto. Nakonec přidáme kokos. Těsto přelijeme do připravených forem a pečeme okolo 25 minut či dokud povrch nezezlátne. Raději ještě vyzkoušíme párátkem. Poté necháme vychladnout. Mezi tím si připravíme krém. Zmražené maliny v kastrůlku zahřejeme a poté přes sítko přepasírujeme do misky, tím se zbavíme zrníček. Vznikne nám taková hladká omáčka, tu necháme vychladnout.
Smetanu spolu s cukrem vyšleháme, když je již tuhá, přidáme mascarpone a šleháme, dokud není krém zcela tuhý a našlehaný. Nakonec přidáme malinové pyré. Díky tuku v krému by i po přidání pyré měl být krém hezky hutný.
Nyní můžeme dort kompletovat. Pokud jsou korpusy vypouklé, seřízneme je doroviny a pokud jste pekli v jedné formě, korpus prořízněte, abyste měli dva stejné. Krém přesuneme do zdobícího sáčku s kulatou špičkou a po obvodu spodního patra vytlačíme vrstvu krému tak, abychom mohli korpus naplnit marmeládou. Tu poté potřeme vrstvou krému tak, abychom měli hladkou a rovnou vrstvu. Krém přiklopíme druhým korpusem, ten také potřeme krémem a pomocí stěrky dort zahladíme. Můžeme ho nechat i lehce nahý, tak jako ho mám já. Na závěr lehce posypeme kokosem či nazdobíme dle libosti a necháme vychladit.
Dobrou chuť!