Aneb skvělý Barbie recept, který musíte vyzkoušet! Koblížky jsou krásně vláčné, měkké a malinová příchuť k nim skvěle pasuje. Na ty domácí zkrátka nic nemá!
Pokud doma nemáte prášek z lyofilizovaných malin, jednoduše rozmixujte na prach klasické lyofilizované maliny a prosejte je přes jemné sítko, které zachytí zrníčka. Klasické kynuté koblihy jsou láska!
Na 14 koblížků budete potřebovat:
- 180 g mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 490 g hladké mouky
- 50 g krupicového cukru
- Vajíčko + jeden žloutek
- 2 lžíce rumu
- 65 g másla
- 1/3 lžičky muškátového oříšku
- půl lžičky soli
Na krém:
- 450 g mléka
- 4 žloutky
- 40 g škrobu
- 40 g prášku z lyofilizovaných malin
- 85 g moučkového cukru
- 60 g másla
- lžíci vanilkové pasty, mletou vanilku či vanilkový lusk
- cca 500 g řepkového oleje na smažení
Na obalení:
- cca 70 g krupicového cukru
- 10 g prachu z lyofilizovaných malin
Začneme s přípravou těsta. Mléko lehce ohřejeme, poté rozdrobíme droždí, lžíci cukru a dvě lžíce mouky, zamícháme a necháme na teplém místě 10 minut vzejít kvásek. Když je kvásek již aktivní, smícháme ho s moukou, cukrem, vajíčkem a žloutkem, rumem, oříškem a solí. Těsto nahrubo propojíme a necháme odležet 5 minut. Nyní za začneme postupně přidávat změklé máslo a robotu či ručně vypracujeme hladké těsto. Hněteme 10 minut, správně uhnětené těsto by mělo být krásně pružné, lesklé, hladké a lehce lepkavé.
Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca hodinu, těsto by mělo zdvojnásobit objem. Mezitím, co těsto kyne, si připravíme náplň.
V míse promícháme žloutky společně se dvěma lžícemi mléka, s veškerým cukrem, škrobem a malinovým prachem. Mléko společně s vanilkou nalijeme do kastrůlku a pomalu zahříváme. Jakmile se v mléce objeví první bublinky, stáhneme ihned z plotny a tenkým pramínkem vlijeme opatrně ke žloutkové směsi, kterou při vlévání řádně šleháme metličkou, aby se vysokou teplotou nesrazila.
Hladkou malinovou omáčku přelijeme přes jemné sítko, které zachytí případné zbytky vajec, zpátky do hrnce a na co možnou nejnižší teplotu za stálého míchání metličkou zahříváme. Je důležité směs zahřívat opravdu pomalu a neustále míchat, jinak by se vajíčka mohla srazit či škrob udělat hrudky.
Přivedeme náplň k varu a opět za stále míchání metličkou ode dna vaříme 5 minut. Směs by během vaření měla zhoustnout do konzistence hustého pudinku.
Odstavíme z plotny a do vroucího pudinku vmícháme na kostky pokrájené máslo. Počkáme, až se rozpustí a zamícháme do hladkého krému. Nakonec krém přilijeme do čisté mísy a přetáhneme FINO potravinářskou fólií tak, aby se zcela dotýkala povrchu náplně, aby se nevytvořil škraloup. Krém necháme vychladnout na lince a poté přesuneme do lednice ztuhnout minimálně na 2 a půl hodiny.
Když máme těsto nakynuté, přesuneme ho opět na linku či válek a lehce prohněteme. Těsto zvážíme, mělo by mít cca 850 g, a rozdělíme ho na dílky o 60 g. Připravíme si FINO pečící papír, ten nastříháme na 14 čtverečků o velikosti větší, než budou vytvarované koblížky. Z každého dílku vytvarujeme pravidelný hladký koblížek a položíme ho na připravený čtvereček. Tento krok děláme proto, aby se nám koblížky nepřilepily k lince a lépe se nám dávaly do rozpáleného oleje.
Vytvarované koblížky necháme dalších 45 minut vykynout. Jakmile jsou již nakynuté, rozpálíme olej na teplotu 180 C° a můžeme začít smažit. Vždy vezmeme koblížek i s pečícím papírem a opatrně ho z papíru vyklopíme přímo do oleje. Každý koblížek osmažíme 2 minuty z každé strany, poté ho přesuneme na talíř vystlaný ubrousky, abychom z něj odstáli přebytečný olej.
Každý koblížek necháme okapat, poté ho obalíme v krupicovém cukru smíchaném s malinovým prachem. Nasmažené koblížky necháme vychladnout. Nakonec v každém koblížku uděláme ze strany vařečkou díru a pomocí cukrářského sáčku je naplníme připraveným ztuhlým malinovým krémem.