Skvělé a jednoduché loupáky, které jsou tak milionkrát lepší, než kupované! Jednoduché loupáky máte mimo kynutí hotové za pár minut a krásně měkké vydrží 3 dny.
- 400 g hladké mouky
- 200 g mléka
- 22 g čerstvého droždí či pytlík sušeného
- 65 g cukru
- Vajíčko
- 90 g změklého másla
- Půl lžičky soli
- Žloutek a lžíce mléka na potření
- Mák na posypání
Mléko ohřejeme na teplotu lehce vyšší, než je teplota pokojová. Do velké mísy či mísy od robota nasypeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Nalijeme do něj cca polovinu mléka, rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukr a s trochou mouky promícháme do poměrně husté kaše. Takto připravený kvásek necháme vzejít 10 minut. Jakmile je kvásek již nabublaný, přidáme k těstu zbylý cukr, mléko, vajíčko a sůl. Vařečkou lehce promícháme, aby se veškeré ingredience propojily. Těsto v této fázi nemusí být hladké. Necháme 10 minut takto odpočinout, aby se v těstu rozvinul lepek. Začneme těsto na nejnižší rychlost hníst a pomalu začneme přidávat pokrájené změklé máslo. Po přidání veškerého másla hněteme v robotu na nejnižší rychlost 15 minut. Pokud těsto hněteme ručně, bude to trvat ještě déle. Výsledné těsto by mělo být hladká, lesklé, lehce lepivé a krásně pružné.
Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout hodinu či dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Vykuté těsto párkrát prohněteme, aby opět zmenšilo svůj objem. Celé ho zvážíme, mělo by mít okolo 800 g. Rozdělíme ho na 8 stejných kusů po 100 g. Z každého kusu vytvarujeme pravidelnou kuličku. Na lehce pomoučněném válu z kuličky vyválíme tahy od sebe trojúhelník. Ten by měl být poměrně široky a krátký. Nyní trojúhelník zatočíme od široká části až po špičku do rohlíčků, konec trojúhelníku přimáčkneme k těstu a stočíme dospod loupáku, aby se v troubě nerozjel. Lehce zahneme do tvaru rohlíčků.
Plech vysteleme pečicím papírem a poklademe na něj jednotlivé loupáky s dostatečnými rozestupy. Zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout. Jakmile jsou loupáky nakynuté, předehřejeme troubu na 220 stupňů. V misce lehce prošleháme žloutek a lžíci mléka a každý loupák řádně potřeme. Nyní posypeme mákem dle chuti a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme cca 15 minut, loupáky by měly mít po upečení tmavě hnědou barvu.