Lotuskový dort
Tak ten teda musíte vyzkoušet!🤤❤️
Musím říct, že mi dokonce chutná víc, než Lotuskovej cheesecake, který hoodně z vás miluje, takže tohle je pro naprostý must have😍 Je krásně vláčnej, no a lotusky v korpusu jsou prostě něco🤩 mohla bych o něm básnit ještě dlouho, ale nechci vám takhle večer dělat moc velký chutě🤣
Jo a tuhle nádhernou kytku jsem pořídila u @uklejnarky kde mají tunu jiřin a dalších květin, takže pokud bydlíte kolem Kutné Hory nebo Kolína, určitě se tam zastavte!❤️
Na těsto:
- 250 g změklého másla
- 150 g třtinového cukru
- 65 g řepkového oleje
- 450 g hladké mouky
- lžičku a půl kypřicího prášku
- špetku soli
- 100 g mléka
- 4 vajíčka
- 100 g Lotus sušenek
Na krém:
- 500 g mascarpone
- 400 g Lotus pomazánky
- 60 g smetany ke šlehání
- Lotus sušenky na ozdobu100 g mléka
Předehřejte troubu na 170 °C a tři stejné formy o průměru okolo 16-18 cm vymažte olejem. Změklé máslo společně s olejem a cukrem vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Mezi tím v další míse smíchejte mouku, kypřicí prášek a sůl. Když je máslo již světlé a vyšlehané, začněte postupně přidávat vajíčka. Vždy přidejte jedno vajíčko a počkejte, až se kompletně zašlehá, až poté přidejte další. Nyní do těsta zašlehejte polovinu sypké směsi. Přidejte mléko a zbytek sypké směsi a rychle zašlehejte do hladkého těsta. Těsto zbytečně nešlehejte, mohli byste ho přešlehat a srazilo by se. Lehce vmíchejte nahrubo pokrájené Lotus sušenky.
Hotové nalijte do připravených forem a pečte cca 30-35 minut či do té doby, než špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Upečené korpusy nechte zcela vychladnout.
Jakmile jsou korpusy vychladlé, připravte krém. Mascarpone lehce prošlehejte, poté přidejte smetanu a vyšlehejte dotuha, nakonec přidejte 200 g Lotus pomazánky a krátce prošlehejte.
Nyní dort zkompletujte. Pokud je potřeba, korpusy seřízněte do roviny. První korpus lehce pomažte tenkou vrstvou krému. Po obvodu korpusu udělejte krémem pomocí cukrářského sáčku kruh, aby náplň nevytekla, a prostředek naplňte zbylou Lotus pomazánkou. Přiklopte druhým korpusem a proces opakujte. Nakonec přiklopte korpusem posledním. Trochou krému pomažte vršek i celý povrch dortu a uhlaďte pomocí stěrky do hladké vrstvi. Zbytek krému přesuňte do sáčku se zdobící špičkou a vršek dortu po obvodu ozdobte, nakonec přidejte Lotus sušenky. Nechte 40 minutu ztuhnout v lednici, poté podávejte.