Lískooříšková lepená koláčka s kardamomem a ořechovým máslovým krémem. Je to vlastně taková světlá varianta išelského cukroví. Takže pokud hledáte cukroví z lískových ořechů, jste na správném místě! 🙂
Na cca 20-25 slepených koleček potřebujete:
- 160 g hladké mouky
- 40 g lískooříškové mouky
- 40 g moučkového cukru
- špetku soli
- 120 g lehce změklého másla
- Žloutek
- 1/3 lžičky kardamomu
Na krém:
- 80 g změklého másla
- 40 g moučkového cukru
- 40 g lískooříškové mouky
- Špetku kardamomu
Na ozdobu:
- 80 g bílé čokolády
- mandlové plátky
V míse smícháme mouku, lískooříškovou mouku, cukr, kardamom a sůl. Nyní přidáme máslo a v robotu či bříšky prstů z těsta vytvoříme hrubou drobenku. K drobence přidáme žloutky a vypracujeme tuhé a lehce lepivé těsto.
Takto připravené těsto zabalíme do potravinové folie a necháme alespoň 40 minut odpočívat v lednici.
Když je těsto odleželé, na pomoučněném válu ho vyválíme na tenké kolo o tloušťce asi 3-4 mm a vykrajujeme malá kolečka o průměru okolo 4 cm.
Předehřejeme si troubu na 170 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Vykrojená kolečky přesuneme na plech a pečeme v rozpálené troubě cca 10 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout na plechu, poté přesuneme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Nyní si připravíme náplň. Změklé máslo vyšleháme spolu s cukrem do světlé, našlehané a nadýchané pěny, v robotu či ručním šlehačem to trvá cca 8 minut, Nakonec přidáme lískooříškovou mouku a kardamom a zašleháme do krému. Pomocí cukrářského sáčku či jen nožem slepujeme jednotlivá kolečka.
Nakonec si připravíme polevu. Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu, poté ji necháme vychladnout asi 10 minut, aby nebyla tak tekutá a nám se s ní lépe pracovalo.
Pomocí lžičky lehce polijeme vršek koleček, nakonec ozdobíme mandlovým plátkem a necháme alespoň jeden den odležet. Slepená vydrží v lednici cca 2 týdny.