Na začátek jen musím říci, že pro tento recept je dobré mít doma teploměr na vaření. Je to super věc, která vám pečení a celkově vaření hrozně usnadní. Já ten svůj kupovala v Ikee asi za 200 Kč a nemůžu si ho vynachválit, ať už na pečení či na přípravu třeba steaků je perfektní, takže určitě doporučuji zakoupit! 😊 Pokud ho doma nemáte, budete muset teplotu bílků odhadnout 😊 Krému, který tentokrát na cupcaky používám se jmenuje Swiss Meringue Buttercream, do budoucna chystám udělat takový speciál o krémech, o metodách zdobení a o francouzských dezertech, tak snad na to bude o prázdninách čas 😊 Mám v hlavě tolik nápadů, že nevím, kam dřív ☹ Bohužel teď kvůli škole nemám na nic čas, a tak mě to mrzí ☹ Doufám, že se to brzy všechno změní 😊 Teď už se ale vrhneme na recept!
Suroviny na 12 cupcaků:
Na těsto:
- 40 g másla
- 80 g cukru
- 3 přezrálé banány
- 1 vajíčko
- 140 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- 100 g hořké čokolády
- Lžička prášku do pečiva
- Lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
- 12 Lindor pralinek
Na krém:
- 100 g Lindt čokolády na vaření nakrájené na kousky
- 100 ml smetany na šlehání
- 2 bílky
- 100 g cukru krupice
- 150 g másla
+ na ozdobu 12 Lindor pralinek
Postup:
Nejdříve začneme s přípravou muffinů. Předehřejeme si troubu na 180 a formu vyložíme košíčky na muffiny či vymažeme olejem. Máslo si rozpustíme, přidáme k němu cukr a lehce prošleháme. Poté přidáme vidličkou rozmačkané banány, pak přisypeme kypřící prášek, špetku soli, přidáme vajíčko, vanilkový extrakt a mléko a vše pořádně promícháme, nakonec přisypeme mouku. Nyní bychom měli mít hustší těsto 😊 Přisypeme ještě čokoládové kousky a těsto rovnoměrně rozlijeme do připravené formy. Nyní do každého muffinu vložíme jednu Lindt pralinku a ponoříme ji do těsta, aby jen lehce vykukovala. Těsto dáme do trouby asi na 45 minut, před vyndáním muffiny ještě zkusíme párátkem, aby byly dopečené 😊 Chvilku je necháme odpočívat ve formě, poté přesuneme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Mezi tím si připravíme čokoládový ganache, který budeme potřebovat jak do krému, tak i na ozdobu cupcaků. Smetanu začneme pomalu zahřívat, mezi tím si čokoládu nalámeme na menší kousky a vložíme do misky. Když se nám smetana začne vařit, stáhneme ji z plotny a přelijeme ji přes čokoládu. Takto necháme stát alespoň tak 2 minuty, poté smetanovou směs rozmícháme. Nejdříve se vám bude možná zdát, že se smetana s čokoládou nikdy nespojí, ale vydržte! Nakonec vám vznikne hladká čokoládová poleva 😊 Necháme je vychladnout, po chvilce přesuneme do lednice, abychom proces trochu urychlili 😀
Nyní se vrhneme na krém, jako první si vyndáme máslo z lednice a nakrájíme ho na tenké plátky. Kastrůlek s vodou dáme na plotnu a počkáme, až se nám voda začne vařit. Do ohnivzdorné mísy dáme bílky společně s cukrem a když se nám voda v rendlíku vaří, položíme místu přes rendlík do vodní lázně. Nyní přichází na řadu již zmiňovaný teploměr. Bílky s cukrem je nutné neustále šlehat, dokud nepřesáhnou teplotu 60 stupňů, až v této teplotě dochází k pasterizaci bílků – trvá to max 3 minutky. Když bílky přesáhly tuto teplotu, odstraníme je z vodní lázně a šleháme ještě 30 sekund, poté bílky přesuneme do mísy robotu. Nyní budeme šlehat bílky na vyšší střední rychlost do té doby, než nebudou zcela tuhé – může to trvat až 15 minut, nejdříve bílky budou chladnout, až poté se začne tvořit sníh. Když máme krásný a lesklý sníh, který tvoří špičky, začneme pomalu přidávat po kouskách máslo. Vždy počkáme, dokud se zcela nezašlehá do krému. Když máme jemný a tuhý krém, přidáme čokoládový ganache, který jsme si předtím připravili. Nepřidávejte ale všechen, trochu nám musí zbýt na ozdobu. Můžete přidat i trochu kakaa 🙂
Hezky našlehaný krém přesuneme do zdobícího sáčku se špičkou dle vašeho výběru a pomalu začneme zdobit cupcaky, těsto ale musí být zcela vychladnuté! Nakonec ještě nazdobené cupcaky přelijeme trochou ganache – pokud je až moc hutný, lehce o ohřejte v mikrovlnce – tak 5 sekund stačí, nesmí být zase horký, jinak by vám poničil krém. Nakonec ještě ozdobíme Lindor pralinkou a podáváme! 😊 Poté je uchováváme v lednici, půl hodinky před podáváním je vždy z lednice vyndejte, aby krém nebyl moc hutný 😉
Dobrou chuť!